Vitamin B12 eksikliği olan hastaların retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients with vitamin B12 deficiency
  1. Tez No: 759366
  2. Yazar: ZEYNEP YEŞİLDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ÇAVUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, MeCbl, vitamin B12, Child, MeCbl, vitamin B12
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Giriş: Cbl, tüm gelişmiş organizmalar ve bazı mikroorganizmaların sağlığı için gerekli DNA sentezi, nörotrasmitter sentezi, metillenme gibi görevlere sahip olan, homosistein ve metyonin döngüsünde de görev alan bir kofaktördür. Bu çalışma ile tedavi şekillerine göre tedavi sonrası bakılan vitamin B12 düzeyleri arasındaki farkın tespit edilmesi, vitamin B12 düzeyi ile lökopeni, MCV düzeyi, yaş grubu, tedavi sonrası klinik yanıt, yakınmanın ilgili olduğu sistem tutulumunun karşılaştırılması, tutulan sisteme göre yakınmaların sıklığının tespit edilmesi, tedavi yöntemine göre klinik yanıtın değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kesitsel tipte retrospektif bir araştırma olup Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Çocuk Nöroloji ve Çocuk Hematoloji polikliniğinde yürütülmüştür. Ocak 2016–Mayıs 2020 tarihleri arasında 0-18 yaş arası vitamin B12 < 200 pg/ml olan olguların kayıtlarına ulaşılarak yapılmıştır. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 6,4 yıl olup %49'ı (n=102) kız hasta, %51'i (n=106) erkek hastaydı. Tedavi öncesi ile tedavi sonrası vitamin B12 düzeyi, vitamin B12 düzeyi ile bakılan MCV düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu, 2 yaş altı süt çocuklarında ağır vitamin B12 eksikliğinini daha fazla görüldüğü tespit edildi (p:0,05). Vitamin B12 düzeyi ile tedavi sonrası klinik yanıt arasında, vitamin B12 düzeyi ile yakınmanın ilgili olduğu sistem tutulumu arasında, tedavi yöntemleri ile klinik yanıt arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır (p:>0,05). Sonuç: Vitamin B12 eksikliğinin erken dönemde fark edilmesi ve tedavi edilmesinin insan sağlığı için önemi büyüktür. Tedaviye başlandığında özellikle nörolojik sistem tutulumu ağır boyutta olan (serebral atrofi, konvülziyon, nöromotor gelişim geriliği, demiyelinizasyon gibi) hastalarda iyileşme ve eski sağlığına kavuşma süresi uzamakta ve bazende mümkün olmamaktadır. Gebelik düşünen bireylere, hamilelere ve emziren annelere vitamin takviyesini doğru alması, sağlıklı diyet planlaması ve bebeklerin ek gıdaya geçişinde doğru beslenmesi anlatılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Cbl is a cofactor that has functions such as DNA synthesis, neurotransmitter synthesis, and methylation necessary for the health of all developed organisms and some microorganisms, and also takes part in the homocysteine and methionine cycle. With this study, it was aimed to determine the difference between vitamin B12 levels after treatment according to treatment methods, leukopenia with vitamin B12 level, MCV level, age group, clinical response after treatment, comparison of system involvement to which the complaint is related, determining the frequency of complaints according to the system held, intended to evaluate clinical response according to treatment modality. Material-Methods: This is a cross-sectional retrospective study and was conducted in Afyonkarahisar Health Sciences University, Faculty of Medicine, Department of Pediatrics, Pediatric Neurology and Pediatric Hematology outpatient clinic. Between January 2016 and May 2020, the records of cases between 0-18 years of age with B12 0,05). There was no significant difference between vitamin B12 level and clinical response after treatment, between vitamin B12 level and systemic involvement of the complaint, and between treatment methods and clinical response (p:>0,05). Conclusions: Early detection and treatment of vitamin B12 deficiency is of great importance for human health. When treatment is started, especially in patients with severe neurological system involvement (such as cerebral atrophy, convulsion, neuromotor developmental retardation, demyelination), recovery and recovery time is prolonged and sometimes not possible. Individuals who are considering pregnancy, pregnant women and nursing mothers should be informed about taking vitamin supplements correctly, healthy diet planning and proper nutrition in the transition of babies to complementary foods.