Tanınma ve yeniden bölüşüm talepleri kavşağında Jürgen Habermas ve Nancy Fraser
Jürgen Habermas and Nancy Fraser at the intersection of the claims for recognition and redistribution
  1. Tez No: 759252
  2. Yazar: HEDİYE DUMLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL KUYURTAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Tanınma Talepleri, Yeniden Bölüşüm Talepleri, Müzakereci Demokrasi, Çok Boyutlu Adalet, Kamusal Alan, Claims for Recognition, Claims for Redistribution, Deliberative Democracy, Multidimensional Justice, Public Sphere
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Batılı liberal demokrasilerde, 20. yüzyılın son çeyreğinde yükselişe geçen kolektif farklılıkların tanınmasına ilişkin yeni talepler, refahın ve toplumsal kaynakların yeniden bölüşümüne ilişkin eski talepleri gölgede bırakmaya başlamıştır. Bu yeni talepler, geleneksel liberalizmin insan hakları, birey ve adalet anlayışının sorgulamaya açılmasını beraberinde getirmiştir. Yeni taleplere cevap verme iddiasıyla, kendisini geleneksel liberalizmin kolektif farklılıkları ihmal eden tutumuna karşı alternatif olarak sunan farklı bir liberal yaklaşım ortaya çıkmıştır. Fakat, çokkültürcülük olarak adlandırılan bu liberal yaklaşım, grup kimliğinin tanınmasına ilişkin barındırdığı problemler ve yeniden bölüşüm taleplerini ihmal etmesi nedeniyle, giderek uygun bir alternatif olmaktan uzaklaşmıştır. Tez çalışmamızda, her iki liberal yaklaşımın barındırdığı sorunlar nedeniyle hem yeni hem de eski talepler açısından elverişli bir tartışma zemini oluşturamadığını ileri süreceğiz. Buna karşılık, Jürgen Habermas'ın söyleme dayalı demokrasi teorisinin ve Nancy Fraser'ın eşit katılıma dayalı demokrasi teorisinin hem yeni ve eski talepler için hem de liberal demokrasinin sınırlarını eleştirel tartışmaya açmak için elverişli bir tartışma zemini oluşturduğunu savunacağız. Tez çalışmamız boyunca, demokrasinin sınırlarını yeniden kuramlaştıran bu iki teorinin hem çağdaş demokrasi tartışmalarına hem de ağırlıklı olarak odağımıza aldığımız toplumsal cinsiyet eşitliği tartışmalarına sundukları katkılar üzerinde duracağız.
Özet (Çeviri)
In Western liberal democracies, new claims for the recognition of collective differences, which rose in the last quarter of the 20th century, have begun to overshadow the old claims for the redistribution of wealth and social resources. These new claims brought the traditional liberalism's understanding of human rights, individual and justice into question. A different liberal attitude which is claiming to respond to new claims and presenting itself as an alternative approach to traditional liberalism's ignorance of collective differences has emerged. However, this liberal approach, called multiculturalism, has gradually moved away from being a suitable alternative due to its problems related to recognition of group identity and its neglect of redistribution claims. In our thesis, we will argue that both liberal approaches cannot provide a suitable discussion ground for both new and old claims due to the problems they contain. On the other hand, we will argue that Jürgen Habermas' theory of democracy based on discourse and Nancy Fraser's theory of democracy based on equal participation provide a suitable discussion ground for both new and old claims and for opening the limits of liberal democracy to critical discussion. Throughout our thesis, we will emphasize the contributions of these two theories, which re-theorize the limits of democracy, both to the contemporary debates on democracy and to the debates on gender equality, which will be our main focus.