İstanbul Bağcılar Haseki Eğitim ve Aile Sağlığı Merkezine başvuran 15-49 yaş arası kadınlarda serviks kanseri taraması ve HPV aşısı hakkındaki bilgi düzeyive davranışlarının değerlendirilmesi
İstanbul Bağcılar Haseki Education and Family Health cervix in women aged 15-49 applying to the center level of knowledge about cancer screening and HPV vaccine and evaluation of their behaviors
  1. Tez No: 777189
  2. Yazar: BETÜL ŞENTÜRK KARAGÖL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA REŞAT DABAK, UZMAN SÜNDÜS GÖRÜKMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: HPV aşısı, serviks kanseri, pap-smear, HPV vaccine, cervical cancer, pap-smear
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Human Papillomavirüs (HPV) seksüel temasla bulaşan bir DNA virüsüdür. Dünya üzerinde sık rastlanmakta ve servikal kansere sebep olabilmektedir. Dünya genelinde serviks kanseri kadın kanserleri arasında dördüncü sırada izlenmektedir. Servikal kanserin seyrini belirleyen esas faktör ise erken tanıdır. Rutin taramalar ile erken tanı mümkündür. HPV aşısı ile de servikal kanserin sıklığı ve bunun sonucunda da neden olduğu mortalite oranı azaltılabilir. Bu çalışmada 15-49 yaş arası kadın hastaların serviks kanseri taraması ve HPV aşısı konusundaki farkındalıklarını ve davranış modellerini değerlendirmeyi amaçladık. Materyal ve metod: Bu çalışma İstanbul Bağcılar Haseki Eğitim ve Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran 15-49 yaş grubunda olup, çalışmaya katılmayı isteyen kadınlara uygulanmıştır. Katılımcı olmayı kabul eden kişilere konuyla ilgili hazırlanan anket formu yüz yüze uygulanmıştır. Araştırmamızda elde edilen bulgular değerlendirilirken SPSS 25 istatistik programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmamızda yer alan 333 katılımcının yaş ortalaması 32,09±8,82 (min:15-max:49) olarak hesaplandı. Daha önce serviks kanseri ile ilgili bilgi alanların %72,73'ü ebe/hemşire/hekim tarafından bilgilendirildiğini ifade etti. Evliler ve herhangi bir kontraseptif yöntem kullananlar sitoloji testini daha fazla oranda duyduğunu ifade ettiler (p=0,000). Yine sitoloji testini duyanların yaşları istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olarak saptandı (p=0,000). Katılımcıların %37'si sitoloji testi ile serviks kanseri ihtimalinin azalacağını düşündüklerini ifade ettiler. Sitoloji testinin serviks kanseri riskini azaltacağını düşünenlerin sitoloji testi yaptırma oranı daha yüksek olarak hesaplandı (p= 0,000). Daha önce serviks kanseri ile ilgili bilgi alanlar, kendisi ya da yakınına serviks kanseri tanısı konmuş olanlar ve herhangi bir kontraseptif yöntem kullananların istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazla sitoloji testi yaptırmış olduğu görüldü (p=0,000, 0,028, 0,000). Sitoloji testi yaptıranların yaşları istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olarak hesaplandı (p=0,000). Daha önce HPV aşısını duyduğunu ifade eden kişi sayısı katılımcıların %43,5'unu (n=144) oluşturmaktaydı. Aşıyı duyduğunu belirten x katılımcıların ise yalnızca %4,23'ü (n=6) aşıyı yaptırdıklarını ifade ettiler. Aşıyı duyan kadınların %9,86'sı (n=14) ise aşıyı henüz yaptırmadıklarını ama yaptırmayı planladıklarını ifade ettiler. Daha önce HPV aşısını duyup aşıyı yaptırmayan kişilerin ise %26,8'i (n=41) aşının gerekli olduğunu düşünmediğini, %23,53'ü (n=36) çok pahalı olduğu için yaptırmadığını, %21,57'si (n=33) diğer sebeplerden yaptırmadığını, %20,92'si (n=32) yan etkilerinden korktuğu için yaptırmadığını %7,19'u (n=11) ise ilk cinsel ilişkisinden sonra duyduğu için yaptırmadığını ifade etti. Daha önce serviks kanseri ile ilgili bilgi alanlar, sitoloji testini duymuş olanlar, evli olmayanlar ile lise ve üzeri eğitim düzeyine sahip olan kişilerin HPV aşısını duyma oranı istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptandı (p= 0,000, 0,000, 0,004, 0,000). Daha önce serviks kanseri ile ilgili bilgi almamış olanların ise HPV aşısı yaptırmama oranı istatistiksel olarak anlamlı yüksek hesaplandı (p=0,004). Aşı pahalı olduğu için yaptırmayanların yaşı; aşının gerekli olduğunu düşünmeyenlerin ve ilk cinsel ilişkisinden sonra duyduğu için yaptırmayanların yaşından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük hesaplandı (p=0,003). Yan etkilerinden korktuğu için aşı yaptırmayanların yaşı, ilk cinsel ilişkisinden sonra duyduğu için yaptırmayanlardan anlamlı düzeyde düşük hesaplandı (p=0,003). Çocuğu olan katılımcıların %50,43'ü (n=116) HPV aşısını çocuğuna yaptırma konusunda kararsız olduklarını ifade ettiler. Sonuç: İstanbul Bağcılar Haseki Eğitim ve Aile Sağlığı Merkezine başvuran 15-49 yaş grubundaki kadınların serviks kanseri taraması ve HPV aşısı konusunda çok düşük seviyede bilgileri olduğu belirlenmiştir. Daha önce konuya ilişkin bilgi alan