Önemseme davranışlarına ilişkin düzenlenen etkinliklerin öğrenme ortamlarına, öğretmen ve öğrenci davranışlarına yansımaları
Reflections of activities regarding caring behaviors on learning environments, teacher and student behaviors
- Tez No: 759189
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ŞEKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: önemseme, ilkokul öğretmeni, ilkokul öğrencileri, duyuşsal eğitim, değerler eğitimi, caring, primary school teacher, primary school students, affective education, values education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 550
Özet
Türk eğitiminin genel amaçlarında, 2023 eğitim vizyonunda ve eğitim programlarında vurgulanan noktalardan biri bireyin bilişsel, sosyal ve duygusal alanlarda gelişimine, kendini tanımasına rehberlik etmektir. Ancak, günümüz neoliberal anlayışta eğitimin amacı daha çok neoliberal düzene insan gücünün yetiştirilmesi, refah düzeyinin artırılması ve gelecekte bu düzende bir yer edinilmesi olduğu anlaşılmaktadır. Bununla beraber, standartlaştırma, verimlilik, etkinlik, hesap verebilirlik gibi ekonomi alanına ait kavramların eğitimi şekillendirdiği görülmektedir. Bunun sonucu olarak ilköğretim kademesi liseye geçiş sınavlarına, ortaöğretim kademesi üniversiteye geçiş sınavlarına hazırlık görevi görmektedir. İlköğretim programlarında zaman zaman değerler eğitime ilişkin derslere yer verildiği görülmektedir. Alan yazında, listelenmiş ve belirlenmiş değerlerin öğretimine alternatif olarak önemseme kavramı çıkmaktadır. Önemseme, alan yazında genel anlamıyla bireyin varoluşsal anlamda kabul görmesi, kendi potansiyelini ortaya çıkarması, kendini keşfederek dünyayı da tanımasına rehberlik etmek anlamına gelmektedir. Bu noktadan hareketle, ilk olarak önemseme davranışlarına yönelik öğretmen-öğrenci davranışlarının ve öğrenme ortamlarının mevcut durumu belirlenmesi ve ihtiyaç analizinin gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. İkinci olarak, önemseme odaklı düzenlenen etkinliklerin öğretmen-öğrenci davranışlarını ve öğrenme ortamlarını nasıl etkilediğinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum saptama ve ihtiyaç analizi için iç içe geçmiş tekli durum deseninde durum çalışmasından, uygulama aşaması için işbirlikli eylem araştırmasından yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılarak durum çalışması için Muğla Merkez ilçesine bağlı bir köy ilkokulunda 2018-2019 eğitim-öğretim bahar yarı yılında görev yapan dört öğretmen ve 1., 2., 3. ve 4. sınıfta öğrenim gren 34 öğreni seçilmiştir. Analiz birimini öğrenci, öğretmen ve öğrenme ortamları oluşturmuştur. Eylem araştırmasının çalışma grubunu aynı okulda 2020-2021 güz döneminde eğitim-öğretim güz yarı yılında görev yapan 3 öğretmen ve 1., 2. ve 3. Sınıfta öğrenim gören 27 öğrenci seçilmiştir. Durum çalışmasında verilerin toplanmasında gözlem, öğretmen ve veli görüşmeleri, alan notlarından yararlanılmıştır. Önemseme davranışlarına ilişkin betimsel veriler ortaya konmuş ve ihtiyaçlar belirlenmiştir. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda öğretmen seminerleri ve öğrenci etkinlikleri tasarlanmıştır. Etkinliklerin uygulanmasında kullanılmak amacıyla bir öğretim modeli geliştirilmiştir. Önemseme davranışlarına yönelik seminer ve etkinliklerin değerlendirilmesinde uygulama öncesi, sonrası ve uygulama sürecinde veriler toplanmıştır. Uygulama öncesi ve sonrasında veri toplamak amacıyla Önemseyen Öğrenci Davranışları Ölçeği, Önemseyen Öğretmen Davranışları Ölçeği ve Önemseyen Öğretmen Davranışları Ölçeği Öğrenci Formu, geliştirilmiştir. Ayrıca, verilerin toplanmasında öğretmen-veli anketi, görüşme, öğrenci senaryoları ve odak grup görüşmelerinden yararlanılmıştır. Uygulama sürecine yönelik video kayıtları, öz değerlendirme formu, öğrenci günlüğü, ödevler, veli görüşmeleri, öğrenci görüşmeleri ve araştırmacı yansıtıcı değerlendirmelerinden yararlanılmıştır. Öğretmen seminerleri 5 oturumdan oluşmuştur ve seminerler video aracılığıyla verilmiştir. Öğrenci etkinlikleri 12 haftada 16 etkinlikten oluşmuştur. Öğrenci etkinlikleri genel olarak çevrimiçi, Zoom programı üzerinden gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre önemseme davranışlarına ilişkin öğretmenlerin,“bireysel ihtiyaçları dikkate alma”,“ekstra zaman ayırma”,“öğretim desteği”,“özerklik desteği, ”duygusal destek“, ”sosyal uyum desteği“ ve ”kişilerarası ilişki" konularında desteğe; öğrencilerin kendini, diğerlerini, öğrenmeyi ve eşyayı önemseme konularında desteğe ihtiyaçları olduğu anlaşılmıştır. Öğretmen seminerleri uygulamaları sonucunda öğretmenlerin önemseme davranışlarına ilişkin farkındalık düzeylerinin artmasına katkıda bulunulduğu ancak uygulamaya geçirmede zorlandıkları gözlenmiştir. Öğrencilerin genel olarak öğrenme isteği, öğrenme sorumluluğu, çaba gösterme, kendini ifade etme, kendini tanıma, nezaket ve sınıf kurallarına uyma, olumlu sosyal davranış sergilemede gelişme kaydettikleri gözlenmiştir. Diğer yandan bazı öğrencilerde bazı davranışların içselleşmesinde yetersiz kalındığı görülmektedir. Bunun en önemli sebebinin etkinliklerin kısıtlı sürede çevrimiçi ortamda gerçekleşmesinden kaynaklandığı söylenebilir. Bununla beraber mevcut programların odağına önemseme davranışlarının alınmasının öğrencilerin bütüncül olarak gelişimlerine büyük katkılar sağlayacağı anlaşılmaktadır. Bu sonuçlar doğrultusunda, uygulayıcılara yönelik rol model olarak ve ilişkiler aracılığıyla öğrencilerin önemsenemsinin sağlanması, gelecek araştırmalara yönelik önemseme davranışlarına ilişkin farklı kademedeki öğrencilerle çalışılması ve karar vericilere yönelik önemseme odaklı programların geliştirilmesi getirilen önerilerden bazılarıdır.
