Yeşil iş modeli ve otel işletmelerinde yönetici çevre algısı ilişkisi
Green business model and hotel management manager environmental perception relationship
  1. Tez No: 758555
  2. Yazar: GÜZİN SUDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN AVŞAR KURGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre politikaları, yeşil iş modeli, sürdürülebilirlik, Environmental policies, green business model, sustainability
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalite Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Yeşil işletmeler, yaptıkları işler sonucunda insana ve doğaya zarar vermeyen organizasyonlar olarak tanımlanmaktadır. Bu işletmeler her ne kadar ekonomik açıdan kar etmek için kurulmuş olsalar da, toplumsal ve çevresel alanlarda faaliyette bulunmaları ve yaptıkları işlerin tamamında çevreye ve insana değer vermeleri beklenir. İşletmelerin yeşil iş modelini benimsemesi her sektör için önemli olsa da bazı sektörlerde yeşil iş modeli diğerlerine göre daha fazla önem taşımaktadır. Bu sektörlerden biri turizm sektörüdür. Turizm sektöründe faaliyet gösteren oteller harcadıkları enerji ve su ve oluşturdukları atıklar göz önüne alındığında yeşil iş modelini benimsemedikleri takdirde çevreye zarar verme potansiyelleri oldukça yüksektir. Bu açıdan turizm sektörünün önemli bir bileşeni olan otellerin çevre politikaları ve bu politikaların uygulayıcısı konumunda bulunan otel yöneticilerinin yeşil iş modeli kapsamındaki çevre algısı önem taşımaktadır. Bu araştırmanın amacı, Kıbrıs'ta bulunan otellerde uygulanan çevre politikaları hakkında bilgi edinmek ve bu politikalar uygulanırken karşılaşılan sorunlara yönelik gerçekleştirilen çözümlerin belirlenmesidir. Ayrıca, bu araştırmada yeşil iş modeli kapsamında uygulanması beklenen çevreci politikaların bu otellerde uygulanıp uygulanmadığı ve uygulanıyor ise nasıl bir uygulama içinde olduğunun tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Otel yöneticilerinin yeşil iş modeli hakkındaki görüşleri ve yeşil iş modeline geçilmesi durumunda karşılaşabilecekleri farklılıklar hakkındaki görüşlerin belirlenmesi de araştırmanın bir diğer amacıdır. Bu amaçlar doğrultusunda yarı yapılandırılmış bir görüşme formu oluşturulmuş ve Kıbrıs'ta bulunan 4 veya 5 yıldızlı otellerde görev yapan yöneticilerle derinlemesine mülakat yöntemiyle görüşülmüştür. Bu görüşmeler sonucunda elde edilen verilere betimsel analiz uygulanmıştır. Analizler sonucunda, otellerin çevre politikasının enerji tasarrufu, su tasarrufu, hava düzenlemesi, müşterilerin bilgilendirilmesi, çalışanların bilinçlendirilmesi, atıkların değerlendirilmesi ve denetim başlıkları altında toplandığı görülmüştür. Ayrıca, yöneticilerin büyük çoğunluğunun yeşil iş modelini benimsediği fakat yatırım maliyetlerinin fazla olması sebebiyle birçok otelin yeşil iş modeli uygulamalarında geride kaldığı tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, otellerin yeşil iş modeline geçilmesinin teşvik edilmesi ve karşılaştıkları en önemli engel olan yatırımlar için finansman eksikliği için devlet bankaları tarafından desteklenmeleri tavsiye edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Green businesses are defined as organizations that do not harm people and nature as a result of their work. Although these businesses are established to make a profit in economic terms, they are expected to operate in social and environmental fields and to value the environment and people in all of their work. Although it is important for businesses to adopt the green business model in every sector, the green business model is more important in some sectors than others. One of these sectors is the tourism sector. Hotels operating in the tourism sector have a very high potential to harm the environment if they do not adopt the green business model, considering the energy and water they consume and the waste they create. In this respect, the environmental policies of the hotels, which are an important component of the tourism sector, and the environmental perception of the hotel managers, who are the implementers of these policies, within the scope of the green business model are important. The purpose of this research is to obtain information about the environmental policies implemented in hotels in Cyprus and to determine the solutions for the problems encountered while applying these policies. In addition, in this research, it is aimed to determine whether the environmental policies expected to be implemented within the scope of the green business model are implemented in these hotels, and if so, what kind of application they are in. Another aim of the research is to determine the opinions of hotel managers about the green business model and the differences they may encounter in case of switching to the green business model. For these purposes, a semi-structured interview form was created and managers working in 4 or 5 star hotels in Cyprus were interviewed by in-depth interview method. Descriptive analysis was applied to the data obtained as a result of these interviews. As a result of the analyzes, it has been seen that the environmental policy of the hotels is gathered under the headings of energy saving, water saving, air regulation, informing the customers, raising the awareness of the employees, evaluation of wastes and inspection. In addition, it has been determined that the majority of the managers adopt the green business model, but many hotels lag behind in green business model implementations due to the high investment costs. In line with the results obtained, it was recommended that hotels be supported by state banks to encourage the transition to a green business model and the lack of financing for investments, which is the most important obstacle they face.