Pulmoner tromboemboli prognozunu öngörmede EKG bulgularının etkisi
The effect of ECG findings in predicting the prognosis of pulmonary thromboembolism
  1. Tez No: 759215
  2. Yazar: MUSTAFA AYHAN ÖZBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLIHAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Pulmoner Tromboemboli, Prognoz, EKG, Simplifed Pulmonary Embolism Severity Index, Emergency Service, Pulmonary Thromboembolism, Prognosis, ECG, Simplified Pulmonary Embolism Severity Index
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Giriş: Ölümcül seyredebilen ve acil serviste önemli bir göğüs ağrısı nedeni olan pulmoner tromboebolizmde (PTE) prognoz ve risk belirleme için hali hazırda bazı klinik skorlama sistemleri kullanılmaktadır. Çalışmamızda, tanısal bir araç olarak da kullanılan elektrokardiyografi (EKG) bulgularının PTE prognozunu ön görmedeki başarısını değerlendirdik. Materyal ve Metot: 01.01.2019-30.06.2021 tarihleri arasında acil serviste Bilgisayarlı Tomografi Pulmoner Anjiyografi (BTPA) neticesinde PTE tanısı alan hastalar geriye dönük olarak incelendi. Hastaların demografik verileri, EKG değişiklikleri, simplified Pulmonary Embolism Severity Index (sPESI) skoru ve sonlanımları kayıt altına alınarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda 30 günlük mortalite oranı %6,07 olup, mortalite öngörmede sPESI skoru %98,2 duyarlılığa ve %22,7 özgüllüğe sahipti. Hastalarda en sık saptanan EKG değişikliği %43,3 oranla sinüs taşikardisiydi. İstatistiksel olarak mortalite ile ilişkili bulunan dört EKG bulgusundan (AVR'de ST elevasyonu, V1-2-3 derivasyonlarında T negatifliği, yeni tanı atrial fibrilasyon / flutter ve V1-6 derivasyonları arasında ≥20 msn QTc farkı) en az bir tanesi görülen 119 hastanın görülmeyenlere göre 30 günlük sonlanımlarının karşılaştırılmasında rölatif risk 1,67 bulunurken duyarlılık %89.6 ve özgüllük %62.9 olarak saptandı. Sonuçlar: PTE hastalarında yukarıda belirtilen dört EKG bulgusundan en az birinin varlığı hastaların prognozunu öngörmede sPESI'ye göre kabul edilebilir düzeyde yakın duyarlılığa ve daha yüksek özgüllüğe sahiptir. Acil serviste pulmoner tromboemboli tanısı konulan hastalardan ayaktan tedaviye uygun hastalar belirlenirken diğer klinik skorlama sistemleri ile birlikte EKG değerlendirmesi bu hastaların prognozunu öngörmede oldukça faydalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Some clinical scoring systems are currently used for prognosis and risk determination in pulmonary thromboembolism (PTE), which can be fatal and is an important cause of chest pain in the emergency department. In our study, electrocardiography (ECG) findings, which are also used as a diagnostic tool, predict the prognosis of PTE. We evaluated the success of seeing. Materials and Methods: Patients diagnosed with PTE because of Computed Tomography Pulmonary Angiography (CTPA) in the emergency department between 01.01.2019-30.06.2021 were retrospectively analyzed. Demographic data, ECG changes, simplified Pulmonary Embolism Severity Index (sPESI) score, and outcomes of the patients were recorded and compared. Results: In our study, the 30-day mortality rate was 6.07%, and the sPESI score had a sensitivity of 98.2% and a specificity of 22.7% in predicting mortality. The most common ECG change detected in the patients was sinus tachycardia with a rate of 43.3%. Of 119 patients with at least one of the four ECG findings statistically associated with mortality (ST elevation in AVR, T negativity in leads V1-2-3, newly diagnosed atrial fibrillation/flutter, and ≥20 ms QTc difference between leads V1-6) comparing the 30-day outcomes compared to those not seen, the relative risk was found to be 1.67, while the sensitivity was 89.6% and the specificity was 62.9%. Conclusions: The presence of at least one of the four ECG findings mentioned above in PTE patients has an acceptable level of close sensitivity and higher specificity than sPESI in predicting the prognosis of patients. ECG evaluation, together with other clinical scoring systems, is very useful in predicting the prognosis of these patients while identifying patients who are suitable for outpatient treatment from patients diagnosed with pulmonary thromboembolism in the emergency department.