Aksiyal spondiloartrit hastalarında kinezyofobinin düşme riski üzerine etkisi ve hastalık parametreleri ile ilişkisi
The effect of kinesiophobia on risk of falling and its relationship with disease parameters in the patients with axial spondyloarthritis
- Tez No: 759357
- Danışmanlar: PROF. DR. LALE ALTAN İNCEOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Aksiyal SpA, kinezyofobi, düşme riski, Axial SpA, kinesiophobia, risk of falling
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmanın primer amacı aksiyal spondiloartrit hastalarında kinezyofobinin düşme riski üzerine etkisini araştırmak, ikincil amacı ise kinezyofobi ile hastaların ağrı, spinal mobilite, hastalık aktivitesi, fonksiyonel durum, yaşam kalitesi, fiziksel aktivite düzeyi, anksiyete ve depresyon düzeyi ile ilişkisini değerlendirmektir. Çalışmaya ASAS kriterlerine göre aksiyal spondiloartrit tanısı ile takip edilen 200 hasta dahil edildi. Hastaların demografik verileri, klinik özellikleri ve sigara kullanma alışkanlıkları kaydedildi. Hastaların kinezyofobi düzeyi Tampa Kinezyofobi Skalası (TKS) ile değerlendirildi. Hastaların düşme riskini belirlemek için Berg Denge Ölçeği kullanıldı. Ayrıca tanı aldığı dönemden günümüze kadar olan zaman diliminde düşme ve kırık öyküsü kaydedildi. Hastaların ağrı düzeyi Sayısal Derecelendirme Ölçeği (NRS), spinal mobilitesi Bath Ankilozan Spondilit Metroloji İndeksi (BASMI), fiziksel aktivite düzeyi Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Form (UFAA), hastalık aktivitesi Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi (BASDAI), fonksiyonel durumu Bath Ankilozan Spondilit Fonksiyonel İndeksi (BASFI), yaşam kalitesi Ankilozan Spondilite Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği (ASQoL), depresyon düzeyleri Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), anksiyete düzeyleri Beck Anskiyete Ölçeği (BAÖ) ile değerlendirildi. Hastaların %76.5'inde yüksek düzey kinezyofobi olduğu saptandı. Kinezyofobi düzeyi ile Berg Denge Ölçeği skoru arasında negatif yönde anlamlı ilişki saptanırken, düşme ve kırık öyküsü ile ilişki saptanmadı. Kinezyofobi düzeyi ile NRS, BASMI, BASDAI, BASFI, ASQoL, BAÖ ve BDÖ skorları arasında pozitif yönde anlamlı ilişki saptanırken, UFAA ile arasında ilişki saptanmadı. Sonuç olarak çalışmamız, kinezyofobinin düşme riski üzerine direk etkisi olmasa da denge bozukluğu ile ilişkili olduğunu ortaya koydu. Aynı zamanda kinezyofobinin ağrı, spinal mobilite, hastalık aktivitesi, fonksiyonel durum, yaşam kalitesi, anksiyete ve depresyon düzeyleri ile de ilişkisi olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to investigate the effect of kinesiophobia on the risk of falling in patients with axial spondyloarthritis. The secondary aim is to evaluate the relationship between kinesiophobia and patients' pain, spinal mobility, disease activity, functional status, quality of life, physical activity level, and anxiety and depression levels. Two hundred patients, who were followed with the diagnosis of axial spondyloarthritis according to ASAS criteria, were included in the study. Demographic data, clinical characteristics, and smoking habits of the patients were recorded. The kinesiophobia level of the patients was evaluated with the Tampa Kinesiophobia Scale (TKS). Berg Balance Scale was used to determine the risk of falling of the patients. Additionally, the history of falls and fractures from the time of diagnosis till present was recorded. Patients' pain level was evaluated according to Numerical Rating Scale (NRS), spinal mobility according to Bath Ankylosing Spondylitis Metrology Index (BASMI), physical activity level according to International Physical Activity Questionnaire Short Form (UFAA), disease activity according to Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAI), functional status according to Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index (BASFI), quality of life according to Ankylosing Spondylitis Specific Quality of Life Scale (ASQoL), depression level according to Beck Depression Scale (BDI), and anxiety level according to Beck Anxiety Inventory (BAI). High-level kinesiophobia (TKS>37) was detected in 76.5% of the patients. Although level of kinesiophobia has significant negative correlation in between Berg Balance Scale score, no correlation was observed in between history of falling and fracture. And although level of kinesiophobia has significant positive correlation in between NRS, BASMI, BASDAI, BASFI, ASQoL, BAI and BDI scores, no correlation was observed in between UFAA. In conclusion, our study showed that even though kinesiophobia does not have a direct effect on risk of falling, it has a relationship with balance disorder. In addition, it has been observed that kinesiophobia has relationship with pain, spinal mobility, disease activity, functional status, quality of life, anxiety and depression level.