The impact of entrepreneurship education on entrepreneurial intention of university students in Somalia
Girişimcilik eğitiminin Somali'deki üniversite öğrencilerinin girişimcilik niyeti üzerine etkisi
  1. Tez No: 758467
  2. Yazar: ABSHIR MUHIDIN HASSAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TARANA AZIMOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Girişimcilik Eğitimi, Girişimci Niyet, Planlı Davranış Teorisi, Entrepreneurship, Entrepreneurship Education, Entrepreneurial Intention, Theory of Planned Behavior
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Çalışmanın temel amacı, girişimcilik eğitiminin Mogadişu-Somali'deki üniversite öğrencilerinin girişimcilik niyeti üzerindeki etkisini belirlemektir. Çalışma, Somali'deki genç girişimcilerin niyetlerinin eğitim geçmişlerinden etkilenip etkilenmediğini veya üniversite çalışmalarının kendi işlerini kurma niyetleri üzerinde bir etkisi olup olmadığını değerlendirdi. Araştırmada, araştırmaya katılanlardan veri toplamak için nicel bir yöntem kullanılmıştır. Çalışmanın hedef kitlesi, üniversitede son sınıfta olan üniversite öğrencileriydi. Araştırmaya katılan öğrenciler, İşletme Bölümü öğrencileri, Bilgisayar Bilimleri öğrencileri ve Mühendislik öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırmada, katılımcılardan veri toplamak için amaçlı örnekleme tekniği kullanılmıştır. SurveyMonkey'de çevrimiçi bir anket 257 yanıt üretti, bu yanıtlardan 126'sı tamamlandı ve bu çalışmaya kaydedildi, bu nedenle araştırmaya katılanların örneklem büyüklüğü 126'ydı. Veriler SPSS kullanılarak analiz edildi. Güvenilirlik analizi, 0.91 Cronbach's Alpha'yı ortaya çıkardı. Öğrencilerin anketteki ifadelere verdikleri yanıtları sunmak için frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma tanımlayıcı istatistik analizleri kullanılmıştır. Bulgular, 3.57 ile 4.24 arasında pozitif bir ortalama aralığı ortaya çıkardı. Hipotez, ANOVA testi kullanılarak test edilmiştir. ANOVA testi, gruplar arasındaki istatistiksel farkın anlamlı olup olmadığını belirlemek için kullanılan istatistiksel bir testtir. Sonuç, formüle edilen hipotezin kabul edildiğini ve sıfır hipotezinin reddedildiğini gösteren istatistiksel olarak anlamlı bir model buldu. Bağımsız değişkenler (Kişisel Tutum, Öznel Norm, Algılanan Davranışsal Kontrol ve Girişimcilik Eğitimi TPB göstergeleri) ile bağımlı Değişken (Girişimsel Niyet) arasındaki ilişkiyi test etmek için Bivariate Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Sonuç, ilişkiyi anlamlı bulmuştur. Kare testi ayrıca girişimcilik eğitimi ile girişimcilik niyeti arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study was to identify the impact of entrepreneurship education on the entrepreneurial intention of university students in Mogadishu-Somalia. The study assessed whether the intention of young aspiring entrepreneurs in Somalia is influenced by their educational backgrounds, or their university studies have an impact on their intention to start their own business. The study used a quantitative method to collect data from the study participants. The target population of study was university students who were in their last year at university. Students who took part the study consisted of Business Administration students, Computer Science students and Engineering Students. The study employed purposive sampling technique to collect data from respondents. An online survey on SurveyMonkey generated 257 responses, out of those 126 were complete and was recorded in this study, therefore the sample size of the study respondents was 126. Data was analyzed using SPSS. The reliability analysis revealed 0.91 Cronbach's Alpha. Frequency, percentage, mean, and standard deviation descriptive statistics analysis were employed to present the student's responses to statement in the survey. Findings revealed a positive mean range from 3.57 to 4.24. Hypothesis was tested using ANOVA test. ANOVA test is a statistical test used to identify whether the statistical difference among groups is significant. The result found statistically significant model which shows that the hypothesis formulated was accepted and the null hypothesis was rejected. To test the relationship between the independent variables (TPB indicators of Personal Attitude, Subjective Norm, Perceived Behavioral Control and Entrepreneurship Education with the dependent Variable (Entrepreneurial Intention) Bivariate Pearson correlation analysis was conducted. The result found the relationship to be significant. The Chi Square test also revealed that there is statistically significant relationship between entrepreneurship education and entrepreneurial intention.