Oral izotretionin kullanan hastalarda tedavi öncesi ve sonrası over rezervinin değerlendirilmesi
Evaluation of ovarian reserve before and after treatment in patients using oral isotretinoin
- Tez No: 933351
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Isotretinoin, ovarian reserve, anti-Müllerian hormone (AMH), antral follicle count (AFC), acne vulgaris
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Giriş ve Amaç: Akne vulgaris (AV), genç popülasyonda sık görülen kronik inflamatuar bir cilt hastalığıdır ve orta-ileri şiddetli vakalarda sıklıkla oral izotretinoin ile tedavi edilmektedir. Retinoik asit türevi olan izotretinoinin foliküler apoptoz, oksidatif stres ve hormonal denge üzerinde etkili olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte, bu ilacın üreme çağındaki kadınlarda over rezervi üzerindeki etkileri henüz yeterince aydınlatılamamıştır. Mevcut literatürde izotretinoinin over rezervini düşürdüğü öne sürülse de, bu etkiyi değerlendiren çalışmaların çoğu sınırlı örnekleme sahip olup, metodolojik çeşitlilik içermektedir. Bu çalışmanın amacı, oral izotretinoin tedavisi alan kadınlarda tedavi öncesi ve sonrası dönemde anti-Müllerian hormon (AMH) düzeyleri ve antral folikül sayısı (AFC) değerleri kullanılarak over rezervindeki değişiklikleri değerlendirmek ve izotretinoinin olası etkilerini ortaya koymaktır. Yöntem: Bu prospektif kohort çalışmaya, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Dermatoloji Polikliniği'ne başvuran, 18–40 yaş aralığında ve belirlenen dışlama kriterlerine uygun 60 hasta dahil edilmiştir. Tüm hastalara tedavi öncesinde serum AMH düzeyi ölçülmüş, AFC değerlendirmesi transabdominal ultrason ile yapılmıştır. Hastalar, izotretinoin tedavisine başlanmış ve kümülatif 120–150 mg/kg doza ulaşıldığında aynı parametreler yeniden değerlendirilmiştir. Tedavi süresince over rezervinde düşüklük saptanan ve tedaviye uyum sağlayamayan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. Nihai analiz, izotretinoin tedavisini tamamlayan ve takipleri düzenli olarak yapılan 34 hasta ile gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Acne vulgaris (AV) is a common chronic inflammatory skin disease in the young population and is frequently treated with oral isotretinoin in moderate to severe cases. Isotretinoin, a derivative of retinoic acid, is known to affect follicular apoptosis, oxidative stress, and hormonal balance. However, its potential impact on ovarian reserve in women of reproductive age remains insufficiently elucidated. Although existing literature suggests that isotretinoin may reduce ovarian reserve, most of these studies are limited by small sample sizes and methodological variability. The aim of this study is to evaluate changes in ovarian reserve—measured by anti-Müllerian hormone (AMH) levels and antral follicle count (AFC)—before and after oral isotretinoin treatment in women, and to investigate the possible effects of the drug on reproductive potential. Methods: In this prospective cohort study, 60 patients aged between 18 and 40 years who presented to the Dermatology Outpatient Clinic of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital and met the predefined exclusion criteria were enrolled. Prior to treatment, all patients underwent serum anti-Müllerian hormone (AMH) measurement and antral follicle count (AFC) assessment via transabdominal ultrasound. Patients were started on isotretinoin therapy, and the same parameters were re-evaluated upon reaching a cumulative dose of 120–150 mg/kg. Patients who showed decreased ovarian reserve during treatment or failed to adhere to the treatment protocol were excluded from the study. The final analysis was conducted with 34 patients who completed the treatment and attended regular follow-up visits. Results: A statistically significant decrease was observed in both AMH and AFC levels after treatment (p < 0.05). Mean values and individual changes were visualized using connected dot plot graphics. Conclusion: Isotretinoin treatment led to a notable reduction in AMH and AFC levels. This decline may be attributed to the induction of apoptotic pathways in granulosa cells. Further multicenter studies with larger sample sizes are needed to draw more definitive conclusions.