Orta ve şiddetli akne vulgaris için tedavi alan hastalarda serum irisin düzeylerinin araştırılması
Evaluation of serum irisin levels in patients treated for moderate and severe acne vulgaris
- Tez No: 759164
- Danışmanlar: DOÇ. İLTERİŞ OĞUZ TOPAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: acne, C-reactive protein, irisin, isotretinoin
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Akne vulgaris, pilosebase ünitenin sık görülen, kronik, inflamatuar bir hastalığıdır. Orta ve şiddetli akne tedavisinde sistemik izotretinoin tedavisi kullanılabilmektedir. İrisin, özellikle kas ve adipoz dokudan salınan, enerji harcanımını arttırarak ısı üretilmesini sağlayan bir proteindir. İrisin, dokulara glukoz alımını arttırarak insülin duyarlandırıcı bir etki göstermektedir. Bu çalışmada, akne vulgaris için izotretinoin tedavisi alan hastalarda, tedavi başlangıcında ve tedavinin 3. ayında serum irisin düzeylerinin belirlenmesi ve kontrol grubu ile karşılaştırılması hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 15 Nisan-15 Ekim 2022 tarihleri arasında Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Dermatoloji Polikliniği'ne başvuran, orta veya şiddetli akne vulgaris tanısı konulmuş, izotretinoin tedavisi başlanması planlanan 59 hasta ve hastalarla benzer demografik özelliklere sahip 58 kontrol dahil edildi. Hastalara 0.5 mg/kg/gün dozunda izotretinoin tedavisi başlandı. Tedavi başlangıcında ve tedavi sonrası 3. ayda serum irisin seviyeleri ölçüldü ve kontrol grubu ile karşılaştırıldı. İrisin seviyelerini etkileyebilecek akne şiddeti, akne yaşam kalite ölçeği, laboratuvar parametreleri ve aralarındaki ilişkiler değerlendirildi. Bulgular: Akne hastalarında başlangıç serum irisin seviyeleri, kontrol grubuna göre daha düşük bulundu fakat bu düşüklük anlamlı değildi. 3 ay izotretinoin tedavisi sonrasında irisin seviyeleri anlamlı şekilde yükseldi ve kontrol grubundan anlamlı şekilde yüksek bulundu. Hastalarda, başlangıçta kontrol grubundan anlamlı şekilde yüksek olan glukoz seviyeleri, tedavi sonrası azaldı. Tedavi almamış hastalarda, akne şiddeti arttıkça irisin seviyelerinin de anlamlı şekilde artış gösterdiği saptandı. İrisin ve CRP değerleri arasında hem hasta hem de kontrol grubunda anlamlı bir korelasyon izlendi. Glukoz ve insülin direnci ile irisin seviyeleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Sonuç: Akne hastalarında, başlangıçta düşük olan irisin düzeylerinde tedavi sonrası görülen anlamlı yükselme, irisinin, izotretinoin tedavi yanıtının değerlendirilmesinde kullanılabilecek bir parametre olması açısından umut vericidir. Ayrıca CRP değerleri ile güçlü bir korelasyon gösteren irisin, yeni bir inflamasyon belirteci olabilir. İrisinin, izotretinoin etki mekanizmasında rolü ve glukoz metabolizması üzerine olumlu etkileri nedeniyle akne tedavisinde gelecekteki yeri daha ileri araştırmalarla aydınlatılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Acne vulgaris is a common, chronic, inflammatory disease of the pilosebaceous unit. Systemic isotretinoin can be used in the treatment of moderate and severe acne. Irisin is a protein secreted from muscle and adipose tissue and increases energy expenditure by producing heat. It also exerts an insulin-sensitizing effect by increasing glucose uptake into tissues. We aimed to determine serum irisin levels in patients receiving isotretinoin treatment for acne vulgaris at the beginning and 3rd month of treatment and to compare them with the control group. Materials and Methods: The study was conducted between April 15 and October 15, 2022 at Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital Dermatology Outpatient Clinic. A total of 59 patients diagnosed with moderate or severe acne who were scheduled to start isotretinoin therapy, and 58 controls with similar demographic characteristics as patients were included. Isotretinoin treatment at a dose of 0.5 mg/kg/day was started. Serum irisin levels were compared with the control group at the beginning and 3rd month of the treatment. The severity of acne, acne quality of life scale, laboratory parameters and the relationships between them, which may affect irisin levels, were evaluated. Results: Serum irisin levels in acne patients were found to be insignificantly lower than controls. After 3 months of isotretinoin treatment, irisin levels increased significantly and were found to be significantly higher than the control group. Glucose levels, which were significantly higher in the patients at baseline compared to controls, decreased after treatment. Irisin levels and the baseline acne severity were positively correlated in the patients. A significant positive correlation was observed between irisin and CRP values in both the patient and control groups. No significant correlation was found between glucose, insulin resistance and irisin levels. Conclusion: Isotretinoin treatment resulted in increased serum irisin levels and decreased glucose levels. Irisin may be a promising parameter for evaluating response to isotretinoin therapy. In addition, irisin, which shows a strong correlation with CRP values, may be a new marker of inflammation. The role of irisin in the mechanism of action of isotretinoin and its future role in acne treatment should be clarified by further research.