Geri Dön

Phenomenology of the image: Disembodied subject in cinematic space

İmgenin fenomenolojisi: Sinemasal mekanda bedensiz özne

  1. Tez No: 759290
  2. Yazar: YAŞAR UMUT BARIŞ BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURÇİN BAŞYAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 223

Özet

Mimarlık ve sinema ilişkisini mekan, algı, deneyim ve imge kavramları üzerinden ele alan bu tez, sinemasal mekanlarda yer alan mimari imgelerin izleyici konumundaki bedensiz öznenin deneyimine ve zihinsel durumlarına etkilerini seçilen film üzerinden yorumlamaktadır. Mimari ve sinemasal mekan deneyimlerini öznenin zihninde oluşan imgeler bağlamında tartışan bu tezde, deneyimin öznel yapıya sahip olması nedeniyle araştırma yöntemi olarak fenomenoloji kullanılmıştır. Tezin giriş bölümünde amaç, kapsam ve metodoloji tanıtılmıştır. İkinci bölümde mimarlık ve sinema arasındaki ilişki, tarihçeleri, birbirlerine katkıları ve ortak kullandıkları kavram ve teknikler üzerinden ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise, iki disiplin arasındaki ilişkinin ana kaynağı olan mekan kavramı algı ve deneyim kavramları bağlamında fenomenolojik yaklaşımla sorgulanmıştır. Sinemasal ve mimari mekan deneyimlerinin karşılaştırması analiz edilmiş ve iki disiplinin“yaşanan mekanın”deneyimi bağlamında benzerlik oluşturabilecekleri sonucuna ulaşılmıştır. İmge kavramını mekansal temsiller ve bu temsillerin zihindeki yansımaları olan mekansal imgeler üzerinden ele alan tezin dördüncü bölümü ise imgelerin öznenin mekan deneyimi üzerindeki etkilerini incelemiştir. Sinemasal mekanları fiziki anlamda bedensiz olarak deneyimleyen izleyicinin hareketli imgeler üzerinden nasıl bedenlenmiş ve çok-duyusal bir deneyim yaşadığı araştırılmıştır. Tezin vaka çalışmasında, bedensiz öznenin mekansal fenomenolojisi, sinemadaki imgelerin mekan deneyimine etkisi ve bu imgelerin açığa çıkardıkları duygular ve zihinde oluşturdukları anlamlar, Tarkovsky'nin“Nostalghia”(1983) filmi üzerinden ilk-el fenomenolojik yöntemle tartışılmıştır. Yazar kendi imge deneyimini Juhani Pallasmaa'nın“The Architecture of Image”(2001) eserindeki görüşleri ile çapraz okumalar yaparak yorumlamıştır. Vaka çalışması sonucunda, sinemada mekanın kendisi veya mekansal öğeler olarak duyumsanan mimari imgelerin mekan deneyimine yön verdiği ve imge deneyimin - dolayısıyla sinemasal mekan deneyiminin- tıpkı mimari mekan deneyimi gibi özneden özneye farklılık gösterdiği önerilmiştir.

Özet (Çeviri)

This thesis investigates the relationship between architecture and cinema by employing concepts of space, perception, experience, and image, and interprets the effects of architectural images in cinematic spaces on the experience and mental states of the disembodied subject through a selected film. This thesis discusses space experiences in the context of the images that are formed in the subject's mind and applies phenomenology as research methodology to inquire the subjective structure of experiences. The first chapter introduces the aim, scope, and methodology. The second chapter discusses the relationship between architecture and cinema through their history, their contributions to each other, and their shared concepts and techniques. The third chapter investigates the concept of space as the main source of the relationship between the two disciplines with a phenomenological approach toward perception and experience. It has been concluded that these two disciplines can create similarities in the context of the experience of the“lived space”. The fourth chapter discusses the concept of image through spatial representations and spatial images (reflections of these representations in mind), and examines the effects of images on the subject's spatial experience. The viewer who physically experiences the cinematic spaces as disembodied is investigated on how they come to have an embodied and multi-sensory experience through the moving images. In the case study of Andrei Tarkovsky's film“Nostalghia”, the spatial phenomenology of the disembodied subject, the effect of the images in the cinema on the experience of space, and the emotions that these images reveal are discussed with the first-person phenomenological method. The researcher interprets his own image experience through a cross-reading of Juhani Pallasmaa's book“The Architecture of Image”(2001). The conclusion suggests that the architectural images in the cinema direct the experience of space, and similar to the architectural space experience, the experience of the cinematic space differs from subject to subject.

Benzer Tezler

  1. Seyirden etkileşime: Bir katılımcı sanat yapıtı olarak dijital imgenin fenomenolojisine doğru

    From spectatorship to interaction: Toward a phenomenology of digital image as a work of participatory art

    ENİS ALİ YURTSEVER

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    FelsefeYıldız Teknik Üniversitesi

    Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ZERRİN İREN BOYNUDELİK

  2. Sokak pazarının poetikası: Geçici yapının zamansallığı üzerine fenomenolojik bir inceleme

    Poetics of the street market: A phenomenological study on temporality of ephemeral structures

    HAKAN TÜZÜN ŞENGÜN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. HÜSEYİN LÜTFÜ KAHVECİOĞLU

  3. Mimarinin kıvamı: Dikiş figürasyonu ve şehirde yürüyüş inşaları üzerinden bir araştırma

    Viscosity of architecture: A research through stitching figuration and walking constructions in the city

    HATİCE IŞIL UYSAL

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. GÜLÇİN PULAT GÖKMEN

  4. Kamu diplomasisinde yumuşak güç unsuru olarak MEB yurt dışı Türk okulları: Sorunlar ve çözüm stratejileri (Körfez ülkeleri örneği)

    Ministry of Education Turkish overseas schools as a factor of soft power in public diplomacy: Problems and strategies of solution (Example of Gulf countries)

    BAHAR DOĞAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Eğitim ve ÖğretimMarmara Üniversitesi

    Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MÜNEVVER ÇETİN

  5. İmge sorunsalı ve temsil kuramları

    The problematic of the image and theories of representation

    NEBAL ÇOLPAN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2017

    Felsefeİstanbul Bilgi Üniversitesi

    İletişim Tasarımı ve Yönetimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. İSMAİL CİHANGİR İSTEK