Investigations on the morphology-property relationships of aromatic copolyesters and their blends with poly (Ethylence terephatalate)
Aromatik kopoliesterlerin ve bunların poli (Etilenterafitalat) ile karışımlarının morfolojik özelliklerinin araştırılması
  1. Tez No: 75903
  2. Yazar: TUNCER DEVELİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL BAYRAMLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Liquid crystalline copolyesters, thermotropic polymers
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Son yıllarda konvansiyonel kompozit malzemelerin yetersizliklerini gidermek amacıyla, moleküler kompozitler sahasında yapılan araştırmalara hız verilmiştir. Düzgün yapı gösteren sıvı kristal malzemelerle bilinen konvansiyonel polimerlerin karışımları gündeme gelmiştir. Bu çalışmada kuvvetli bir yapı gösteren paraasetoksi benzoik asit (PABA) monomeriyle çok iyi mekanik özellikler gösteren polietilen terafitalat (PET) kullanılması uygun görülmüştür. Karışımda blok yapıya sebep olabilen PET kopolimerleri üzerinde 1976 senesinden bu yana çeşitli çalışmalar yapılmış ancak daha gelişigüzel bir yapı verebilecek PET oligomerinin kullanıldığı ciddi bir çalışmaya rastlanmamıştır.Bu iki malzeme ile eriyik polikondenzasyon yöntemi kullanılarak aromatik yapıda bir dizi kopoliester sentezlenmiştir. Elde edilen bu malzemenin karakterizasyonu termal özellikleri açısından DSC, ve içsel akmazlık değerleri açısından çözelti viskometrisi yöntemi ile yapılmıştır. Kopoliester elyaflarının kırık yüzey morfolojileri SEM ile, mekanik özellikleri de çekme deneyleriyle belirlenmiştir. Sonuç olarak %30 PABA'dan sonra sıvı kristal özellik gösteren, işleme sıcaklığı yönünden uygun kopoliesterler elde edilmiştir. Özellikle %60PABA/%40PETO kopoliesterinin elyafları 0.2 GPa maksimum dayanma gösteren yönlenmiş yapısıyla ilerisi için umut vermiştir. Bu kopoliesterin özelliklerinin iyileştirilmesi ilerki çalışmalarda mümkün olabilecektir.
Özet (Çeviri)
In recent years there has been an increase in research activity in the field of molecular composites to reduce the deficiencies of conventional composite materials. Mixtures of known conventional polymers with liquid crystalline materials that have rigid structures are considered. In this study para-acetoxy benzoic acid (PABA) which has a rigid structure and polyethylene terephatalate (PET) which has excellent mechanical properties, are used. PET copolymers which can give block structure to the mixture have been the subject of many studies since 1976, however, no significant study exists on PET oligomers (PETO) which can give a more random structure to the mixture.From these two materials a series of aromatic copolyesters has been synthesized using melt polycondensation method. DSC and solution viscosity methods have been used for characterization of the thermal properties of the copolyesters. Fibers have been produced from the copolyesters synthesized. Fractured surface morphologies of these fibers have been investigated by SEM method. Mechanical properties have been determined by tensile tests. As a result, copolyesters obtained show liquid crystal behavior after %30 PABA and have acceptable processing temperatures, especially fibers of %60 PABA / %40 PETO copolyester has given promising results with its oriented wood-like structure that shows a maximum strength of 0.2 GPa. It is thought to be possible to improve the properties of this copolyester in future work.