A Module design in GIS: suitability analysis module
Coğrafi bilgi sistemlerinde tasarlanmış modül: yerleşilebilirlik analizi modülü
- Tez No: 75959
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Coğrafî Bilgi Sistemleri, Yerleşilebilirlik, Modül, Model iv, Geographical Information Systems, Suitability, Module, Model m
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
oz COĞRAFÎ BİLGİ SİSTEMLERİNDE TASARLANMIŞ BİR MODÜL: YERLEŞİLEBİLİRLİK ANALİZİ MODÜLÜ SAVACI, Alpaslan Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Oğuz Işık Ocak, 1998, 82 pages Coğrafi Bilgi Sistemleri birçok uzmanlık alanında çok popüler hale gelmiştir. Bu gelişmekte olan teknoloji aynı zamanda, büyük miktardaki mekansal ve sözel verileri depolama, görüntüleme ve yorumlama niteliklerine sahip olduğundan, şehir planlama dalında da birçok yeni firsat yaratmaktadır. Ben çalışmalarımda eşik teorisini ve bir uygulama olarak uygunlukanalizini ele aldım. Bu yöntem mekansal problemleri sayısal bir zemine oturtarak çözümlediğinden dolayı şehir plancıları tarafindan kullanılan en eski yöntemlerden biridir. Son olarak, bir Silicon Graphics 02 iş istasyonu üzerinde, Genasys'in Coğrafi Bilgi Sistemleri ortamında, uygunluk analizi modülünü tasarladım. Modülün kodunu Genasys'in arayüz hazırlayıcı parçası olan Genius tarafından scripting dili ile yazdım. Bu modül tercihli olarak iki tip uygunluk analizi yapabilmektedir. Kullanıcı her girdi katmanının dahili uygunluk karakteristiklerini smıflandırdıktan sonra bu modül bölgenin tercih edilen uygunluk modülüne göre birleşik (Overlay komutu uygulanmış) uygunluk haritasını hesaplar. Son harita ayrıca kullanıcı- tanımlı kriterlere göre otomatik olarak sınıflandırılır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A MODULE DESIGN IN GEOGRAPHICAL INFORMATION SYSTEMS: SUITABILITY ANALYSIS MODULE SAVACI, Alpaslan M.S. City and Regional Planning Department Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Oğuz Işık January, 1998, 82 pages Geographical Information Systems have become very popular in many professions. This growing technology also offers many new opportunities to the city planning profession, because Geographical Information Systems can store, display and interpret large amounts of geographic data associated with tabular data. I have studied the Threshold Theory and its recent applications as Suitability Analysis. This method is one of the earliest methods, which is used by the planners to solve location problems on a quantitative base. Finally I have designed the Suitability Analysis Module on a Genasys's GIS environment, on a Silicon Graphics 02 workstation. I have written the source code with Genasys's scripting language and with Genius, the interface builder. This module performs two types of suitability model optionally. After user has classified the internal suitability characteristics of each input layer this module computes the overlaid suitability map of the region according to chosen type of Suitability Model. The final map is also classified automatically, according the user-defined criterion.