Rethinking citizenship in conflict resolution: Rights, practice, and the politics of inclusion in peacebuilding
Çatışma çözümünde vatandaşlığın yeniden düşünülmesi: Barış inşasında haklar, uygulamalar ve kapsayıcılık politikaları
  1. Tez No: 988368
  2. Yazar: BAŞAK İNCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUMANTRA BOSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma çözümü, Vatandaşlık, Barış İnşası, Politik Kapsayıcılık, Sivil ve Siyasi Haklar, Demokratik Katılım, Kurumsal Reform, Tanınma ve Aidiyet, Conflict Resolution, Citizenship, Peacebuilding, Political Inclusion, Civil and Political Rights, Democratic Participation, Institutional Reform, Recognition and Belonging
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: London School Of Economıcs And Polıtıcal Scıence
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
Özet
Çatışma Çözümünde Vatandaşlığın Yeniden Düşünülmesi: Barış İnşasında Haklar, Uygulamalar ve Kapsayıcılık Politikaları Özet Çatışma çözümü teorileri, geleneksel olarak arabuluculuk, müzakere ve kurumsal mekanizmaları barış inşası araçları olarak vurgulamış ve çoğunlukla devletler arası veya büyük ölçekli etnik çatışmalara odaklanmıştır. Fakat bu yaklaşımlar, sıklıkla temel bir faktörü göz ardı etmektedir: vatandaşlık ve çatışmanın hem nedenlerini hem de çözümlerini şekillendirmedeki rolü. Bu tez, çatışma çözümü çalışmaları ile vatandaşlık teorisi arasındaki boşluğu doldurarak, sürdürülebilir barışın yalnızca diplomatik anlaşmaları değil de, aynı zamanda siyasi üyelik, kimlik ve kapsayıcılığın temelden yeniden tanımlanmasını da gerektirdiğini savunmaktadır. Vatandaşlığın temelinde, bireylerin yönetişime, temsile ve yasal korumalara erişimini tanımlayan sivil, siyasi ve sosyal haklar yatmaktadır. Fakat çoğu durumda, siyasi katılım, dilsel tanınma veya yasal kimlik gibi temel vatandaşlık hakları dahi belirli gruplara tanınmamaktadır ve bu da köklü gerilimlere ve toplumsal parçalanmaya yol açmaktadır. Ayrıca, eğitim, sağlık hizmeti ve ekonomik fırsatlar gibi sosyal hakların yokluğu, ötekileştirilmiş toplulukların sivil ve siyasi haklarını tam olarak kullanmasını engelleyen yapısal eşitsizlikler yaratmaktadır. Bu temel haklara erişim sağlanmadığında, dışlanma devam eder, bu durum siyasi istikrarsızlığı körükler ve de çatışmaları şiddetlendirir. Vatandaşlık, hukuki boyutunun daha ötesinde, bir toplumdaki gündelik katılım ve dışlanma deneyimlerini şekillendiren bir pratik işlevi de görmektedir. Vatandaşlık, yalnızca hukuki bir kategori olarak değil, siyasi ve sosyal alanlarda sürekli olarak müzakere edilmektedir. Bireylerin ve toplulukların vatandaşlık haklarıyla etkileşim kurma, bu hakları talep etme veya bu hakların reddedilme biçimleri, daha geniş çatışma dinamiklerini ve uzun vadeli barış beklentilerini etkilemektedir. Bu çalışma, güç paylaşımı, tartışmacı demokrasi ve geçiş adaleti gibi çatışma çözümü çalışmalarından teorik çerçeveleri, vatandaşlık teorisindeki tartışmalarla birlikte eleştirel bir şekilde değerlendirerek sürdürülebilir barış inşasına disiplinlerarası bir bakış açısı sunmaktadır. Çalışma, birçok etnik ve siyasi çatışmanın, yasal ayrımcılık, kısıtlı siyasi haklar ve vatansızlık gibi dışlayıcı vatandaşlık politikalarının gerginlikleri artırdığı tartışmalı vatandaşlık yapılarıyla temelde bağlantılı olduğunu savunmaktadır. Bunun tersine, kapsayıcı vatandaşlık politikaları, uzlaşma, toplumsal güven inşası ve uzun vadeli istikrar için bir araç olarak hizmet edebilir. Teorik ve kavramsal bir yaklaşım benimseyen bu araştırma, vatandaşlığı barış süreçlerinin temel bir bileşeni olarak göz ardı eden devlet merkezli çatışma çözümü çerçevelerine meydan okumaktadır. Yalnızca toprak anlaşmazlıklarına veya güç paylaşımı düzenlemelerine odaklanmak yerine, bu çalışma, eşit haklar, siyasi katılım ve sosyal kapsayıcılığın sağlanması şeklinde vatandaşlığın yeniden tanımlanmasının sürdürülebilir barışa ulaşmada nasıl kilit bir faktör olduğunu vurgulamaktadır. Dünya 21. yüzyıla girerken, tartışmalı vatandaşlık ve dışlayıcı milliyetçilik, barış inşası teorisi ve pratiği için kritik kaygılar olarak ortaya çıkmakta ve vatandaşlığın çatışma çözümüne entegre edilmesini yalnızca akademik bir kaygı değil, küresel bir zorunluluk haline getirmektedir.
