Investigational of optical sensing methods in laser quided missiles
Lazer güdümlü füzelerin optiksel arama metodlarının araştırılması
- Tez No: 75948
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Guidance, Laser, Detector, Missile, Infrared Search and Track IV, Güdüm, Laser, Dedektör, Füze, infrared Arama ve İzleme VI
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ABSTRACT INVESTIGATION OF OPTICAL SENSING METHODS IN LASER GUIDED MISSILES Uzel, Ahmet Murat M.S., Department of Physics Supervisor : Prof. Dr. Ramazan Aydın February 1998, 57 pages This thesis investigates the general approach about the optical sensing methods in the laser guided missiles. Firstly, the importance of the high energy laser system and the requirements for that type laser system have been mentioned for the laser based guidance systems. Then, the pointing, tracking and sensing mechanisms of the target have been explained. The atmospheric effects such as turbulance and thermal blooming, for the laser beam have been discussed theoretically. The basic components about the optical tracking and sensing system such as target acquisition, beam guidance and forming, tracker sensors, and the adaptive optics types, which are necessary for fine tracking mechanism, have been mentioned. Finally, the concept about the Infrafed Search and Track system (IRST), in technological order, has been explained in detail. In addition, brief explanations about new developed detectors such as InSb, HgCdTe and GaAs, have been given. In order for the guidance model some mathematical 111calculations have been done. For this porpose four different laser system types in three different spectral band, which are C02 laser in FIR band, Nd:YAG laser in NIR band, semiconductor laser in Visible band and ArF laser in UV band, have been used.
Özet (Çeviri)
oz LASER GÜDÜMLÜ FÜZELERİN OPTIKSEL ARAMA METODLARININ ARAŞTIRILMASI Uzel, Ahmet Murat Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ramazan Aydın Şubat 1998, 57 sayfa Bu tez çalışmasında laser güdümlü füzelerin optik arama metodları araştırıldı. İlk olarak, yüksek enerjili laser sistemleri ve bu laser sistemlerinin laser kaynaklı güdüm sistemleri için gerekli olan şartlar ele alındı. Daha sonra hedefin aranması, belirlenmesi ve izlenmesi prensipleri açıklandı. Teorik olarak laser ışınlarının atmosferde maruz kaldığı etkiler tartışıldı. Optiksel arama ve izleme sistemleri için gerekli temel elemanlar; hedefin belirlenmesi, laser ışını oluşturulması ve güdümü, izleyici sensörler ve bu izleyicilerin en iyi performansta çalışması için gerekli optiksel düzenleme çeşitleri gibi, ele alınarak açıklandı. Son olarak, Infrared arama ve izleme sistemleri, teknolojik gelişmeleri sırasıyla, ayrıntılarıyla açıklandı. Ayrıca InSb, HgCdTe ve GaAs gibi en son geliştirilen dedektörler hakkında bilgiler verildi. Teorik olarak güdüm modeli için kullanılabilecek olan üç ayrı spektral bölgede çalışan, dört ayrı laser sistemi için; C02 laseri uzak İR bölgede, Nd:YAG laseri yakın İR bölgede,Yarı iletken laseri görünür bölgede ve ArF laseri UV bölgede, matematiksel hesaplamalar yapıldı.