Production of Al-Cu metallic foam
Al-Cu metalik köpük üretimi
- Tez No: 75884
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUR ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Metalik Köpük, Al- 10 % Cu Alaşımı, CaC03 Viskosite, Köpürtme işlemi. iv, Metallic foam, Al-10 % Cu alloy, CaCC>3, Viscosity, Foaming process. in
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
oz Al-Cu METALİK KÖPÜK ÜRETİMİ Karakuş, Selim Y. Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tayfur Öztürk Ocak 1998, 58 sayfa Bu çalışma, Al-Cu alaşımından köpürtülebilir malzeme üretimini konu almaktadır. Esas malzeme olarak Al- 10% Cu alaşımı seçilmiş, köpürtme etken maddesi olarak CaC03 kullanılmıştır. İlk aşamada, sürekli üretime olanak veren bir yöntemle köpürtülebilir alüminyum alaşımı üretilmiş, ve bu şekilde 1.75% oranında CaC03 içeren köpürtülebilir malzeme elde edilmiştir. Köpürtülebilir malzeme 600-900 °C sıcaklık aralığında köpürtme deneylerine tabi tutulmuş ve deneyler, 700-800 °C sıcalık aralığında 1/3 yoğunlukta malzeme elde edilmesine olanak vermiştir. Düşük köpürtme sıcaklıklarında (örneğin 700 °C) köpürtme süresinin artırılmasıyla küçük ve homojen gözenek boyutuna sahip malzeme üretilebileceği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRODUCTION OF Al-Cu BASED METALLIC FOAM Karakuş, Selim M.Sc. Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Tayfur Öztürk January 1998, 58 pages A study is carried out on the production of metallic foam based on Al-Cu system. Al- 10% Cu alloy was used as base metal and CaCC«3 was used as foaming agent. First, foamable material containing 1.75% CaCC«3 was produced in a process that allows continuous production. It is found that foaming is successful at temperatures between 700-800 °C where the density can be as low as 1/3 of the solid alloy. The use of lower foaming temperatures e.g. 700 °C with extended time is recommended for smaller and more uniform pore size.