Bir hücre iskeleti proteini olan WASP'ın periodontitis gelişimindeki rolünün araştırılması
Investigation of the role of WASP which is cytoskeletal protein in the development of periodontitis
- Tez No: 759393
- Danışmanlar: PROF. DR. HACI ÖMER ATEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Genetik, Tıbbi Biyoloji, Dentistry, Genetics, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Aktin Hücre İskeleti, Bağışıklık, İnflamasyon, Periodontitis, WASP, Actin Cytoskeleton, Immunity, Inflammation, Periodontitis, WASP
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Tıp Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Periodontitis, dişlerin destek dokularını etkileyen, periodontal ceplerin derinleşmesi, bağ doku ataşman kaybı ve alveolar kemik kaybı ile karakterize, multifaktöriyel etiyolojiye sahip, inflamatuar otoimmün bir hastalıktır. İnflamasyon ve bağışıklık sistemi kusurları periodontitis gibi immün aracılı inflamatuar hastalıklarda önemli rollere sahiptir. Aktin hücre iskeleti; hareket, hücreler arası etkileşimler, endositoz, sitokinez, sinyal iletimi ve hücre morfolojisinin korunması dahil olmak üzere normal bağışıklık işlevi için gerekli olan hücresel süreçde rol alır. WASP (Wiskott-Aldrich sendromu proteini), hücre göçü, hücre sinyali, artan inflamatuar sitokinler ve aşırı inflamasyon aktivasyonu gibi biyolojik süreçlerde yer aldığı bilinen bir hücre iskeleti düzenleyici proteindir. Çalışmalar, WASP ekspresyon seviyesindeki değişikliklerin, immün ve inflamatuar yanıt oluşumunda kusurlara neden olduğunu göstermektedir. Bu sebeple WASP'ın periodontitis gelişimi için bir risk faktörü olabileceği düşünülmektedir. Çalışmamızın amacı, periodontitis ve sağlıklı dişeti dokularında WASP geninin mRNA ve protein ekspresyon düzeylerini belirlemektir. Çalışmamıza periodontitis tanısı almış 20 periodontitis dokusu ve aynı hastalardan alınan 20 sağlıklı dişeti dokusu dahil edildi. Gen ekspresyon seviyeleri SYBR green temelli eş zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (SYBR Green temelli RT-PZR) ile protein ekspresyon seviyeleri ise western blot analizi ile belirlendi. Çalışma sonuçlarımıza göre, periodontitis dokusunda WASP gen ifade düzeyinin kontrol dokusuna göre istatistiksel olarak anlamlı oranda arttığı, protein düzeyinin ise anlamlı oranda azaldığı bulunmuştur. Sonuçlarımız WASP'ın periodontitis başlangıcında ve gelişiminde etkili olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca, periodontitisteki inflamatuar/immün mekanizmaları anlamak, periodontitisin erken evrelerinde teşhis, önleme ve tedavisi için faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Periodontitis is an inflammatory autoimmune disease with multifactorial etiology, which affects the supporting tissues of the teeth, is characterized by deepening of periodontal pockets, loss of connective tissue attachment and alveolar bone loss. Inflammation and immune system defects have important roles in immune-mediated inflammatory diseases such as periodontitis. Actin cytoskeleton; it is involved in the cellular process essential for normal immune function, including movement, intercellular interactions, endocytosis, cytokinesis, signal transduction, and maintenance of cell morphology. WASP (Wiskott-Aldrich syndrome protein) is a cytoskeletal regulatory protein known to be involved in biological processes such as cell migration, cell signaling, increased inflammatory cytokines and excessive activation of inflammation. Studies show that changes in WASP expression level cause defects in immune and inflammatory response formation. For this reason, it is thought that WASP may be a risk factor for the development of periodontitis. The aim of our study was to determine the mRNA and protein expression levels of the WASP gene in periodontitis and healthy gingival tissues. In our study, 20 periodontitis and 20 healthy gingival tissues from the same patients were included. Gene expression levels were determined by SYBR green based PCR and protein expression levels were determined by western blot analysis. According to our study results, it was found that the expression level of the WASP gene in periodontitis tissue was statistically significantly increased compared to the control tissue, while the protein level was significantly decreased. Our results suggest that WASP may be effective in the onset and development of periodontitis. Moreover, understanding the inflammatory/immune mechanisms in periodontitis may be useful for diagnosis, prevention and treatment of periodontitis in its early stages.