Kayseri'de canlı müzik kültürü
Live music culture in Kayseri
  1. Tez No: 758565
  2. Yazar: EREN BATUR MERAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KASIM KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Sosyoloji, Music, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Canlı Müzik, Popüler Kültür, Popüler Müzik, Music, Live Music, Popular Culture, Popular Music
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma Kayseri'de kafelerde icra edilen canlı müziği müzisyen, müşteri ve işletmeci çerçevesinden ele alarak, kafelerdeki canlı müziğin özelliklerini ve canlı müzik kültürünü anlama amacı taşımaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Kayseri'deki canlı müzik icra edilen kafelerde katılımcı gözlemler ve canlı müziğin aktörleri olan müzisyen, müşteri ve işletmecilerle görüşmeler yapılmıştır. Canlı müzik icra edilen kafelerde müzik kültürü kafenin bulunduğu sosyal çevreyle belirlenmektedir. Canlı müzik işletmeciler için gelir artırıcı bir araç, müşteriler için ise günün stresini ve yorgunluğunun atıldığı bir aktivite olarak değerlendirilmektedir. Müzisyenler kafelerdeki canlı müzik icrasını bir gelir kapısı, kendini sergileme ve beğeni toplama alanı olarak görmektedirler. Kafelerde icra edilen müziklerin repertuvarını çoğunlukla sosyal medyada popüler olan ve müzik uygulamalarında en çok dinlenilen müziklerden oluştuğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to understand the features of live music and the live music culture performed in cafes in Kayseri from the perspective of musicians, customers, and the business owners. The qualitative research method is used in the study. Participant observations and interviews with musicians, customers and the business owners who are the actors of live music were conducted in cafes where live music is performed in Kayseri. The music culture of cafes is determined by the social environment in which the cafe is located. Live music is considered as a revenue-raising means for the business owners, and as for the customers, it has become an activity which relieves them from the stress and fatigue of the day-to-day life. Musicians consider live music performance in cafes as a source of income, as well as an area where they showcase their talents and receive appreciation of the people. It has been determined that the repertoire of the music performed in cafes mostly consists of the music that is popular on social media and listened to the most in music applications.