Lipopolisakkarit ile sepsis oluşturulan Balb-C farelerinde fuzilinin ferroptozis üzerindeki koruyucu etkilerinin araştırılması
Investigation of the protective effects of fuzilin on ferroptosis in sepsis-induced Balb-C mice with lipopolysaccharide
- Tez No: 758683
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDOĞAN DURAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Sepsis, Oksidatif Stres, Ferroptozis, Fuzilin, Balb-C, Sepsis, Oxidative Stress, Ferroptosis, Fuziline, Balb-C
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Giriş: Sepsis dünyada yoğun bakım ünitelerine en sık kabul edilme nedenleri arasındadır. Septik hastaların hastanede kalış süreleri genellikle uzamıştır. Bu nedenle sepsis, tüm dünyada sağlık sistemi için önemli bir yük olmaktadır. Yüksek mortalite ile seyreden sepsiste vazgeçilmez tedavi seçeneği halen antibiyotikler olmakla birlikte, antibiyotiklere karşı hızlı direnç gelişimi nedeniyle yeni destek tedavilerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Ranunculaceae familyasının Aconitum carmichaelii Debx'in işlenmiş kökü olan Aconiti Lateralis Radix Preparata, Doğu Asya'da temel bir bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadır. Etken maddesi Fuzi den elde edilen Fuzilin olarak adlandırılmaktadır. Anti-enflamatuar, antitümör ve analjezik etkileri bildirilmiştir. Sepsisde fuzilin maddesi ile ilgili literatürde yeterli çalışma olmaması nedeniyle, yüzyıllardır geleneksel Çin tıbbında kullanılan bu bitkinin, sepsiste ferroptozis üzerindeki koruyucu etkilerini göstermek istedik. Yöntem: Harran Üniversitesi Laboratuvar Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden temin edilen, ortalama ağırlıkları 18-22 gram olan 32 adet 12 haftalık Balb-C cinsi erkek fare randomize olarak eşit sayıda (n = 8) 4 gruba ayrıldı. İlk grup kontrol grubu (grup K); 2.grup ise sağlıklı farelere 10 gün boyunca intraperitoneal olarak (2,5mg/kg) sadece fuzilin verilen grup (grup Fuzilin) ve 3.grup farelere 10 gün boyunca intraperitoneal olarak (2,5mg/kg) fuzilin verildikten sonra Escherichia coli Lipopolisakkariti (15mg/kg intraperitoneal) ile sepsis oluşturulan grup (grup Fuzilin+LPS), LPS grup 15 mg/kg intraperitoneal E.coli lipopolisakkariti verilen grup olarak belirlendi. Fareler, sepsis evresinde gelişen inflamatuar yanıtı incelemek için, sepsis prosedürden 15-18 saat sonra sakrifiye edildi. Ferropitozis, antioksidan düzeyi ölçümü ve histolojik inceleme için akciğer, karaciğer, böbrek dokusundan örnekler alındı. Bulgular: Gruplara göre farelerin GPx4 ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p=0,001). Farklılığı belirlemek amacıyla yapılan ikili karşılaştırma sonuçlarına göre; Fuzilin grubu farelerin GPX4 değeri, LPS ve LPS + Fuzilin grubu farelere göre anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p=0,001; p=0,007;). Gruplara göre farelerin TAS ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p=0,001). Farklılığı belirlemek amacıyla yapılan ikili karşılaştırma sonuçlarına göre; Fuzilin grubu farelerin TAS değeri, LPS ve LPS + Fuzilin grubu farelere göre anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p=0,001; p=0,033). Gruplara göre farelerin TOS ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p=0,001). Farklılığı belirlemek amacıyla yapılan ikili karşılaştırma sonuçlarına göre; Fuzilin grubu farelerin TOS değeri, LPS ve LPS + Fuzilin grubu farelere göre anlamlı düzeyde düşük saptanmıştır (p=0,001; p=0,041). Gruplara göre farelerin OSI ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p=0,001). Farklılığı belirlemek amacıyla yapılan ikili karşılaştırma sonuçlarına göre; Fuzilin grubu farelerin OSI değeri, LPS ve LPS + Fuzilin grubu farelere göre anlamlı düzeyde düşük saptanmıştır (p=0,001; p=0,033). Ayrıca Kontrol grubu farelerin OSI değeri de LPS grubu farelere göre anlamlı düzeyde düşük saptanmıştır (p=0,033). Sonuç: Bildiğimiz kadarıyla çalışmamız, Fuzilin'in sepsiste ferroptozise karşı koruyucu özellikte olduğunu ve antioksidan etkinliğini gösteren, bugüne kadar yapılmış ilk çalışmadır. Fuzilin'in, serum TOS ve OSI düzeylerini düşürdüğü, TAS düzeyini ve GPx4 aktivitesini arttırdığı gösterilmiştir. Fuzilin'in sepsis oluşturulmuş Balb-C farelerinde, GPx4 aktivitesini arttırarak ferroptozisi baskıladığı, bunun sonucunda deneysel sepsiste hayati organlarda da antiinflamatuar ve antioksidan etkili olduğu gösterilmiştir. Çalışmamızın sepsis patogenezinde ferroptozis mekanizmasının