GNSS tabanlı zamanlama ve senkronizasyon
GNSS based timing and synchronization
  1. Tez No: 759196
  2. Yazar: FEVZİ BADEMCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAKUP SABRİ ÖZKAZANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: GNSS, GPS, Zamanlama, Senkronizasyon, PLL
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Zaman, bir süreci ifade eden kavram ve kullanılan bir ölçüt olarak ele alınmaktadır. Zamanın hassas şekilde elde edilmesi bazında atomik saat birimlerinin bu alandaki en hassas birimler olduğu ve uydu sistemlerinde kullanıldığı bilinmektedir. Bu bilgi ışığında uydu atomik saatleri yardımı ile dünya üzerinde daha az maliyetli ve daha hassas zaman yönetimi ve kullanımı durumu doğmuştur. Global Positioning System (GPS) – Küresel Konumlama Sistemi tabanlı zamanlama ve senkronizasyon sistemleri sürekli gelişen yaygın ve doğru zaman işleyişini temel alan sistemlerdir. GPS tabanlı sistemlerde zaman işlevinin sürekli olarak sistemlere sağlanması için bir atomik osilatör, yani GPS'den gelen sinyalleri temel alarak oluşturulan GPS tabanlı zamanlama ve senkronizasyon sistemleri ile birleşerek çalışırlar. Çalışma kapsamında, bir GPS alıcısının mevcut durumunda güvenilir zamanlama çözümleri sağlayamadığı bu ortamlarda ve özellikle havacılık olmak üzere birçok sektörde ihtiyaç olan referans zaman kaynağı olarak kabiliyetini göstermeyi ve sonuçlarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. PLL entegre devresi ile yapılan tasarımda GPS sinyali var iken ve yok ikenki şartlar altında çeşitli ölçümler alınmıştır. Bu sayede GPS tabanlı zamanlama ve senkronizasyon sistemlerinde istenen ve maliyet etkin yapısı da elde edilmiştir. ii Çalışma sonunda nanosaniyeler mertebesinde sapma/zamansal kaymalar gözlemlenmiş kabul edilebilir doğruluk ve hassaslıkta sonuçlar alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Time is considered as a concept expressing a process and a criterion used. It is known that atomic clock units are the most sensitive units in this field and are used in satellite systems on the basis of obtaining time precisely. In the light of this information, with the help of satellite atomic clocks, less costly and more precise time management and usage has emerged in the world. Global Positioning System (GPS) – Global Positioning System-based timing and synchronization systems are systems based on pervasive and accurate timekeeping, which are constantly evolving. In GPS-based systems, they work in conjunction with an atomic oscillator, that is, GPS-based timing and synchronization systems created based on signals from GPS, to provide the time function to the systems continuously. Within the scope of the study, it is aimed to demonstrate the capability of a GPS receiver as a reference time source needed in these environments where it cannot provide reliable timing solutions in its current state and in many sectors, especially aviation, and evaluate its results. In the design made with the PLL integrated circuit, various measurements were taken with and without the GPS signal. In this way, the desired and cost-effective structure of GPS-based timing and synchronization systems has been obtained. At iv the end of the study, deviations / temporal shifts in the order of nanoseconds were observed and results with acceptable accuracy and precision were obtained. Keywords : GNSS, GPS, Timing, Synchronization,PLL