Pattern and magnitude of genetic diversity in pinus nigra subspecies pallasina populations from Kazdağı
Kazdağı'ndan örneklenen karaçamı (Pinus nigra subspecies pallasrana) populasyonlarında genetik çeşitliliğin boyutu ve yapılanması
  1. Tez No: 75921
  2. Yazar: BURCU ÇENGEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Pinus nigra subspecies pallasiana, ge netik çeşitlilik, allozim, genetik mesafe, genetik çe şitliliğin yerinde korunması, gen kaynakları yönetim alanı. vi, Pinus nigra subspecies pallasiana, genetic diversity, allozymes, genetic distance, In situ, gene conservation, gene management zones. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZ KAZDAGI'NDAN ÖRNEKLENEN KARAÇAM POPULASYONLARINDA (PINUS NIGRA SUBSPECIES PALLASJAWS) GENETİK ÇEŞİTLİLİĞİN BOYUTU VE YAPILANMASI ÇENGEL (NAZLIER), Burcu Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Zeki KAYA Temmuz 1998, 76 sayfa Bu çalışmada, Kazdağı'ndan örneklenen Anadolu kara çamı (Pinus nigra subspecies pallasiana) populasyonlarının (Eybekli, Asar, Katrandağ, Kalkım, Gürgendağ, Kapıdağ, Mıhlıdere) genetik yapısı izoenzim markörleri yardımıyla belirlendi. 16 enzim sisteminden izoenzimler, tohumun hap- loit dişi gametofitik dokusundan özütlendi ve nişasta jel elektroforez tekniği ile ayrıldı. İzoenzim analizi sonuçlarına göre heterozigotluk 0.122 (Gürgendağ) ile 0.186 (Asar) değerleri arasında de ğişti. Polimorfik lokus yüzdesi ise Asar ve Mıhlıdere' de en yüksek (58.6) ve Kapıdağ'da ise en düşük (51.7) değer deydi. Toplam genetik çeşitliliğin yüzde 94' ü populasyoniçinde gözlendi. Nei'nin genetic mesafe değerleri de popu lasyonlar arası varyasyonun düşük olduğunu gösterdi. Sonuç olarak populasyonların genetik çeşitlilik ve genetik mesafelerine bakılarak Asar, Mıhlıdere ve Gür- gendağ populasyonlarının genetik açıdan farklılaştığı belirlendi ve bu alanlar aday Gen Kaynakları Yönetim Alanı (GEKYA) olarak belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PATTERN AND MAGNITUDE OF GENETIC DIVERSITY IN PINUS NIGRA SUBSPECIES PALLAS I ANA POPULATIONS FROM KAZDA?I ÇENGEL (NAZLIER), Burcu M.S., Department of Biology Supervisor: Prof. Zeki KAYA July 1998, 76 pages To determine the genetic structure of black pine (Pinus nigra Arnold, subspecies pallasiana) populations sampled from Kazdağı (Eybekli, Asar, Katrandağ, Kalkım, Gürgendağ, Kapıdağ, Mıhlıdere), isoenzymes from 16 enzyme isoenzyme systems were investigated from haploid female megagametophytes by starch gel electrophoresis. Data provided by isoenzyme analysis showed that observed heterozygosity ranged from 0.122 in Gürgendağ to 0.18 6 in Asar. Percentage of polymorphic loci was the highest in Asar and Mıhlıdere populations (58.6) and lowest in Kapıdağ (51.7). The ninety-four percent of the total genetic variation was observed within populations.Nei's genetic distances also showed that variation among populations is relatively low. Finally, based on the genetic diversity measures and genetic distance between populations, Asar, Mıhlıdere and Gürgendağ seem to be genetically distinct ones. Thus those populations were recommended for in situ conservation as Gene Management Zones, in Kazdağı.