Geochemical assesment of environmental effects of the trace metal around Kutlulkar mine Sürmene-Trabzon
  1. Tez No: 82817
  2. Yazar: S.AYLİN YARDIMCILAR (SENYÜCEL)
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN GÜLEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İz Elementler, Kutlular Madeni, Bulaşma, Kirlilik, Çevre, Jeokimya, Sürmene, Trabzon vı, Trace Elements, Kutlular Mine, Contamination, Pollution, Environment, Geochemistry, Sürmene, Trabzon iv
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
oz KUTLULAR MADENİ (SÜRMENE TRABZON) ÇEVRESİNDEKİ İZ METALLERİN ÇEVRESEL ETKİLERİNİN JEOKİMYASAL DEĞERLENDİRİLMESİ (Senyücel) Yardımcılar, S. Aylin Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nilgün Güleç Ortak Tez Yöneticisi Prof. Dr. Ayhan Erler Eylül 1999, 94 sayfa Bu tez, kapatılmış bir Cu-Zn madeni olan Kutlular Madeni çevresinden Köyderesi boyunca Temmuz 1997 ve Kasım 1998'de toplanan dere sedimanı ve su örneklerinin jeokimyasal analizlerini kapsamaktadır. Jeokimyasal çalışmalar, Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi kullanılarak yapılan Cu, Zn, Pb, Cd, Fe ve Mn analizlerini içerir. Jeokimyasal analiz sonuçları, olası bir bulaşma veya kirlilik, sağlık, ve çevre problemlerine yol açabileceğinden, iz elementlerinin çevreyi kirletmesi açısından değerlendirilmiştir. Analiz sonuçlan gerek su gerekse sediman örneklerinde genelde, Cu, Zn, Cd, Mn ve Fe elementleri arasında bir korelasyon olduğunu göstermektedir. Element derişimlerinin alansal dağılımıincelendiğinde, derişimlerin akım yönü boyunca, genelde madenden uzaklaştıkça azalan bir yönelim sunduğu görülmektedir. Flotasyon ünitesinden gelen su ile madenden gelen dere kolunun ana dere yatağına birleştiği noktalarda derişimler artmaktadır. Yine sonuçlara göre Zn derişimi 1998 yılında önemli ölçüde azalmıştır ve bu durum söz konusu elementin, analizi yapılan diğer elementlere oranla, daha hareketli olduğunu ima etmektedir. Su örneklerinin jeokimyasal analiz sonuçları, Devlet Bakanlığı tarafından belirlenen maden sanayi atık sularının tolere edilebilen üst sınır değerleriyle karşılaştırıldığında, Pb ve Fe derişimlerinin bu limitleri aştıkları, Cu, Zn, Cd ve Mn in ise bu limitlerin altında olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, su örnekleri sonuçları, inorganic kirlenme parametreleriyle karşılaştırılmış ve dere suyu, su kalitesine göre sınıflandırılmıştır. Bu karşılaştırma sonucunda, derenin Cu, Zn, Pb ve Cd açısından çok kirli olduğu, Mn açısından da kirli olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GEOCHEMICAL ASSESSMENT OF ENVIRONMENTAL EFFECTS OF TRACE METALS AROUND KUTLULAR MINE SÜRMENE -TRABZON (Senyücel) Yardımcılar, S. Aylin M.Sc, Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nilgün Güleç Co-supervisor: Prof. Dr. Ayhan Erler September 1999, 94 pages This thesis includes the geochemical analysis of stream water and stream sediments collected along the Köyderesi Stream in July 1997 and November 1998 from the vicinity of Kutlular Mine, which is an abandoned Cu- Zn mine. Geochemical studies include Cu, Zn, Pb, Cd, Fe and Mn analysis through the use of Atomic Absorption Spectrophotometry. The geochemical analysis results were assessed in terms of the contamination of the environment by these trace elements, as this possible contamination could lead to health and environmental problems. The analysis results revealed a correlation between Cu, Zn, Cd, Mn and Fe. The spatial distribution of element concentrations display a trend, along the flow path, iiidecreasing away from the Kutlular Mine. At points where the flotation water and the stream tributary coming from the mine are joined to the main stream channel, element concentrations increase. The results also revealed that Zn concentration decreased considerably in 1998, implying a higher mobility for this element compared to the others. The geochemical analyses results of water samples are compared with the maximum concentration levels allowable for mine waste water, as regulated by the State Ministry. The comparison reveals that Pb and Fe exceed the limits, whereas Cu, Zn, Cd and Mn concentrations are below these limits. Also, the results of water samples are compared with the inorganic water pollution parameters to classify the water quality of the stream. The comparison implies that the stream is considered heavily polluted by Cu, Zn, Pb and Cd, and polluted by Mn.