Geochemical assesment of environmental effects of fly ash from Seyitömer (Kütahya) Thermal Power Plant
Seyitömer (Kütahya) Termik Elektrik Santralı'ndaki uçucu küllerin çevresel etkilerinin jeokimyasal değerlendirilmesi
  1. Tez No: 75920
  2. Yazar: BURCU ÇANCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN GÜLEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uçucu Kül, Termik Santral, Çevre, Jeokimya, Seyitömer, Kütahya VI, Fly Ash, Thermal Power Plant, Environment, Geochemistry, Seyitömer, Kütahya iv
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu tez, günde 20 000 ton kömür kullanılarak, 8000 ton kül üreten Seyitömer (Kütahya) Termik Elektrik Santralına ait döküm alanlarından alınan uçucu küllerin, ısı birimlerinden toplanan taban küllerinin ve cürufun, ve santral civarındaki toprak örneklerinin jeokimyasal analizlerini kapsamaktadır. Jeokimyasal çalışmalar, atomik absorpsiyon spektrofotometresi kullanılarak yapılan A1203, Fe203, MgO, CaO, Na20, K20, Pb, Zn, Cd, Cu ve Co analizlerini içerir. Çalışma esnasında, uçucu küllerin morfolojisi ve birtakım mineral fazlarının da belirlenebilmesi için, taramalı elektron mikroskobundan (SEM) yararlanılmıştır. Jeokimyasal analiz sonuçları, olası bir kirlilik, sağlık, çevre ve alan kullanım problemlerine yol açabileceğinden, iz elementlerin yıkanma potansiyelleri ve uçucu küllerin çevreyi kirletme eğilimleri açısından değerlendirilmiştir. Sonuçlara göre katı atık ve toprak örneklerindeki ana ve eser element derişimleri, elementlerin farklı katı atıklar ve topraktaki davranışlarına ve temel litolojisi gibibirtakım faktörlere göre değişmektedir. Ayrıca ana ve eser element derişimlerinin uçucu küllerin tane boyu ile de değiştiği saptanmıştır. Toprak örneklerinin element derişimleri farklı ülkelerin tarım amaçlı olarak belirlenen üst limitleri ile karşılaştırıldığında, Cd, Cu ve Zn derişimlerinin verilen değerlerin altında kaldığı, Co ve Pb derişimlerinin ise, bu değerleri aştıkları bulunmuştur. SEM analizleri kullanılarak, plerosfer, senosfer, kristalli parçacıklar ve düzensiz şekillenmiş parçacıklar olmak üzere, dört çeşit uçucu kül morfolojisi belirlenmiştir. Uçucu kül örneğinde, hematit ve anhidrit gözlenirken, cüruf örneğinde de anhidrit bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis includes the geochemical analysis of fly ash samples from the disposal sites, bottom ash and slag samples from the boiler units, and soil samples collected from the vicinity of Seyitömer (Kütahya) Thermal Power Plant, which consumes 20 000 tons of coal, producing 8000 tons of solid wastes per day. Geochemical studies include A1203, Fe203, MgO, CaO, Na20, K20, Pb, Zn, Cd, Cu and Co analyses through the use of atomic absorption spectrophotometry. During the study, scanning electron microscopy (SEM) was also used for the determination of some morphological features and mineral phases in the fly ash particles. The results of the geochemical analyses were assessed in terms of the potential of leaching of trace elements and the tendency of the fly ash particles to contaminate the environment, as this possible contamination could lead to health, environmental and land-use problems. The results revealed that relative concentrations of major and trace elements in coal combustion solid waste products and soil samples show variation due to both the elemental behaviors of solid waste iiiproducts and soil, and some external factors like basement lithologies. It is found out that major and trace element behaviors also vary with particle size of fly ash samples. The elemental concentrations in soil samples, when compared with the maximum allowable concentration values for agriculture for different countries, are found to exceed the limits for Co and Pb concentrations, while Cd, Cu and Zn concentrations do not exceed the given values. By the use of SEM analyses, four major types of fly ash morphology could be identified, which are mainly, plerospheres, cenospheres, particles containing crystals and irregularly shaped particles. Hematite and anhydrite were observed in the fly ash sample, while anhydrite was also found in the slag sample.