determination of the size of the air pollution across Turkey ceated by vehicles in the land transport sector
Türkiye genelinde kara ulaşım sektöründeki araçların yarattığı hava kirliliğinin boyutlarının belirlenmesi ve kirliliği azaltıcı öneriler
- Tez No: 75946
 - Danışmanlar: PROF. DR. A. DEMİR BAYKA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Hava kirliliği, Emisyon, Partikül, Motorlu taşıtlar, Egzoz gazları, Duman, Çevre VI, Pollution, Emissions, Particulate, Internal Combustion Engines, Exhaust Gases, Smoke, Environment. IV
 - Yıl: 1998
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 116
Özet
oz TÜRKİYE GENELİNDE KARA ULAŞIM SEKTÖRÜNDEKİ ARAÇLARIN YARATTIĞI HAVA KİRLİLİĞİNİN BOYUTLARININ BELİRLENMESİ VE KİRLİLİĞİ AZALTICI ÖNERİLER Yozgat lıgil, Ahmet Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. A. Demir BAYKA Eylül 1998, 103 sayfa. Bu projede karayolları araçlarından yayılan, havayı kirletici maddeler deneysel olarak tayin edilmiş ve sonuç tüm Türkiye'de trafikte olan araçları kapsayacak şekilde tahmin edilmiştir. Bu hedefe varmak için portatif 4 kanallı egzoz gaz analizörü (NDIR) ve ECE R24 normuna uygun opacimetre kullanılmıştır. Proje sonuçlarının değerlendirilmesi ile trafikteki emisyonların kaynaklarının göreceli etkileri belirlenmiştir. Bu çalışma, ekonomikpolitikaların çevresel politikalarla uyum içinde oluşturulmasına katkıda bulunmuştur. Bu çalışmanın sonuçlarına göre yapılan uygulamalar ve bu uygulamalardan sağlanan faydalara göre, ilerde aynı türde çalışmaların sürekli yapılması beklenen gelişmedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF THE SIZE OF THE AIR POLLUTION ACROSS TURKEY CREATED BY VEHICLES IN THE LAND TRANSPORT SECTOR Yozgat lıgil, Ahmet M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof.Dr. A. Demir BAYKA September 1998,103 pages. In this thesis the amount of pollutants emitting from vehicles are determined and the results are used for establishing a forecast that takes into account all of the vehicles in traffic, in Turkey. In order to attain this goal a portable exhaust gas analyzer with 4 channels (NDIR) and an opacimeter, conforming ECE R24 is used. After evaluating the results of this investigation the relative effects of sources of emissions in traffic are determined. This iiiinvestigation enables economic and environmental policies to be formulated in tandem. It is expected that the implementations of this investigation and the benefits attained will lead to the perpetuation of such investigations.