From narrative coherence to psychological and social well-being: The moderator role of autonomous-related self
Anlatı bütünlüğünden psikolojik ve sosyal iyi oluşa: Özerk-ilişkisel benliğin düzenleyici rolü
- Tez No: 759324
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA UZER YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anlatı Bütünlüğü, Psikolojik İyi Oluş, Sosyal İyi Oluş, Benlik Kurguları, Özerk-İlişkisel Benlik, Narrative Coherence, Psychological Well-Being, Social Well-Being, Autonomous-Related Self, Self Construals
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: TED Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gelişim Odaklı Klinik Çocuk ve Ergen Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada, anlatı bütünlüğü ile psikolojik ve sosyal iyi oluş arasındaki ilişkide benlik kurgularının düzenleyici rolü incelenmiştir. 18-25 yaş aralığındaki 191 katılımcı, Anı Yazma Görevi'ni tamamlamış; ardından Psikolojik İyi Oluş Ölçeği, Özerk İlişkisel Benlik Ölçeği ve Sosyal İyi Oluş Ölçeği'ni doldurmuştur. Moderasyon analizi sonuçları özerk-ilişkisel benlik kurgusunun anlatı bütünlüğü ile psikolojik ve sosyal iyi oluş hali arasındaki ilişkiyi düzenlediğini göstermiştir. Yani, kişilerin özerk ilişkisel benlik kurguları arttıkça sahip olduklarını anlatı bütünlüğü ile iyi oluş halleri arasındaki ilişki de güçlenmektedir. Bu çalışma, kişilerin hem birey odaklı, hem de ilişki odaklı bir benlik kurgusuna sahip olmalarının bütünlük içerisindeki anlatılar ortaya koyabilmekleriyle ve iyi oluş hallerinin yüksek oluşu ile ilişkili olduğunu kanıtlamaktadır. Araştırma sonuçları mevcut alanyazın ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The current study investigated the moderator role of self-construals in the relationship between narrative coherence and psychological and social well-being. 191 emerging adults between the ages of 18-25 participated to the study. Narrative Writing Task, Autonomous-Related Self Scale (ARSS), Psychological Well-Being Scale (PWBS), and Social Well-Being Scale (SWBS) were completed by participants. The results demonstrated that autonomous-related self moderate the relationship between narrative coherence and two types of well-being. In other words, as autonomous-related self-contrual level gets higher, the relationship between narrative coherence and psychological and social well-being becomes stronger. The current study proved the predictive value of both autonomy and relatedness for the relationship betwen narrative coherence and well-being.