Active clamped ZVS forward converter with a soft switched synehronous rectifier
Yumuşak anahtarlamalı senkron doğrultuculu aktif kesimli sıfır gerilim anahtarlamalı forward çevirici
- Tez No: 75858
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIK ÇADIRCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: DGM ( Darbe genişliği modulasyonu ), Senkron Doğrultucu, Aktif kesim, SGA ( Sıfır gerilim anahtarlama ), Forward Çevirgeç, PWM, Synchronous Rectifier, Active Clamped, ZVS, Forward Converter
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZ YUMUŞAK ANAHTARLAMALI SENKRON DOGRULTUCULU AKTİF KESİMLİ SIFIR GERİLİM ANAHTARLAMALI FORWARD ÇEVİRİCİ Açık, Çetin Adnan Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Işık Çadırcı Aralık 1998, 85 sayfa Bu çalışmada yüksek verimlilikli, düşük çıkış gerilimli DA-DA çevirici uygulamaları için yumuşak anahtarlamalı senkron doğrultuculu aktif kesimli sıfır gerilim anahtarlamalı bir forward çevirgeç ( AKFÇ-SD ) önerilmiştir. AKFÇ-SD'nin işletim özellikleri kapsamlı bir şekilde incelenmiş ve çevirgecin performansı senkron doğrultuculu alternatif çevirgeçlerle karşılaştırılmıstır. Deneysel sonuçlar, giriş gerilimi 48V, çıkış gerilimi 5V olan bir çevirgeç üzerinde elektronik yük kullanarak lA'den 14 A' e kadar elde edilmiştir. Prototip çevirgeçden elde edilen deneysel performans sonuçların Pspice simulasyonlarını da içeren kuramsal performansla iyi bir uyum içinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ACTIVE CLAMPED ZVS FORWARD CONVERTER WITH A SOFT SWITCHED SYNCHRONOUS RECTDJTER Açık, Çetin Adnan M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Işık Çadırcı December 1998, 85 pages In this thesis, an active-clamped ZVS forward converter equipped with a soft-switched synchronous rectifier (ACFC-SR) is proposed for very high- efficiency, low output voltage dc-dc converter applications. The operating principles of the ACFC-SR are analysed in detail and the converter performance is compared with the alternative schemes employing synchronous rectifiers. Experimental results are presented for a converter with a dc input voltage of 48 V, an output voltage of 5V, using a dc electronic load ranging from 1 to 14 A. Experimental performance results obtained on the prototype converter were found to be in good agreement with the theoretical ones including the Pspice simulations.