Retro boş zaman katılımcısı olarak klasik otomobil kullanıcılarının deneyimleri: Vosvos özel ilgi grubu
Experiences of classic car users as retro leisure participant: Volkswagen Beetle (Vosvos) special interest group
  1. Tez No: 759390
  2. Yazar: ALİCAN BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEREM YILDIRIM ŞİMŞEK, DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLRUBA KÜRÜM YAPICIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Spor, Sociology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Nostalji, Otantisite, Durum Çalışması, Ciddi Boş Zaman, Postmodernizm, Nostalgia, Authenticity, Case Study, Serious Leisure, Postmodernism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Retro boş zaman, geçmiş zamandaki bir boş zaman aktivitesinin terkar canlanması ya da retro bir ürün veya hizmet aracılığı ile katılım sağlanan boş zaman aktiviteleridir. Bu araştırmada retro boş zaman etkinliklerine katılım gösteren vosvos klasik otomobil özel ilgi grubu üyelerinin katılım davranışlarının anlaşılması ve açıklanması amaçlanmıştır. Araştırma nitel araştırma desenlerinden biri olan durum çalışması deseni ile yürütülmüştür. Veriler, 2020-21 yıllarında görüşme, katılımcı gözlem, belge incelemesi ve araştırmacı günlüğü yoluyla toplanmıştır. Verilerin analizinde tematik analizden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgulardan ulaşılan sonuçlara göre vosvos klasik otomobil kullanıcıları; vosvosa kimlik atfeden, ilgi çeken, sürücülerin kendilerine özellikler atfettikleri, vosvosa anlam yükledikleri, masrafı çok olan ve iyi hissettiriren bir“ciddi retro boş zaman”aktivitesi katılımcı grubudur. Katılımcılar aileden ve çocukluktan gelen ve kullanıcı profiline duydukları ilginin yanı sıra eskiye duydukları merak ile vosvos kullanmaya başlamışlardır. Katılımcıları bir arada tutan öncelikli nedenler arasında yardımlaşma, ilgi çekici olması, iyi hissettirmesi, sosyalleşmeleri, nostaljik duyguları, vosvosla kurdukları bağ ve tutkuları yer almaktadır. Deneyimlerine göre vosvos klasik otomobil kullanıcıları, tutku ile bağlı oldukları, bu hobileri aracılığı ile sosyalleştikleri, nostalji yaşadıkları, özel bağlar kurdukları, teknik ve bakım gibi tecrübeler kazandıkları ve grup içi yardımlaşmanın üst düzeyde olduğu bir retro boş zaman aktivitesi katılımcı grubudur. Gelecek araştırmalar için atari, remastered ve sokak oyunları, cadılar bayramı kutlamaları ve retro sporlar gibi farklı retro boş zaman araştırmaların yürütülmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Retro leisure time refers to the leisure time activities participated through the revival of a past leisure activity or through a retro product or service. This study aims to understand and explain the participation behaviors of the interest group members of Volkswagen Beetle (Vosvos) classic car participated in retro leisure activities. The current research is a case study of the qualitative research designs. Data collection was performed through interviews, participant observations, document analysis and researcher diary in 2020-21. The collected data were analyzed using thematic analysis method. The results show that the users of classic Vosvos cars are a group of“serious retro leisure”activity participants that ascribes identity to Vosvos, draw attention, characterize themselves, give meaning to Vosvos, put the participants to expense, and feel good. The participants started to be Vosvos users resulting from their inherited interest in the user profile from their family and childhood, and curiosity about the past. The primary reasons holding the participants together are cooperating, attractiveness, feeling good, socializing, feeling nostalgic, and having an emotional connection and passion with the Vosvos. According to the experiences of classic Vosvos car users, they are a group of retro leisure activity participants who connected passionately, socializing through their hobbies, experiencing nostalgia, creating special connections, becoming experienced in the subjects like technique and maintenance, and have a high level of cooperation. For future research, it is recommended to conduct research on different retro leisure activities such as atari, remastered and street games, Halloween celebrations and retro sports.