Sustainable development goals in the IB primary years programme
IB ilk yılları programında sürdürülebilir kalkınma hedefleri
- Tez No: 758910
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARMAĞAN ATEŞKAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir kalkınma hedefleri, UB İYP, içerik analizi, Sustainable development goals, IB PYP programme, content analysis
 - Yıl: 2022
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 122
Özet
Gezegenimiz Dünyanın doğal kaynakları hızla tükeniyor. Yaklaşık yedi milyar insanın baskısı tüm ekosistemlere zarar veriyor. Günümüzde, incelmiş bir ozon tabakasının, asit yağmurlarının, petrol sızıntılarının, nükleer kazaların ve sağlık sorularının sağlık ve eğitim üzerinde etkisi ile karşı karşıyayız. Eğitim, insanların değerlerini ve davranışlarını değiştirerek sürdürülebilir yaşam tarzlarını teşvik etmenin önemli ve kesin yollarından biridir. Bu çalışmada, Uluslararası Bakalorya İlk Yıllar Programı (UB İYP) dokümanları araştırılmış ve bu dokümanların Birleşmiş Milletler 'in (BM) 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını (SKA) kapsamasına/desteklemesine yardımcı olup olmadığı incelenmiştir. Sonuçlar, analiz edilen iki UB İYP dokümanında da 17 SKA' nın kapsandığını göstermektedir. Ancak bu kapsamda bazı SKA hedeflerine daha fazla ağırlık verilirken, bazı SKA hedeflerine çok az ağırlık verildiği veya hiç ağırlık verilmediği ile ilgili bir dengesizlik tespit edilmiştir. UB İYP' nin sınıfta uygulanması ile ilgili araştırma yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Planet Earth's natural resources are fast depleting. The pressure of about seven billion people is taking its toll on all ecosystems. Today we have a depleted ozone layer, acid rain, oil spills, nuclear accidents, and health problems that have had an impact on health and education. Education is one of the important and sure ways to help change people's values and behaviors thus encouraging sustainable lifestyles. This study explored the written International Baccalaureate Primary Years Programme (IB PYP) documents and saw if these documents help envelope the United Nations (UN) 17 Sustainable Development Goals (SDGs). The results show that 17 SDGs are represented in the two IB PYP documents analyzed. However, an imbalance was observed and there was more weightage towards some of the SDGs and their targets and very little or none towards some SDGs and their targets. Further research is recommended in the taught International Baccalaureate Primary Years Programme (IB PYP).