Birincil basamak kemoterapi alan metastatik akciğer epidermoid karsinomlu hastalarda prognostik ve prediktif faktörler
Prognostic and predictive factors in patients with metastatic LUNG epidermoid carcinoma treated with primary-line chemotherapy
  1. Tez No: 759557
  2. Yazar: ERCAN SEZGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY BOZKURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, küçük hücre dışı, skuamöz hücreli, nötrofil/ lenfosit oranı, trombosit/lenfosit oranı, albümin değeri, sağkalım, Lung cancer, non-small cell, squamous cell, neutrophil/lymphocyte ratio, platelet/lymphocyte ratio, albumin value, survival
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Bu çalışmada metastatik akciğer skuamoz hücreli karsinom hastalarında kemoterapi başlamadan önce sağkalımı, prognostik faktörleri ve kemoterapi yanıtını predikte eden faktörleri belirlemek ve akciğer skuamoz hücreli kanseri için geliştirilebilecek tedavilere ve çalışmalara katkı sunmayı amaçladık. Materyal ve Metod: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji kliniğinde 2005-2019 tarihleri arasında birinci basamak kemoterapi almış akciğer skuamöz hücreli kanser tanısı almış hayatta olan/ olmayan 130 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların dosyaları retrospektif olarak tarandı. Hastaların kemoterapi almadan önceki kan parametrelerinden olan nötrofil sayısı, trombosit sayısı, lenfosit sayısı, hemoglobin değeri, nötrofil-lenfosit oranı (NLR), trombosit-lenfosit oranı (PLR), albümin, laktat dehidrogenaz (LDH) değerleri hastaların dosyalarından kayıt edildi. Aynı şekilde hastaların pozitron emisyon tomografisi-bilgisayarlı tomografi (PET-BT)'sindeki maksimum standardize alım değeri (SUV max) hasta dosyalarından kaydedildi. Hastaların NLR değeri hastanın nötrofil sayısının lenfosit sayısına bölünmesi ile yine hastaların PLR değeri hastaların trombosit sayısının lenfosit sayısına bölünmesi ile hesaplandı. Klinikopatolojik faktörlerin (yaş, cinsiyet, sigara öyküsü, Doğu Kooperatif Onkoloji G rubu (ECOG) performans skalası, lenf nodu metastazı, hemoglobin değeri, nötrofil sayısı, trombosit sayısı, NLR değeri, PLR değeri, albümin değeri, laktat dehidrogenaz değerinin progresyonsuz sağkalıma (PFS) ve genel sağkalıma (OS) etki edip etmediği önce tek değişkenli analiz ile değerlendirildi ve tek değişkenli analizde anlamlı olan parametreler için çok değişkenli analiz uygulandı. Klinikopatolojik faktörler arasında korelasyon olup olmadığı Pearson ki-kare testi ile araştırıldı. PFS, hastaların birinci sıra kemoterapi başlangıç tarihinden progresyon tarihine kadar geçen süre olarak hesaplandı. OS, hastaların birinci sıra kemoterapi başlangıç tarihinden ölüme veya son kontrol tarihine kadar geçen süre olarak hesaplandı. NLR ve PLR değerlerinin PFS ve OS'ye etkileri Kaplan-Meier metodu ile değerlendirildi ve grup karşılaştırmaları Long-rank testi ile incelendi. Bulgular: Tek değişkenli analize göre, OS süresini öngörmede, albümin, ECOG performans skalası, PLR ve NLR istatistiksel olarak anlamlıydı. Daha sonrasında yapılan çok değişkenli cox regresyon analizine göre ise albümin ve NLR prediktif değerler olarak bulundu ve istatistiksel olarak anlamlıydı. Tek değişkenli analize göre, PFS süresini, albümin, ECOG performans skalası, PLR ve NLR istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ön görmekteydi. Sonrasında yapılan çok değişkenli cox regresyon analizi, albümin ve NLR değerlerinin PFS süresini öngörmede prediktif değerler olduğunu gösterdi ve istatistiksel olarak anlamlıydı. Sonuç: Birincil basamak kemoterapi alan metastatik akciğer skuamöz hücreli kanser tanılı hastaları içeren çalışmamızda yüksek NLR ve düşük albümin değerlerinin kısa sağkalım ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. NLR, PLR ve albümin için belirtilen eşik değerlerin kullanımının akciğer kanseri tanılı olgularda prognozu ön görme açısından faydalı olacağı düşünülmektedir. NLR, albümin ve PLR'nin sağkalım ve mortalite üzerine etklilerini aydınlatacak daha kapsamlı, prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to determine the factors that predict survival, prognostic factors and chemotherapy response before treatment in metastatic squamous cell lung carcinoma patients who were followed up at our outpatient clinic retrospectively. With this study, we hope to contribute to the studies that can be developed for lung squamous cell cancer and its treatment. Matherials and methods: A total of 130 surviving or non-living patients who were diagnosed with lung squamous cell cancer and received first-line chemotherapy at the Erciyes University Faculty of Medicine Oncology Clinic between 2005 and 2019 were included in the study. The files of the patients were reviewed retrospectively. Basic pretreatment blood parameters including neutrophil, platelet, lymphocyte, hemoglobin count, neutrophil-lymphocyte ratio (NLR), platelet-lymphocyte ratio (PLR), albumin, lactate dehydrogenase (LDH) levels of the patients were recorded from the patients' files. Likewise, the maximum standardized uptake values (SUV max) in positron emition tomography-computed tomography (PET-CT) were recorded from the patients' files. The NLR was calculated by dividing the patient's neutrophil count by the lymphocyte count, and the PLR was calculated by dividing the patients' platelet count by the lymphocyte count. The effect of clinicopathological factors (such as age, gender, smoking history, Eastern Cooperative Oncology Group (ECOG) performance scale, lymph node metastasis, hemoglobin, neutrophil count, platelet count, NLR, PLR, albumin, lactate dehydrogenase value) on progression-free survival (PFS) and overall survival (OS) was first evaluated with univariate analysis. Multivariate analysis was applied for parameters that were significant in univariate analysis. Pearson chi-square test was used to determine whether there was a correlation between clinicopathological factors. PFS was calculated as the time from the start of first-line chemotherapy to the date of progression. OS was calculated as the time from the start of first-line chemotherapy to the date of death or the last control. The Kaplan-Meier method was used to calculate the survival rate and depict the survival curves. Group comparisons were analyzed with the Long-rank test. Results: According to univariate analysis, albumin, ECOG performance scale, PLR and NLR were statistically significant in predicting OS. According to the multivariate cox regression analysis, albumin and NLR were found to be predictive values and were statistically significant. According to univariate analysis, albumin, ECOG performance scale, PLR and NLR were statistically significant predictors of PFS. Multivariate cox regression analysis showed that albumin and NLR values were predictive values for the PFS and were statistically significant. Conclusion: Of the 130 patients with metastatic lung squamous cell cancer who received primary-line chemotherapy analyzed, it was shown that high NLR and low albumin values were associated with short survival. NLR, PLR and albumin levels should be considered in defining the prognosis of patients with lung cancer. More comprehensive, prospective studies are needed to elucidate the effects of NLR, albumin, and PLR on survival and mortality.