Özet (Çeviri)
Rethinking Citizenship in Conflict Resolution: Rights, Practice, and the Politics of Inclusion in Peacebuilding Abstract Theories of conflict resolution have traditionally emphasized mediation, negotiation, and institutional mechanisms as tools for peacebuilding, often focusing on inter-state or large-scale ethnic conflicts. However, such approaches frequently overlook a fundamental factor: citizenship and its role in shaping both the causes and resolutions of conflict. This thesis bridges the gap between conflict resolution studies and citizenship theory, arguing that sustainable peace requires not only diplomatic agreements but also a fundamental redefinition of political membership, identity, and inclusion. At the core of citizenship lie civil, political, and social rights, which define individuals' access to governance, representation, and legal protections. Yet, in many cases, even basic citizenship rights—such as political participation, linguistic recognition, or legal identity—are denied to certain groups, leading to deep-rooted tensions and social fragmentation. Furthermore, the absence of social rights—such as education, healthcare, and economic opportunities—creates structural inequalities that prevent marginalized communities from fully exercising their civil and political rights. Without access to these foundational rights, exclusion persists, fuelling political instability and intensifying conflicts. Beyond its legal dimension, citizenship also functions as practice, shaping the everyday experiences of inclusion and exclusion within a society. Citizenship does not operate solely as a legal category but is continuously negotiated in political and social spaces. The ways in which individuals and communities engage with, claim, or are denied their citizenship rights influence broader conflict dynamics and the prospects for long-term peace. This study critically evaluates theoretical frameworks from conflict resolution studies, including power-sharing, deliberative democracy, and transitional justice, alongside debates in citizenship theory, offering a multidisciplinary perspective on sustainable peacebuilding. It argues that many ethnic and political conflicts are fundamentally linked to contested citizenship structures, where exclusionary citizenship policies, such as legal discrimination, restricted political rights, and statelessness, exacerbate tensions. Conversely, inclusive citizenship policies can serve as a tool for reconciliation, social trust-building, and long-term stability. Adopting a theoretical and conceptual approach, this research challenges state-centric conflict resolution frameworks that neglect citizenship as an essential component of peace processes. Rather than focusing solely on territorial disputes or power-sharing arrangements, this study highlights how the redefinition of citizenship itself—ensuring equal rights, political participation, and social inclusion—is a key factor in achieving sustainable peace. As the world moves into the twenty-first century, contested citizenship and exclusionary nationalism emerge as critical concerns for the theory and practice of peacebuilding, making the integration of citizenship into conflict resolution not just an academic concern but a global imperative.