Özet (Çeviri)
One of the points emphasized in the general aims of Turkish education, 2023 education vision and curriculum is to guide the individual's cognitive, social and emotional development and self-knowledge. However, in today's neoliberal understanding, it is understood that the aim of education is to train manpower for the neoliberal order, to increase the level of welfare and to gain a place in this order in the future. However, it is seen that the concepts of the field of economy such as standardization, efficiency, effectiveness and accountability shape education. As a result of this, primary education level serves as a preparation for high school transition exams and secondary education level university transition exams. It is seen that from time to time lessons related to values education are included in primary education programs. In the literature, the concept of caring emerges as an alternative to the teaching of listed and determined values. Caring, in general, means that the individual is accepted in the existential sense, reveals his own potential, and guides him to know the world by discovering himself. From this point of view, it is aimed to determine the current situation of teacher-student behaviors and learning environments for caring behaviors and to perform a needs analysis. Secondly, it is aimed to determine how the activities organized with a focus on caring affect teacher- student behaviors and learning environments. In this study, case study in a single-case embedded design was used for situation determination and needs analysis, which is one of the qualitative research methods, and collaborative action research was used for the application phase. Using the criterion sampling method, one of the purposeful sampling methods of the research, the teachers and 1st, 2nd, 3rd and 4th grade students working in a village primary school in the central district of Muğla were selected for the 2018-2019 academic spring semester. The analysis unit consisted of students, teachers and learning environments. The study group of the action research consisted of 3 teachers working in the same school in the fall semester of 2020-2021 academic year and 27 students studying in the 1st, 2nd and 3rd grades. In the case study, observation, teacher and parent interviews, field notes were used to collect data. Descriptive data on caring behaviors were revealed and needs were determined. In line with these needs, teacher seminars and student activities were designed. A teaching model has been developed to be used in the implementation of the activities. In the evaluation of seminars and activities on caring behaviors, data were collected before, after and during the implementation. In order to collect data before and after the implementation, the Caring Student Behaviors Scale, the Caring Teacher Behaviors Scale and the Caring Teacher Behaviors Scale Student Form were developed. In addition, teacher-parent questionnaires, interviews, student scenarios and focus group interviews were used to collect data. For the implementation process video recordings of the application process, self-evaluation form, student diary, homework, parent interviews, student interviews and researcher reflective evaluations were used.The teacher seminars consisted of 5 sessions and the seminars were given via video. Student activities consisted of 16 activities in 12 weeks. Student activities were generally held online, via the Zoom program. According to the results of the research, teachers regarding caring behaviors received support in the subjects of“taking into account individual needs”,“ availability”,“teaching support”,“autonomy support”,“emotional support”,“prosocial support”and“interpersonal relationship”; It has been understood that students need support in caring about themselves, others, learning and things. As a result of the teacher seminars, it was observed that the teachers' awareness levels contributed to the increase, but they had difficulties in putting them into practice. It has been observed that students have generally improved in their desire to learn, responsibility for learning, effort, self-expression, self-knowledge, politeness and obeying classroom rules, and exhibiting positive social behavior. On the other hand, some students seem to be insufficient in internalizing some behaviors. It can be said that the most important reason for this is that the events take place online in a limited time. However, it is understood that putting caring behaviors into the focus of existing programs will make great contributions to the holistic development of students. In line with these results, some of the suggestions made are to ensure that students are cared for as a role model for practitioners and through relationships, to work with students at different levels regarding caring behaviors for future research, and to develop care- oriented programs for decision makers.