aydınlatılması, sespsisin önlenmesi ve tedavisine katkı sağlayacağı düşüncesindeyiz, ancak sepsise karşı yeni ilaçların geliştirilmesi için ortak multidisipliner çabalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Sepsis is among the most common reasons for admission to intensive care units in the world. Hospital stays of septic patients are generally prolonged. Therefore, sepsis is an important burden for the health system all over the world. Although antibiotics are still the indispensable treatment option in sepsis with high mortality, new supportive treatments need to be developed due to the rapid development of antibiotic resistance. Aconiti Lateralis Radix Preparata, the cultivated root of Aconitum carmichaelii Debx of the Ranunculaceae family, is used as a basic herbal medicine in East Asia. Its active ingredient is called Fuzilin, which is obtained from Fuzi. Anti-inflammatory, antitumor, and analgesic effects have been reported. We wanted to show the protective effects of this plant, which has been used in traditional Chinese medicine for centuries, on ferroptosis in sepsis, since there are not enough studies in the literature on the substance fuzilin in sepsis. Method: 32 12-week-old Balb-C male mice with an average weight of 18-22 grams obtained from Harran University Laboratory Animal Application and Research Center were randomly divided into 4 groups in equal numbers (n = 8). The first group was the control group (group K); The second group was the group in which only fuziline was given intraperitoneally (2.5mg/kg) to healthy mice for 10 days, and the group 3 mice were given fuziline intraperitoneally (2.5mg/kg) for 10 days, then Escherichia coli Lipopolysaccharide (The group in which sepsis was created (group Fuziline+LPS) with 15mg/kg intraperitoneal) and the LPS group were determined as the group given 15 mg/kg intraperitoneal E.coli lipopolysaccharide. Mice were sacrificed 15-18 hours after the sepsis procedure to examine the inflammatory response developed at the sepsis stage. Samples were taken from lung, liver and kidney tissue for ferroptosis, antioxidant level measurement and histological examination. Results: A statistically significant difference was found between the GPx4 measurements of the mice according to the groups (p=0.001). According to the results of the pairwise comparison made to determine the difference; GPX4 value of Fuzilin group mice was found to be significantly higher than LPS and LPS + Fuziline group mice (p=0.001; p=0.008;). A statistically significant difference was found between the TAS measurements of the mice according to the groups (p=0.001). According to the results of the pairwise comparison made to determine the difference; TAS values of Fuziline group mice were found to be significantly higher than LPS and LPS + Fuziline group mice (p=0.001; p=0.033). A statistically significant difference was found between the TOS measurements of the mice according to the groups (p=0.001). According to the results of the pairwise comparison made to determine the difference; The TOS value of Fuziline group mice was found to be significantly lower than LPS and LPS + Fuziline group mice (p=0.001; p=0.041). A statistically significant difference was found between the OSI measurements of the mice according to the groups (p=0.001). According to the results of the pairwise comparison made to determine the difference; OSI values of Fuziline group mice were found to be significantly lower than LPS and LPS + Fuziline group mice (p=0.001; p=0.033). In addition, the OSI value of the control group mice was found to be significantly lower than the LPS group mice (p=0.033). Conclusion: To the best of our knowledge, our study is the first study to date showing that Fuzilin has protective properties against ferroptosis in sepsis and its antioxidant activity. Fuzilin has been shown to decrease serum TOS and OSI levels, and increase TAS level and GPx4 activity. It has been shown that fuzilin suppresses ferroptosis by increasing GPx4 activity in sepsis-induced Balb-C mice, and as a result, it has anti-inflammatory and antioxidant effects in vital organs in experimental sepsis. We think that our study will contribute to the elucidation of the mechanism of ferroptosis in the pathogenesis of sepsis, prevention and treatment of sepsis, but joint multidisciplinary efforts are required for the development of new drugs against sepsis.