katılımcıların konunun ciddiyetinin farkında olup tarama önerilerine uyma davranışlarının arttığı görüldüğünden; serviks kanseri taramaları ve önleme yolları hakkında kadınlar için eğitimler düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Human Papillomavirus (HPV) is a DNA virus transmitted by sexual contact. It is common in the world and can cause cervical cancer. Cervical cancer is the fourth most common cancer among women worldwide. The main factor determining the course of cervical cancer is early diagnosis. Early diagnosis is possible with routine scans. With the HPV vaccine, the frequency of cervical cancer and the resulting mortality rate can be reduced. In this study, we aimed to evaluate the awareness and behavioral patterns of female patients aged 15-49 on cervical cancer screening and HPV vaccination. MATERIAL METHOD: This study was applied to women between the ages of 15-49 who applied to Istanbul Bağcılar Haseki Education and Family Health Center and who wanted to participate in the study. The questionnaire form prepared on the subject was applied face to face to the people who accepted to be a participant. SPSS 25 statistical program was used while evaluating the findings obtained in our study. RESULTS: The mean age of the 333 participants in our study was calculated as 32.09±8.82 (min:15-max:49). 72.73% of those who received information about cervical cancer before stated that they were informed by a midwife/nurse/physician. Those who were married and using any contraceptive method stated that they heard the cytology test more (p=0,000). Again, the ages of those who heard the cytology test were found to be statistically significantly higher (p=0,000). 37% of the participants stated that they thought that the possibility of cervical cancer would decrease with the cytology test. Those who thought that cytology test would reduce the risk of cervical cancer had a higher rate of having a cytology test (p=0,000). It was observed that those who received information about cervical cancer before, those who were diagnosed with cervical cancer themselves or their relatives, and those who used any contraceptive method had statistically significantly more cytology tests (p=0,000-0,028-0,000). Ages of those who had cytology test were calculated as statistically significantly higher (p=0,000). The number of people who stated that they had heard of the HPV vaccine before constituted 43.5% (n=144) of xii the participants. Only 4.23% (n=6) of the participants who stated that they had heard of the vaccine stated that they had the vaccine. 9.86% (n=14) of the women who heard about the vaccine stated that they have not had the vaccine yet, but they plan to do so. On the other hand, 26.8% (n=41) of the people who heard about the HPV vaccine and did not get the vaccine before, did not think that the vaccine was necessary, 23.53% (n=36) did not get it because it was too expensive, 21.57% (n=n) =33) stated that they did not have it done for other reasons, 20.92% (n=32) stated that they did not have it done because they were afraid of side effects, and 7.19% (n=11) stated that they did not have it done because they heard it after their first sexual intercourse. The rate of hearing about the HPV vaccine was found to be statistically significantly higher among people who had information about cervical cancer, heard of the cytology test, unmarried people, and those who had a high school or higher education level (p=0,000-0,000-0,004-0,000). The rate of not getting HPV vaccine was statistically significantly higher in those who had not received information about cervical cancer before (p=0,004). Age of those who do not have the vaccine because it is expensive; The age of those who did not think that the vaccine was necessary and those who did not have it because they heard it after their first sexual intercourse were found to be statistically significantly lower (p=0,003). The age of those who did not get vaccinated because of fear of side effects was calculated significantly lower than those who did not have it because they heard it after their first sexual intercourse (p=0,003). 50.43% (n=116) of the participants who had children stated that they were undecided about having their children vaccinated against HPV. CONCLUSION: It was determined that women in the 15-49 age group who applied to Istanbul Bağcılar Haseki Education and Family Health Center had very low knowledge about cervical cancer screening and HPV vaccine. Since the participants who received information about the subject before were aware of the seriousness of the subject and their behavior to comply with the screening recommendations increased; Training should be organized for women about cervical cancer screening and prevention methods.