Three-dimensional modelling of the human knee joint
İnsan diz ekleminin üç boyutlu modellemesi
- Tez No: 75947
- Danışmanlar: PROF. DR. S. TURGUT TÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Makine Mühendisliği, Bioengineering, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: diz eklemi, tibia-femur teması, üç-boyutlu diz modeli, knee joint, tibio-femoral contact, three-dimensional knee model
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
IV ÖZ İNSAN DİZ EKLEMİNİN ÜÇ BOYUTLU MODELLEMESİ Erdemir, Ahmet Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. S. Turgut Turner Eylül 1998, 135 sayfa Çeşitli yük koşullan altında dizin fonksiyonunun açıklanması için matematik modeller kuruldu. Modeller femurun ve tibianın yüzey tanımlamalarını, çapraz ve yan bağların doğrusal olmayan yay olarak tanımlarını içermektedir. Üç boyutlu modele giriş olması amacıyla önce insan dizinin iki boyutlu modeli geliştirilmiş ve yürüyüş sırasında karşılaşılan tipik yükleme koşullarına uygulanmıştır. Ön/arka kuvvetler ve iç/dış momentler etkisinde dizin genel davranışı ve yapısal elemanlarının temel fonksiyonlarım incelemek amacıyla üç boyutlu formülasyon tamamlanmıştır. Sonuçların çeşitli kaynaklarda bulunan deneysel verilerle karşılaştırılmasıyla model gerçeklenmiştir. Ön çapraz bağın eksiliğinin ön kuvvetler altında dizin hareket karakterine, bağ yüklerine ve temas gerilmelerine etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT THREE-DIMENSIONAL MODELLING OF THE HUMAN KNEE JOINT Erdemir, Ahmet M.Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. S. Turgut Turner September 1998, 135 pages Mathematical models are developed for describing the function of the knee under various loading conditions. The models include the surface representations of femur and tibia, and the cruciate and collateral ligaments as nonlinear springs. Both the rigid and deformable contacts between the femur and tibia are considered. In order to gain insight for the three-dimensional knee modelling, first a planar model is developed and applied for the loading conditions encountered during gait. The three-dimensional formulation is fulfilled in order to investigate the general behaviour of the knee and the primary functions of its structures under anterior/posterior forces and internal/external moments. The model is validated by way of comparison of its predictions with experimental data available in literature. The effects of anterior cruciate ligament deficiency on knee motion characteristics, ligament loads and contact stresses under anterior loads are investigated.