The aerodynamics, flight mechanics and performance predictions for a medium range crgo aircraft
Orta menzil bir kargo uçağının aerodinamik, uçuş mekaniği ve performans tahminleri
- Tez No: 75958
- Danışmanlar: PROF. DR. NAFİA ALEMDAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aerodinamik, Uçuş Mekaniği, Kararlılık ve Kontrol, Performans, CAS A CN-235 Uçağı, Aerodynamics, Flight Mechanics, Stability and Control, Performance, CASA CN-235 Aircraft
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu tezde, CAS A CN-235 uçağının ilk aşama aerodinamik hesaplamaları yapılmıştır. Ayrıca elde edilen bu aerodinamik bilgilere dayanılarak, bu uçağın performans ve uçuş mekaniği özellikleri elde edilmiştir. İlk olarak aerodinamik hesaplamalar yapılmıştır. Kaldırma katsayısı - hücum açısı eğrileri, sürükleme eğrileri ve yunuslama momenti - hücum açısı eğrileriyle ilgili sonuçlar listelenmiştir. Statik kararlılık ve kontrol ve dinamik kararlılık ve tepki özellikleri elde edilmiştir. Uçuş kalite seviyeleriyle ilgili sonuçlar listelenmiştir. Kontrol yüzeylerine verilen bir kumandaya uçağın verdiği dinamik tepkisi gösterilmiştir. Performans hesaplamaları yapılmıştır. Son olarak çalışmalara ait sonuçlar tartışılmış ve çeşitli kararlara varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the first level aerodynamic calculations are performed for CASA CN-235 aircraft. Also based on the aerodynamic information obtained, performance and flight mechanics characteristics of this aircraft are performed. First aerodynamic calculations are made. The results for the lift coefficient versus angle of attack curves, drag polar curves and pitching moment coefficient versus angle of attack curves are presented. The calculations of static stability and control and dynamic stability and response characteristics are made. Results related to flying quality levels are listed. Dynamic responses of the aircraft for an input control surface deflection are presented. The performance calculations are made. Finally the results of the present study are discussed and some conclusions are made.