Deneysel tavşan modelinde retro-orbital intrakonal yağ enjeksiyonu
Retro-orbital intraconal fat injection: an experimental study in rabbits
- Tez No: 192046
- Danışmanlar: PROF.DR. A. CEMAL AYGIT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Yağ enjeksiyonu, retro-orbital, hacim arttırma, Fat injection, retro-orbital, volume augmentation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Uygun yapılan tedavilere rağmen intrakonjunktival kortikosteroid enjeksiyonlarına vetravma sonrası kemik orbitanın genişlemesine bağlı olarak enoftalmus gelişmesi halen sıkgörülen bir durumdur. Bu sorunu gidermek amacıyla kullanılan alloplastik materyallerin iseallerjik reaksiyonlara yol açması ve maliyetinin fazla olması nedeniyle uygulanması sınırlıdır.Projeksiyonun maksimum arttırılması için retro-orbital intrakonal alanın kullanılması en etkiliyöntemdir. Enoftalmusun düzeltilmesinde daha az travmatik ve gerektiğinde tekrarmüdahaleye olanak sağlayan düşük maliyetli bir yöntem seçilmelidir.Çalışmada 24 adet erişkin, erkek tavşan kullanıldı (New Zealand). Hayvanlar yağ veserum grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. İlk gruba sağ retrobulbar yağ enjeksiyonu, ikincigruba ise sağ retrobulbar serum fizyolojik enjeksiyonu yapıldı. Yağ otogrefti enjeksiyonuplanlanan grupta donör alan olarak hayvanların inguinal bölgesi kullanıldı. Enjeksiyon öncesive sonrası belli dönemlerde retrobulbar alanların volümleri sonografik olarak hesaplandı vesonuçlar istatistiksel olarak incelendi. Ultrasonografik görüntülemeler sonrası sakrifiye edilentavşanların retro-orbital intrakonal alanları histopatolojik olarak incelendi. Sonografik olarakhesaplanan retrobulbar hacimler istatistiksel olarak analiz edildi. Yağ ve serum gruplarıarasında yapılan karşılaştırmalarda, enjeksiyon öncesi hesaplanan hacimler arasında anlamlıfark saptanmazken; diğer tüm dönemlerde sonografik olarak hesaplanan hacimler arasındaistatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Yağ enjeksiyonu uygulanan orbitalarda enjeksiyonöncesi hesaplanan hacimlerle, enjeksiyon sonrası ve takip eden 4 ay boyunca hesaplananhacimler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu.Enjeksiyonla volüm arttırma, düşük cerrahi morbidite, hızlı rehabilitasyon vegerektiğinde enjeksiyonların kolaylıkla tekrarlanabilmesi gibi avantajlarıyla, daha komplikecerrahi yöntemlere göre belirgin üstünlüğe sahiptir. Dolgu materyali olarak yağ dokununkullanılması, diğer implant materyallerine göre daha güvenli, daha kolay ve daha düşükmaliyetlidir.
Özet (Çeviri)
Despite adequate treatment, the occurrence of enophthalmos depending onintraconjunctival corticosteroid injections and enlargement of the bony orbit after trauma isstill a frequent finding. Alloplastic material used with the aim of solving this problem isrestricted since it causes allergic reactions and costs too much. The use of retro-orbitalintraconal area is the most effective method for maximum augmentation. A low cost and lesstraumatic method that enables re-operation when needed should be prefered.In our experiment twenty-four white rabbits were utilized (New Zealand). Animalsdivided into two groups; fat group and saline group. While the first group was appliedretrobulbar fat injection, the second group was applied physiologic saline injection. In fatautograft injection group, inguinal area of animals was used as donor area. Before and afterinjection in specific period volumes of retrobulbar areas were examined statistically. Afterultrasonographic imaging retro-orbital intraconal areas of animals which were sacrificed wereinvestigated histopathologically. Sonographically measured retrobulbar volumes werestatistically analysed. When saline and fat groups were compared, no significant differencewas found in the pre-injection volumes of injected orbitas. However, after injection there wasa significant difference between the volumes. A statistically significant difference was foundbetween retro-orbital volumes calculated before the injection in the fat group and volumescalculated after injection and in the following four months.Volume augmentation by injection is more advantageous than complicated surgicalmethods due to its advantages such as being less morbit, enabling rapid rehabilitation and re-injection. Using fat tissue as filling material is more reliable, easier and cheaper incomparison to other implant materials.