Soğuk Savaş dönemi sonrası Amerika Birleşik Devletleri Cumhuriyetçi başkanlarının dış politika perspektiflerinin realizm kuramı çerçevesinde değerlendirilmesi
The evaluation of the foreign policy perspectives of the Republican presidents of the United States of America after the Cold War in the framework of realism theory
- Tez No: 759197
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR YÜRÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: ABD, Başkanlık, Cumhuriyetçi Parti, Realizm, Soğuk Savaş, U.S, Presidency, Republican Party, Realism, Cold War
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Soğuk Savaş, Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği arasındaki iki kutuplu dünya düzeninin hâkim olduğu dönemi kapsar. Soğuk Savaş döneminin 1990'lı yılların başlangıcında bitmesiyle beraber ABD'nin küresel bir hegemonya gücünü üstlendiği, tek kutuplu dünya düzenine geçiş yaşandı. Bunun en temel nedenleri; SSCB'nin dağılması ve siyasal egemenliğinin sona ermesi, yeni devletlerin kurulmasıyla beraber politik istikrarın korunması yönündeki girişimlerin artması, ABD'nin gelişmiş ülkelerle rekabet edebilecek konuma erişmesi, demokrasi geleneğini sürdürmesi ve küresel piyasa ekonomisinde rol oynamasıdır. Bu çalışma ABD'nin iki ana partisi olan Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları ele almaktadır. Çalışmanın asıl amacı ise ABD'nin özellikle Soğuk Savaş sonrası uluslararası arenada benimsediği realist perspektifin Cumhuriyetçi başkanlar döneminde dış politikadaki yansımalarını açıklamaktır. Bu bağlamda, Cumhuriyetçi Parti'ye mensup başkanlardan Ronald Reagan, George H. W. Bush, George W. Bush ve Donald Trump'ın dış politika kararları incelenecektir. Çalışmada Cumhuriyetçi başkanların seçilmesinin temel sebepleri realist kurama dayandırılarak açıklanmaktadır. Tarihsel örnekler özellikle dış politikada Cumhuriyetçi başkanların Demokrat başkanlara kıyasla dış politikada daha aktif rol üstlendikleri ve daha radikal kararlar almaya meyilli olduklarını göstermiştir. Dolayısıyla çalışma ABD'nin dış politikada Cumhuriyetçi başkanlar döneminde Demokrat başkanlara kıyasla daha etkin olduğuna odaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Cold War covers the period of the bipolar world order between the United States of America and the Union of Soviet Socialist Republics. With the end of the Cold War period at the beginning of the 1990s, there was a transition to a unipolar world order in which the USA assumed a global hegemony power. The main reasons for this are; The disintegration of the USSR and the end of its political dominance, the increase in attempts to protect political stability with the establishment of new states, the USA's reaching a position to compete with developed countries, maintaining its tradition of democracy and playing a role in the global market economy. This study deals with the similarities and differences between the two main parties of the USA, the Democratic Party and the Republican Party. In this context, the foreign policy decisions of Republican Party presidents Ronald Reagan, George H. W. Bush, George W. Bush and Donald Trump will be examined. In the study, the main reasons for the election of Republican presidents are explained based on realist theory. Historical examples have shown that Republican presidents, especially in foreign policy, take a more active role in foreign policy than Democratic presidents and are inclined to take more radical decisions. Therefore, the study focuses on the fact that the USA is more active in foreign policy during the Republican presidential period compared to the Democratic presidents.