Synthesis of aromatic compound modified poly (Ethene terephhalate) and investigations of spun fibers
Aromatik bileşikler ile yapısı değiştirilmiş poli (Etilen terafitalat) sentezi ve elyaflarının incelenmesi
- Tez No: 75916
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL BAYRAMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Elyaf oluşumu, aromatik kopoliester, PET, izofitalik asit, hidrokinon diasetat vı, Fiber formation, aromatic copolyester, PET, isophthalic acid, hydroquinone diacetate. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
öz AROMATİK BİLEŞİKLER İLE YAPISI DEĞİŞTİRİLMİŞ POLİ (ETİLEN TERAFİTALAT) SENTEZİ VE ELYAFLARININ İNCELENMESİ Şengönül, C.Merih M.S., Polimer Bilimi ve Teknolojisi Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Erdal Bayramlı Ortak Tez Danışmanı: Dr. Bedii Erdemir Eylül 1998, 112 sayfa Bu çalışmada, izofıtalik asit ve hidrokinon diasetat monomerlerinin PET zincirlerine, polikondensasyon reaksiyonu ile dahil edilmesi gerçekleştirilmiş ve PET yapısal olarak değiştirilmiştir. Polimerler ve elyafları, çözelti akmazlık ölçümleri, X-ışını saçılımı tekniği, DSC, sıcak tabanda çıplak gözle yapılan incelemeler ve sıcak tabanlı polarize ışık mikroskopu ve taramalı elektron mikroskopu ile karakterize edilmişlerdir. Katı haldeki polimerleri elyafa dönüştürmek için bir orta bir de büyük ölçekli iki adet lif çekim cihazı tasarımlanmış ve yaptırılmıştır. Çözelti akmazlık sonuçlan ve deneme elyaf çekimlerine göre sadece yüksek miktarda izofitalat ve hidrokinon (IQ) içeren kopoliesterler elyaf haline dönüştürülmüştür. Sündürme işlemi yalnız bazı elyaflara uygulanabilmiştirElyafların yapılarında yönlenme olup olmadığını tespit etmek için tüm elyafların X-ışını saçılımı altında filmleri alınmış ve kırılma yüzeyleri tarama mikroskopu altında incelenmiştir. Bu çalışmadan ortaya çıkan başlıca bulgular şöyledir: (1) Katı halde polarize mikroskopta ışık kırınımına yolaçan polimerler ısıtılınca izotropik bir sıvıya dönüşmektedir ve temel olarak sıvı kristal davranışına rastlanmamıştır. Ancak, izotropik eriyiğe erime sıcaklığının 2-3°C yukarısında uygulanan kayma kuvveti dikkat çekici bir şekilde 1-1.5 saniye süren kalıcı bir parlamaya neden olmuştur. Bu davranış, izole edildiği zaman sıvı kristal özellik gösterebileceğini varsaydığımız terafltalik asit (TA) ve hidrokinon (HQ) yapılarının zengince olduğu çubuğumsu türlerden kaynaklanmaktadır. (2) Aromatik karakterindeki artışla orantılı olarak PET' in gevşeme süresi uzamıştır. (3) 30% IQ (ağırlık olarak) içeren kopoliesterde 100% oranında az sayılabilecek sündürme bile, X- ışını ve taramalı elektron mikroskopu tespitlerine göre önemli miktardaki yönlenmeyi sağlamaya yeterli olmuştur. Bu davranış biçimi, sıvı kristal polimerlerin tipik bir davranışıdır. Bu da, polikondensasyon reaksiyonu sırasında izole halde sıvı kristal olması muhtemel çubuğumsu türlerin sentezlendiğinin bir başka göstergesidir. Çubuğumsu türlerin oluşması, reaksiyon sırasında yapısal bir reorganizasyon olduğunun göstergesidir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS OF AROMATIC COMPOUND MODIFIED POLY(ETHYLENE TEREPHTHALATE) AND INVESTIGATIONS OF SPUN FIBERS Şengönül, C.Merih M.S., Department of Polymer Science and Technology Supervisor: Prof. Dr. Erdal Bayramlı Co-Supervisor: Dr. Bedii Erdemir September 1998, 1 12 pages In this study, PET was modified by inclusion of isophthalic acid and hydroquinone diacetate. Polymers and their fibers were characterized by solution viscosity measurements, X-ray diffraction techniques, DSC, visual hot-plate examinations, hot-stage polarized light microscopy and SEM. The polymers obtained after melt polycondensation reaction were subjected to solid state polymerization in order to increase the intrinsic viscosity for fiber formation. For changing bulk polymers to fiber form via melt spinning two types of melt extruder, one large and one midi-scale were designed and constructed. mAccording to solution viscosity results and preliminary spinning tests, only high amount of isophthalate and hydroquinone (IQ) containing copolyesters were melt spun. As-spun fibers were drawn where possible. All the fibers were subjected to X-ray diffraction studies for the purpose of detecting any possible orientation, and their surfaces were examined under SEM. The main findings which emerge from this work are: (1) Solid birefringent polymer became an isotropic melt and basically no LC behavior was detected. However, upon shearing of the isotropic melt at about 2-3°C above its melting temperature a noticably (1-1.5 seconds) persistent birefringence was observed. This could be due to alignment in flow direction of some rod like species rich in terephthalic acid (TA) and hydroquinone (HQ) residue that would be LC structure in isolation. (2) An increase in relaxation time of PET was obtained due to the increase in aromatic character. (3) Even the low (100%) rate of drawing of 30 % IQ (by weight) containing fiber was enough to render considerable orientation as detected by WAXS and SEM. This behaviour is typical of liquid crystalline polymers. This is another indication that during the polycondensation some rod-like species that may show LC behavior in isolation are synthesized as a result of structural reorganization in molten state.