The relationship between the number of active mobile banking customers and profitability of banks
Bankaların aktif mobil bankacılık müşteri sayıları ve karlılıkları arasındaki ilişki
- Tez No: 759096
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SONAT BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Dijital Bankacılık, Şubesiz Bankacılık, Mobil Bankacılık, Banka Karlılıkları, Digital Banking, Branchless Banking, Mobile Banking, Digital Finance, Bank Profits
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Günümüz dünyasında özellikle finans alanında karlılık en önemli indikatörlerden biri haline gelmiştir. Bankacılık tarihinde geçmişten günümüze bankalar önemli bir değişim içerisine girmiş durumdalardır, bankalar ilk kurulduğu tarihlerden buyana fon saklama ve fon sağlama hizmetlerini insanlara sunmakla birlikte bu yetkisini doğrudan devlet kurumunun kendisinden almaktadır. Bankaların devlet desteği ile yürüttüğü faaliyetleri günümüze kadar kesintisiz devam etmektedir ancak bununla birlikte değişen ve gelişen teknolojik olanaklar bankalara beklenmedik handikaplar ve fırsatlar sunmaktadır. Bankalar için önemli gelişmelerden en önemlisi hiç şüphesiz dijitalleşmedir, dijitalleşen finans hizmetleri sayesinde bankalar daha önce hiç olmadığı kadar çok müşteriye daha hızlı, daha etkin ve daha ucuz bir şekilde ulaşmaktadır ayrıca müşterilerde dijitalleşen bankalardan daha ucuz ve hızlı hizmetler almaktadır. Türk bankacılık sektörü uluslararası trendlere paralel olarak giderek daha dijital hale geliyor. Dijitalleşmenin yaşayabilirliğini sağlamanın tek yolu karlılığı sağlamaktır. Bu nedenle dijitalleşmenin bankaların varlık getirisi üzerindeki etkisi incelenmiştir. Dijital bankacılık, müşteri memnuniyetini ve bağlılığını artırarak, işlem maliyetlerini azaltarak ve karlılığı artırarak geliri artırır. Bu çalışma, 2011 ve 2022 yılları arasında banka kazançlarından elde edilen bilgileri kullanarak dijitalleşme ve karlılık arasındaki ilişkiyi incelemiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world, profitability has become one of the most important indicators, especially in the field of finance. In the history of banking, banks have undergone a significant change from past to present, since the first days of their establishment, banks have been providing fund storage and fundraising services to people, but they have taken this authority directly from the government institution itself. The activities of the banks with the support of the state continue uninterruptedly until today, however, the changing and developing technological possibilities offer unexpected handicaps and opportunities to the banks. The most important development for banks is undoubtedly digitalization. Thanks to digitalized financial services, banks are reaching more customers faster, more effectively and cheaper than ever before, and customers are getting cheaper and faster services from digitalized banks. The Turkish banking sector is becoming more and more digital in line with international trends. The only way to ensure the viability of digitization is to ensure profitability. For this reason, the effect of digitalization on the return on assets of banks has been examined. Digital banking increases revenue by increasing customer satisfaction and loyalty, reducing transaction costs, and increasing profitability. This study examines the relationship between digitalization and profitability using information from bank earnings between 2011 and 2022.