Swap sözleşmeleri ve muhasebe işlemleri
Swap transactions and accounting transactions
- Tez No: 758480
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Araçlar, Türev Ürünler, Swap İşlemleri, Financial Resources, Derivative Products, Swap Transactions
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Uluslararası arenada yaşanan ezici rekabet, işletmeleri birçok alanda tehdit etmekte, piyasalarda yaşanan gelişmeler ve ekonomik krizler ise yönetilmesi veya bertaraf edilmesi gereken riskleri beraberinde getirmektedir. Hiç şüphesiz, rekabet üstünlüğü sağlamak isteyen bir işletme, finansal kaynaklara ulaşmak ve beraberinde getirdiği riskleri yönetmek zorundadır. Ülkemizde türev ürünlerinin, kullanımı giderek artmakla birlikte, dünya piyasaları incelendiğinde yeterli seviyeye ulaşılamadığı görülmektedir. Bunun başlıca nedenlerinden biri türev ürünlerine taraf olacak kurum veya kuruluşların, bu finansal araçlar hakkında yeterli bilgiye sahip olmamalarıdır. Türev ürünlerin muhasebeleştirilmesine yönelik çok az sayıda çalışmanın yapılmış olması, bu alandaki bilgi birikiminin yetersiz olduğunun bir göstergesidir. Bu çalışma ile birlikte, ülkemizde de kullanımı giderek artan gelişmiş finansal araçlar hakkında bir literatür çalışmasının yapılması, türev ürünler içerisinde en yüksek hacme sahip Swap İşlemlerinin tanıtılması, Swap işlemlerinin muhasebeleştirme aşamalarının örnekler üzerinden açıklanması ve muhasebeleştirmede yaşanabilecek sorunların açıklanması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The overwhelming competition in the international arena threatens businesses in many areas, and developments in the markets and economic crises bring risks that need to be managed or eliminated. Undoubtedly, a business that wants to gain the competitive advantage has to reach financial resources and manage the risks it brings. Although the use of derivative products is increasing in our country, it is seen that the sufficient level has not been reached when the world markets are examined. One of the main reasons behind this is the fact that the institution or organization that will be a party to derivative products does not have sufficient information about these financial instruments. The fact that very few studies have been carried out on the accounting of derivative products is an indication of insufficient knowledge in this area. With this study, it is aimed to conduct a literature study on advanced financial instruments, which are increasingly used in our country, to introduce Swap Transactions with the highest volume among derivative products, to clarify the accounting stages of Swap transactions through examples, and explain the problems that may be experienced in accounting.