Access to finance and firm performance in Africa
Afrika'da finansmana ve şirket performansına erişim
- Tez No: 759161
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI TOGAN EĞRİCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bankacılık, Maliye, Banking, Finance
- Anahtar Kelimeler: Finansmana Erişim, Firma Büyümesi, Sömürgecilik, Ekonomik Kalkınma, Access to Finance, Firm Growth
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Şirket büyümesi potansiyel olarak ekonomi üzerinde olumlu sonuçlar doğurur ve bu nedenle büyümeyi teşvik etme olasılığı yüksektir. Önemli olarak, şirket büyümesi büyük ölçüde finansmana bağlıdır. Bu tez, şirketlerin finansmanı üzerinde durmakta ve finansal kısıtlamaların şirketleri dünyanın diğer bölgelerine kıyasla büyümeden önemli ölçüde kısıtladığı bir coğrafya olan Afrika'daki şirket büyümesi için dışarıdan alınan finansmanın şirketlerin büyümesindeki önemini araştırmaktadır. Tezde etkileri anlamak için Afrika'daki iki önemli bölgeye odaklanılmaktadır––CEMAC bölgesi (Orta Afrika Ekonomik ve Parasal Topluluğu) olarak bilinen bir mali birlik ve, dış finansmanın şirket büyümesi için önemli olup olmadığını anlamak için kurulmuş Sahra Altı Afrika (SSA). Bu etkileri ampirik olarak doğru çalışmak ve içsellik sorununu çözmek için ilk aşamada çalışma bir araç değişken kullanmaktadır. Araç değişken sömürge ulaşım yolları, yani sömürge demiryolları ve limanların şirketlerin CEMAC bölgesindeki konumlarına olan mesafelerini finansmana erişimi açıklamak için kullanılmaktadır. Bulgular değişik yöntemler kulllanılarak denenmektedir ve sonuçlar hepsinde dış finansmanın şirket büyümesi için önemli olduğu görüşüne varmaktadır. Tezin ikinci kısmında alternatif bir finansman kanalı olan özel sermayeye odaklanarak dış finansmanın şirket büyümesi üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlayan benzer bir soruya bakılmaktadır. Bu sefer ampirik analiz SSA'daki şirketler üzerinde yapılmaktadır. Sonuçlar, özel sermaye finansmanı alıcılarının, alıcı olmayan şirketlere göre daha yüksek hayatta kalma olasılığına sahip olduğunu, aynı şekilde alıcıların halka arz veya satın alma yoluyla vekaleten şirket büyümesiyle güçlü bir şekilde ilişkili olduğunu göstermektedir. Afrika'daki şirketlere sunulan alternatif finansman kaynaklarının tam bir resmini elde edebilmek için, tezin üçüncü bölümü SSA'ya daha fazla finansal katılım sağlamada geleneksel yöntemlere göre büyümesini ve esasını ortaya koymaktadır. Afrika, finansal kaynakların önemli olduğu ve sermaye piyasalarının daha da geliştirilmesi gereken bölgelerden biri olmasına rağmen, veri eksikliği nedeniyle bölge literatürde bu kadar yoğun analiz edilmemiştir. Bu tez Afrika'nın önemli coğrafi bölgelerindeki şirketlere finansal erişimin durumuna genel bir bakış sunarak“finansmana erişim”literatürüne katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Afrika finansmana erişimde zorluklarla karşılaştığından, bu bölgenin finansal reformlara sahip olması önemlidir. Bu tez karar vericilere şirketler için dış finansal fırsatların önemi konusunda ampirik analizlerle konunun önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Firm growth potentially translates positive effects to the economy, and thus likely to spur growth. Importantly, firm growth is heavily conditioned on financing. This thesis takes an interest on firms' financing and investigates the importance of external finance for firm-growth in Africa––a geography where financial constraints significantly restrain firms from growth compared to other parts of the world. To understand these effects, I focus on two important regions within Africa–– first is a monetary union known as CEMAC zone (Central African Economic and Monetary Community) and the second, Sub-Saharan Africa (SSA) to understand whether external finance matters for firm growth. To capture these effects, the study constructs and employ a novel instrument of external finance––colonial transportation routes i.e., colonial railroads and ports' distances to firms' current location in the CEMAC zone. Findings are robust to alternative specifications and lend credence to the view that external finance matters for firm growth. Turning to SSA, similar question is raised which investigates the effects of external finance on firm growth by focusing on an alternative financing channel, private equity. Results indicate recipients of private equity financing have a higher survival probability than non-recipient peers, equally, recipients are strongly associated with firm growth as proxied by IPO or acquisition. In order to have a complete picture of alternative financing sources available to firms within Africa, I discuss the growth and merits of alternative financing options over traditional methods in driving greater financial inclusion within SSA in the third part. Notwithstanding, Africa is one of the regions for which financial resources are important and capital markets need further development, the region is not as densely analyzed in the literature because of lack of data. I aim to contribute to“access to finance”literature by providing an overview of the state of financial access to firms in important geographical regions in Africa. As Africa faces challenges in access to finance, it is therefore important for this region to have financial reforms that can accompany policy. This thesis has implications for decisionmakers as it provides empirical support on the importance of external financial opportunities for firms which in turn is crucial for growth.