Rekreatif etkinlik olarak mücadele sporlarıyla ilgilenen bireylerde beslenme alışkanlıkları ve kilo düşme yöntemlerinin incelenmesi
Investigation of nutritional habits and weight loss methods of individuals interested in martial arts as a recreational activity
  1. Tez No: 759279
  2. Yazar: GAMZE AYKUL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ AĞILÖNÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Spor, Beslenme, Kilo, Recreation, Sports, Nutrition, Weight
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu tezin amacı rekreatif etkinlik olarak dövüş sporlarıyla ilgilenen bireylerde beslenme alışkanlıkları ve kilo düşme yöntemlerinin bazı demografik değişkenler açısından incelenmesidir. Müsabık sporcudan farklı olarak doğru bir şekilde düzenli beslenme ve egzersiz yaparak kilo düşme yöntemleri de incelenmiştir. Tarama modelinde yürütülecek olan çalışmanın evrenini, Bursa, Muğla ve Ankara da yaşayan bireyler oluşturmuştur. Örneklemi ise bu illerde gönüllü katılım sağlayan177'si Kadın 164'ü Erkek olmak üzere toplam 341 sporcusundan oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Yarar, Eroğlu, Üzüm ve Polat (2016). tarafından geliştirilen“Sporcu Kilo Düşme Yöntemleri ve Etkileri Ölçeği”nden (19 Soru) ve Tekkurşun Demir, G. ve Cicioğlu, Hİ., (2019) tarafından geliştirilen (SBİTÖ): ''Sağlıklı Beslenmeye Yönelik Tutum Ölçeği''nden (21 Soru) yararlanılmıştır. Sonuç olarak: cinsiyet değişkenine göre sporcu kilo düşme yöntemleri alt boyutlarından yalnızca sıvı kaybı alt boyutunda anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Erkek katılımcıların sıvı kaybı puan ortalamaları kadın katılımcılardan yüksek olduğu görülmüştür. Katılımcıların yaş değişkeni açısından sağlıklı beslenmeye ilişkin tutum alt boyutlarından olumlu beslenme alışkanlığı alt boyutunda anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Beslenme alışkanlığının yaş düzeyi arttıkça daha çok dikkat edildiği sonucuna ulaşılmaktadır. Kötü beslenme alışkanlığı lisans mezunu katılımcıların puanları lise düzeyindeki katılımcılardan yüksek olduğu tespit edilmiştir. Eğitim seviyesi arttıkça beslenme hakkında bilgi düzeylerinin arttığını söyleyebiliriz. Kickboks branşına katılım sağlayanların puanlarının boks ve Muay thai branşını tercih edenlere göre düşük olduğu görülmüştür. Beslenme hakkında bilgi alt boyutunda yaşadığı il değişkenine göre anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Muğla da yaşayan katılımcıların beslenme hakkında bilgi puanlarının Ankara'da yaşayan katılımcılardan yüksek olduğu görülmüştür. Sıvı kaybı puanları arttıkça ergojenik yardımcıları ve diyet puanlarının arttığı görülmektedir. Olumlu beslenme alışkanlıkları bilgi düzeyi arttıkça diyet ile kilo düşme yöntemi puanlarının da arttığı gözlemlenmektedir. Kötü beslenme alışkanlıkları bilgi düzeyi arttıkça Psikolojik etki ve ergojenik yardımcılar yöntemlerinin puanları azalmaktadır. Kötü beslenme alışkanlıkları bilgi düzeyi arttıkça diyet ile kilo düşme yöntemi puanlarının da arttığı gözlemlenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the nutritional habits and weight loss methods of individuals who are interested in combat sports as a recreational activity in terms of some demographic variables. Different from the competitive athlete, the methods of losing weight by eating and exercising regularly will also be examined. In addition, the population of the study, which will be carried out in the scanning model, will be composed of individuals living in Bursa, Muğla and Ankara. The sample consists of a total of 341 athletes, 177 women and 164 men, who participated voluntarily in these provinces. As a data collection tool in the research, Yarar, Eroğlu, Üzüm, and Polat (2016). from the“Athlete Weight Loss Methods and Effects Scale”(19 Questions) developed by Tekkurşun Demir, G. and Cicioğlu, Hİ., (2019) and from the“Attitude Scale towards Healthy Eating”(21 Questions) ) will be used. As a result: a significant relationship was found only in the sub-dimension of fluid loss, which is one of the sub-dimensions of athletes' weight loss methods according to the gender variable. It was observed that the mean fluid loss scores of male participants were higher than female participants. In terms of the age variable of the participants, a significant relationship was found in the sub-dimension of positive eating habits, one of the sub-dimensions of the attitude towards healthy eating. It is concluded that the nutritional habits are paid more attention as the age level increases. It was determined that the scores of the undergraduate graduates of bad eating habits were higher than the high school participants. We can say that as the level of education increases, the level of knowledge about nutrition increases. It was observed that the scores of those who participated in the Kickboxing branch were lower than those who preferred boxing and Muay Thai. In the sub-dimension of knowledge about nutrition, a significant difference was determined according to the city variable. It was seen that the knowledge scores of the participants living in Muğla about nutrition were higher than the participants living in Ankara. As the fluid loss scores increase, it is seen that the ergogenic aids and diet scores increase. It is observed that as the knowledge level of positive eating habits increases, the scores of diet and weight loss method also increase. As the knowledge level of bad eating habits increases, the scores of the Psychological effect and ergogenic aids methods decrease. It is observed that as the knowledge level of bad eating habits increases, the diet and weight loss method scores also increase.