Computation of core losses in three phase smooth rotor induction motors using finite element method
Düzgün yüzeyli (Oluksuz) rotora sahip üç fazlı asenkron motorlarda sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak çekirdek kayıplarının hesabı
  1. Tez No: 75875
  2. Yazar: MURAT PİRGAİP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. BÜLENT ERTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Asenkron Motor, Düzgün Yüzeyli (Oluksuz) Rotor, Çekirdek Kayıpları, Temel Frekans Kayıpları, Yüksek Frekans Kayıpları, ANSYS. VI, thin films, a-SiNx:H, preparation by PECVD, characterization, MIS, admittance, tunneling, statistical model, DLTS
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Öz düzgün yüzeyli (oluksuz) rotora sahip üç fazlı asenkron motorlarda sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak çekirdek kayıplarının hesabı Pirgaip, Murat Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. H. Bülent Ertan Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Kemal Leblebicioğlu Eylül 1998, 126 sayfa Yüzyılın başında elektrik motorlarının yaygın kullanım alanları bulmasıyla birlikte, kayıpların hesabı önemli bir ilgi alam olmuştur. Enerji kaynaklarında tasarrufun sağlanması ve çevre kirliliğinin azaltılması konularına olan ilginin artmasıyla birlikte, asenkron motorların verimliliği tekrardan önem kazanmaya başlamıştır. Ancak, kayıpların doğru ve hızlı bir şekilde hesabı, hala bir nevi meydan okuma olarak kabul edilmektedir. Bu tezde, profesyonel bir sonlu elemanlar programı olan ANSYS kullanılarak, düzgün yüzeyli rotora sahip olan asenkron motorlardaki kayıpların çekirdek kayıpları bileşeni incelenmiştir. Asenkron motorlardaki çekirdek kayıpları ana frekans kayıpları ve yüksek frekans kayıpları olarak iki kışıma ayrılabilir. Asenkron motorlarda çekirdek kayıplarının hesabı zor bir problem olarak görünmektedir. Bir laminasyondaki akı yoğunluğu dağılımı oldukça karmaşıktır ve kayıplar da akı yoğunluğu ile doğrusal olmayan birdeğişim göstermektedir. Günümüzde profesyonel alan yazılımları laminasyondaki ve hava aralığındaki alan dağılımının doğru resminin elde edilmesini sağlamaktadır. Bu tezde, çekirdek kayıplarının iki-boyutta harmonik analiz kullanılarak hesabı üzerine yöntemler geliştirilmiştir. Harmonik analize, doğrusal olmama koşulunun aktarılabilmesi için de yeni bir yöntem geliştirilmiştir. Geliştirilen yöntemler, iki farklı asenkron motor üzerinde denenmiş ve sonuçlar test sonuçlan ile karşılaştırılmıştır. Yüksüz koşullarda, her ne kadar ana frekans kayıpları uygun şekilde hesaplanabilirken, yüksek frekans kayıpları hesabının kötü sonuçlar verdiği görülmüştür. Buna karşılık, yapılan analizlerin tam yük koşullarında her iki motor için de oldukça iyi sonuçlar verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE STEADY-STATE AND TRANSIENT ADMITTANCE TECHNIQUES IN THE INVESTIGATION OF PLASMA DEPOSITED a-SiNx:H THIN FILMS Özdemir, Orhan M.Sc, Physics Department Supervisor: Prof. Dr. Bayram Katırcıoğlu Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Serhat Özder August 1998, 78 pages a-SiNx:H thin films, prepared by PECVD techniques, were optically and electrically characterized. Mainly, the frequency dependent trap admittance derived for Metal Insulator Semiconductor(MIS) structure at the accumulation gate voltage regime was revised. Extension of tunneling model at the depletion bias regime was used in comparison with the widely accepted statistical model and finally general features of tunneling based approaches has been discussed. Deep Level Transient spectroscopy (DLTS) was performed in the temperature scan mode to analyze the energy profile of a the interface trap. In addition to this method, DLTS was used to measure the activation energy and hole capture cross sections for each trap at the c-Si/a-SiNx:H interface.