A Site analysis and improvement concept project in a small Anatolian town: İskilip
Küçük bir Anadolu kasabasının analizi ve bir çevre düzenleme fikir projesi
- Tez No: 75905
- Danışmanlar: İLHAN KURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Site Improvements, Rehabilitation, Urban Redevolepment, Revitalization l iii
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZ KÜÇÜK BİR ANADOLU KASABASININ ANALiZi VE BİR ÇEVRE DÜZENLEME FİKİR PROJESİ : l S K l L l P i iter, Tolga Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Instr. ilhan Kural Aralık 1998,133 sayfa Günümüzde günübirlik tur merkezleri ihtiyacı ve alternatif tatil olanakları arayışları hızla artmaktadır. Ankara çevresinde 200 km. çapında bir alanda, eski evleri, ekonomik baskılara dayanabilmiş sokak dokuları,- tarihi hamamları, camileri, çeşmeleri ve kaya mezarlarıyla keşfedilmeyi bekleyen küçük Anadolu kasabalarından birisi olan iskilip, bu anlamda önemli bir merkez olabilme kapasitesine sahiptir. Bu çalışmada, iskilip; 4. Bölümde sunulan analiz çalışmasıyla ortaya koyulan bilgi ve araştırmaların ışığında, küçük bir Anadolu kasabası, tarihi ve turistik olanakları açısından incelenerek, Belediye Meydanı ve çevresi için bir çevre düzenleme projesi önerilmiştir, öneri bölümünde, meydan ve çevresiyle ilgili detaylı kentsel analizler yapılmış, benzer örnekler incelenmiş, meydanın tasarımında etkin olan kurallar ve öğeler belirlenmiştir, öneri olarak, kentin gelişimi için de fikirler getiren bir çevre düzenleme projesi geliştirilmiştir. Kentte gereksinim duyulan müze ve toplantı salonu da, eski tahıl pazarı önündeki bina yerine önerilen kültür kompleksi binasıyla çözülmüştür. Keyvvords: Kentsel Alan Değerlendirmesi, iyileştirme, Kentsel Yenileme, Yeniden Canlandırma iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SİTE ANALYSIS AND IMPROVEMENT CONCEPT PROJECT İN A SMALL ANATOL1AN T O W N: İSKİLİP i iter, Tolga Master of Selence, Department of Architecture Supervisor: Instr. ilhan Kural December 1998,133 pages Novvadays, the need fordaily-tour centers and the search for the possible alternative vacations is sharply increasing. in this manner, iskilip, a smali Anatolian town near Çorum, has the capacity to be an important center, with its old houses, street patterns that have stood to economic pressure, historical baths, mosques, fountains and rock-tombs. in this study, with the information and research which are presented in the analysis chapter, iskilip is studied regarding its touristic and historical background. in addition to this, a site improvement project is developed for the Municipality Square and surroundings. in the propbsal chapter, a detailed analysis is added on the sguare and the surrounding lots; case !studies are done; similar examples are examined; adopted and modified patterns and elements for the design of the square are stated. As a proposal, a site improvement project is prepared with suggestions for the development of the town. The requirement for a museum and meeting hail for the town, has been solved by a proposed new cultural complex replacing the building in front of the old market place.