Gebelerin internet kullanım durumlarının saptanması
Determination of internet using status of pregnant women
  1. Tez No: 759097
  2. Yazar: LEMAN KOCADEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE GERÇEK ÖTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi gereksinimi, Fetüs, Gebe kadın, Gebelik dönemi, İnternet kullanımı, Fetus, Information need, Pregnant period, Pregnant woman, Using internet
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Bu araştırma, gebelerin internet kullanım durumlarını saptamak amacı ile yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu araştırma Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniği gebe polikliniğine başvuran, en az 28 haftalık 403 gebe ile 15.01.2021-15.06.2021 tarihleri arasında yürütülmüştür. Veriler araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan anket formu kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizi tanımlayıcı istatistikler ve ki-kare testi ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Ortalama 28,3±5,8 yaşında olan gebelerin %96,5'i evli, %64,8'i ilkokul-ortaokullise mezunu iken, %63,3'ünün çalışmadığı, %64,5'inin ise gelirinin gidere eşit ve gelirinin giderden az olduğu, %80,9'unun il/ilçede ikamet ettiği, %82,6'sının çekirdek ailede yaşadığı bulunmuştur. Ortalama 33,3±3,3 haftalık olan gebelerin %86,1'inin birden fazla gebe kaldığı, %63,0'ünün bir veya birden fazla doğum yaptığı saptanmıştır. Gebelerden %65,0'inin doğum öncesi sağlık bakım hizmeti almadığı, %91,3'ünün gebe bilgilendirme sınıflarına katılmadığı, %64,8'inin riskli gebelik yaşamadığı, %68,7'sinin gebeliğinin planlı olduğu bulunmuştur. İnterneti en sık kullanma nedenleri arasında, gebelerin bilgiye hızlı ve kolay erişim sağlamaya, gebeliği takip etmeye ve karar vermeye yardımcı olduğu için kullandıkları saptanmıştır. Gebelerin %38,5'inin internette gebeliğin ilk üç ayında daha fazla bilgi aradığı, %78,9'unun interneti her gün kullandığı, %47,6'sının günde iki saat ve daha fazla kullandığı bulunmuştur. Gebelerin %38,9'unun Google, Yahoo gibi arama motorlarını kullandıkları, %28,3'ünün internette en yaygın olarak aradıkları konunun sağlıklı yaşam tarzı geliştirme olduğu belirlenmiştir. İnternetten bilgiye erişimin gebelerin %87,8'ini olumlu etkilediği, %65,0'inin interneti gebelik öncesine göre daha fazla kullandığı saptanmıştır. İnternetten erişilen bilgiye gebelerin %54,6'sı genellikle güvendiklerini, bilginin güvenilirliğini değerlendirmede %38,2'si bilgiyi diğer kaynaklarla karşılaştırdıklarını ifade etmişlerdir. Gebelerin %64,5'inin sağlık profesyonelinden aldığı bilgiyi internetten doğrulatmadığı, %94,8'inin sağlık profesyonelleri tarafından güvenilir internet kaynaklarına yönlendirilmediği saptanmıştır. Gebelikte internet x kullanım durumu ile gebelerin sosyodemografik (yaş, eğitim düzeyi, çalışma durumu, gelir düzeyi) ve obstetrik (gebelik sayısı, gebelik haftası, doğum öncesi sağlık bakım hizmeti alma, planlı gebelik) özellikleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. Sonuç ve Öneriler: Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda internetin gebelerin bilgi arama davranışları üzerinde etkili olduğu görülmektedir. Hemşireler ve ebelerin doğum öncesi bakım izlemlerinde gebe ve fetüse dair sağlık risklerinin azaltılması için gebelerin bilgi gereksinimlerini ve bilgi arama davranışlarını belirlemeleri gerekir. Ülkemizde gebeler tarafından yaygın kullanılan dijital platformların kontrol edilmesi, güncelleştirilmesi ve geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted to determine the internet usage status of pregnant women. Material and Method: This descriptive and cross-sectional study was conducted between 15.01.2021 and 15.06.2021 with 403 pregnant women at least 28 weeks of age, who applied to the Gynecology and Obstetrics Clinic of Aydin Adnan Menderes University Hospital. The researcher collected the data using a questionnaire prepared in line with the xirofession. The analysis of the data was done with descriptive statistics and chi-square test. Results: The research found that 96.5% of pregnant women with an average age of 28,3±5,8 were married, 64.8% were primary-secondary-high school graduates, 63.3% were unemployed, 64.5% had income equal to expenses and income less than expenses, 80.9% xirofes in the province/district and 82.6% lived in a nuclear family. It was determined that 86.1% of the pregnant women with a mean gestation of 33.3±3.3 weeks had more than one pregnancy, and 63.0% had one or more births. The results showed that 65.0% of the pregnant women did not receive prenatal health care services, 91.3% did not attend the pregnancy information classes, 64.8% did not experience a risky pregnancy, and 68.7% had a planned pregnancy. It has been determined that among the most common reasons for pregnant women to use the internet was the quick and easy xirofes to information, to follow the pregnancy, and to help in decisionmaking. Observed in the research was that 38.5% of the pregnant women searched for more information on the internet in the first trimester of pregnancy, 78.9% used the internet every day, and 47.6% used it for two hours or more a day. It has been determined that 38.9% of pregnant women use search engines such as Google and Yahoo, and 28.3% most commonly search for healthy lifestyle development on the internet. Results show that xirofes to information on the internet has a positive effect on 87.8% of pregnant women, and 65.0% use the internet more than they did before their pregnancy. 54.6% of pregnant women stated that they generally trusted the information accessed from the internet, and 38.2% of them said that they compared the information with other sources when evaluating the reliability of set information. It was determined that 64.5% of the pregnant women did not verify the information xii they received from the health xiirofessional on the internet, and 94.8% were not directed to reliable internet resources by the health professionals. A statistically significant relationship was found between the internet use status during pregnancy and the sociodemographic (age, education level, working status, income level) and obstetric characteristics (number of gravidity, pregnancy week, receiving prenatal health care, planned pregnancy) the pregnant women. Conclusion and Recommendations: In line with the findings obtained from the research, it is seen that the internet is effective in the information-seeking behaviors of pregnant women. Nurses and midwives should determine the information needs and information-seeking behaviors of pregnant women in antenatal care follow-ups in order to reduce the health risks of pregnant women and fetuses. It is recommended to check, update and develop digital platforms in our country that are widely used by pregnant women.