Sağlık hizmetlerinde farklılıkların yönetimi uygulamaları ve hemşireler için bir ölçek geliştirme çalışması
Diversity management practices in healthcare and A scale development for nurses
- Tez No: 759466
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU KADER HARMANCI SEREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Nursing, Health Care Management, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Farklılıkları Yönetimi, Hemşirelik, Karma Yöntemler Araştırması, Ölçek Geliştirme
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 458
Özet
Amaç: Araştırma hemşirelerin farklılıklara yönelik tutumlarını belirlemek için bir ölçek geliştirmek üzere yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tez çalışması karma yöntem tasarımındadır. İlk evre de fenomenolojik nitel araştırma yapılmıştır. Bireysel derinlemesi görüşmeler ile ulaşılan verilerin MaxQda programı ile içerik analizler yapılmıştır. Analiz sonrasında kodlamalar yapılarak temalar ve alt temalar belirlenmiştir. Temalar ve alt temalar ile geliştirilmesi hedeflenen taslak ölçeğin madde havuzu oluşturulmuştur. Taslak ölçeklerin geçerlik ve güvenirlik analizleri SPSS. 25 programı ile yapıldı. Bulgular: Nitel araştırma sonunda“Hemşirelerin farklılıklara yönelik algıları”,“Hemşirelerin hastalara yönelik farklılık algıları”,“Hemşirelerin sağlık çalışanlarına yönelik farklılık algıları”ve“Hemşirelerin kuruma yönelik farklılık algıları”olmak üzere dört ana tema belirlenmiştir. Oluşturulan taslak ölçeklerin geçerlik ve güvenirlikleri denenmiştir. Analizler sonucunda 14 maddeli“Hemşireler için Farklılıkları Yönetimi Ölçeği”ve 13 maddeli“Örgütler için Farklılıkların Yönetimi Ölçeği”oluşturulmuştur. Sonuç:“Hemşireler İçin Farklılıkların Yönetimi Ölçeği”ve“Örgütler İçin Farklılıkların Yönetimi Ölçeği”geçerli ve güvenilir araçlardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The research was conducted to develop a scale to determine nurses' attitudes towards their differences. Materials Methods: The research was conducted with mixed method design. A first phase phenomenological qualitative research was conducted. Content analyzes were made with the MaxQda program of the data obtained through individual in-depth interviews. After the analysis, the themes and sub-themes were determined by coding. The item pool of the draft scale, which is aimed to be developed with themes and sub-themes, was created. Validity and reliability analyzes of draft scales SPSS. It was done with the 25 program. Results: At the end of the qualitative study, four themes were determined:“Nurses' perceptions of diversity”,“Nurses' perceptions of diverse towards patients”,“Nurses' perceptions of diverse towards healthcare professionals”and“Nurses' perceptions of diverse towards the institution”. The validity and reliability of the draft scales were tested. As a result of the analyzes,“Diversity Management Scale for Nurses”and with 14 items“Diversity Management Scale for Organizations”with 13 items were created. Conclusion:“Diversity Management Scale for Nurses”and“Diversity Management Scale for Organizations”are valid and reliable.