Growth responses of culturable soil microbe populations to different wheat cultivars and carbon sources
Kültür edilebilen toprak mikrobu populasyonlarının farklı buğday kültivarlarına ve karbon kaynaklarına karşı büyüme tepkileri
- Tez No: 75915
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL OZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Toprak mikroorganizmaları, aldikarb, karbon kaynaklan, bakteriler, mantar, buğday kültivarları vı, soil microorganisms, aldicarb, carbon sources, bacteria, fungi, wheat cultivars IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
öz KÜLTÜR EDİLEBİLEN TOPRAK MİKROBU POPULASYONLARININ FARKLI BUĞDAY KÜLTİVARLARINA VE KARBON KAYNAKLARINA KARŞI BÜYÜME TEPKİLERİ Koçak, Buket Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Dr. Ayşegül Ozan Eylül 1998, 109 sayfa Kök sızıntılarının kimyasal kompozisyonu bitki türlerine göre nitelik ve nicelik açısından farklılıklar gösterir. Bu çalışmanın amacı mikroorganizma profilindeki bu farklılıkların çeşit seviyesinde olup olmadığını araştırmaktır. Mikroorganizma sayılan kök sızıntılarındaki maddelerin populasyonlar tarafından nasıl metabolize edildiğinin bir göstergesi olarak kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonuçlan araştırılan buğday çeşitlerinin kök sızıntılarında toprak mikroorganizmaları üzerinde büyümeyi uyancı ve engelleyici metabolitlerin olma ihtimalini ortaya çıkardı. Bu çalışmada kuraklığa mukavemet dereceleri bakımından farklılık gösteren Bezostaja, Bolal, Gerek, Gün, Kıraç, Kırkpınar ve Lancer buğday kültivarları çalışıldı. Bu kültivarların her biri için gram negatif, genel K stratejist, genel R stratejist bakteriler, aktinomisetler ve kültür edilebilen toprak funguslarının sayılan belirlendi ve karşılaştırıldı. Sonuçlar toprak mikroorganizmalarının farklı buğday çeşitlerinin etkisi altında değiştiğini gösterdi. Araştırılan kültivarlar arasında mikroorganizmalar üzerinde oluşan iki uç etki Bolal ve Kıraç kültivarlarının tanmımn yapıldığı topraklarda gözlendi. Bolal kültivan bakteri popülasyonlarının çoğalmasını en üst düzeyde desteklerken, Kıraç kültivarı en pozitif çoğaltma etkisini toprak fiıngusları üzerinde gösterdi.Bu çalışmanın ikinci bölümünde toprak mikroorganizmaları tarafından değişik karbon kaynaklarının kullanımında gösterdiği değişiklikler analiz edildi. Yedi kültivarın her biri için mikroorganizmaların eklenen substratlara karşı büyüme tepkileri zamana bağlı şekilde ölçüldü. Substrat olarak glukoz ve glutamik asit kullanıldı. Aynı zamanda toprak mikrop popülasyonlarının, bir böcek ilacı olan aldikarba karşı tepkileri de ölçüldü. Çoğunlukla bakteri popülasyonlan glukoz ve aldikarbla karşılaştırıldığında maksimum tepkiyi glutamik aside gösterdi. Aldikarb ilaveleri gram negatif bakteri popülasyonlarının sayılarını pozitif yönde etkiledi. Çalışmanın üçüncü bölümünde toprak mikroorganizmalarının diğer amino asitlere büyüme tepkileri ölçüldü. Glutamik asitten başka glisin, arginin ve serin denendi. Dört amino asidin arasında serin hem aktinomiset popülasyonları hem de minimal tuz ve zengin ortamda büyüyen bakteriler üzerinde en etkili bulundu; diğer taraftan glutamik asit uyancı etkisini gram negatif bakteriler ve toprak fungusları üzerinde ortaya çıkardı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GROWTH RESPONSES OF CULTURABLE SOIL MICROBE POPULATIONS TO DIFFERENT WHEAT CULTTVARS AND CARBON SOURCES Koçak, Buket M.S., Department of Biology Supervisor: Asst. Prof.Dr. Ayşegül Ozan September 1998, 109 pages Chemical composition of the root exudates show variations in terms of quantity and quality depending on the plant species. The purpose of this study was to investigate if these differences in microorganism profile occur at the cultivar level. The microorganisms numbers were used as an indication of how well the substrates in the exudates are metabolised by the populations. The results of this study suggested the possible presence of growth stimulatory and inhibitory metabolites in the root exudates of wheat cultivars investigated on soil microorganisms. In this study Bezostaja 1, Bolal 2973, Gerek 79, Gün 91, Kıraç 66, Kırkpınar 79 and Lancer wheat cultivars differing in the degree of their drought tolerance were investigated. For each of these cultivars the numbers of gram negative, general K strategist, general R strategist bacteria, actinomycetes and culturable soil fungi were determined and compared. The results indicated that soil microorganisms were altered under the influence of different wheat cultivars. Among the cultivars investigated two extreme influences occurred on microorganisms were represented by Bolal & Kıraç cultivars. Bolal supported the proliferation of the bacterial populations, Kıraç, however, had its most positive proliferative effect on soil fungi. UlIn the second part of this study the differences in the utilization of different carbon sources by the soil microorganisms were analysed. For each of the seven cultivars, growth responses of soil microorganisms were measured against added substrates in time dependent fashion. Glucose and glutamic acid were used as substrates. Also, responses of soil microbe populations to aldicarb,a pesticide, were measured. Most of the time the bacterial populations responded maximally to glutamic acid compared to glucose & aldicarb. Aldicarb amendments positively affected the numbers of gram negative bacterial populations. In the third part of the study the growth responses of soil microorganisms to other amino acids were measured. Besides glutamic acid, glycine, arginine and serine were tested. Among the four amino acids, serine was found to be the most effective on the actinomycete populations as well as the populations of bacteria grown in minimal salts and rich media; glutamic acid on the other hand exerted its stimulating effect on gram negative bacteria and soil fungi.