Relationships among childhood experiences, emotion regulation, shame coping and psychological adjustment of college students
Üniversite öğrencilerinin çocukluk deneyimleri ile psikolojik uyumlarının ilişkisinde duygu düzenleme ve utançla baş etmenin rolü
  1. Tez No: 759606
  2. Yazar: İREM SİMSAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP HANDE SART
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Beliren yetişkinlik, universite oğrencileri, psikolojik sıkıntı, çocukluk deneyimleri, duygu duzenleme, utançla baş etme
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmanın amacı, beliren yetişkinlik donemindeki universite oğrencilerinin olumsuz ve olumlu çocukluk deneyimlerinin ve psikolojik sorunlarının arasındaki ilişkilerde duygu duzenleme stratejileri ve utançla baş etmenin rolunu araştırmaktır. Araştırmanın orneklemi 393 universite oğrencisinden oluşmaktadır. Veri toplama araçlarını Kessler Psikolojik Sıkıntı Ölçeği, Olumsuz Çocukluk Deneyimleri Ölçeği, Olumlu Çocukluk Deneyimleri Ölçeği, Duygu Duzenleme Ölçeği, Utanç Pusulası Ölçeği oluşturmaktadır. Değişkenler arasındaki olası ilişkileri keşfetmek için yapısal eşitlik modellemesinin (SEM) yol analizi kullanılmıştır. Sonuçlar olumsuz ve olumlu çocukluk deneyimlerinin universite oğrencilerinin psikolojik durumları ile doğrudan ilişkili olduğunu gostermiştir (olumsuz deneyimler için β = .139, p < .05; olumlu deneyimler için β = -.104, p < .05). Ayrıca, olumsuz ve olumlu çocukluk deneyimleri, yeniden değerlendirme ve bastırma duygu duzenleme stratejileri ve utançla uyumsuz baş etme stili aracılığıyla universite oğrencilerinin psikolojik durumlarıyla ilişkilendirilmiştir (olumsuz deneyimler için β = .088, p < .001; olumlu deneyimler için β = -.139, p < .001. Üniversite oğrencilerine yonelik onleyici psikolojik danışmanlık mudahaleleri, olumlu duygu duzenleme ve utançla baş etme becerilerini arttırmaya yonelik eğitimler vermeye odaklanabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate and explore the possible pathways of adverse and benevolent childhood experiences and psychological distress mediated by emotion regulation strategies and shame coping of college students who are in the emerging adulthood period. The sample of the study consisted of 393 college students. The data collection instruments were Kessler Psychological Distress Scale (K10-PDS), Adverse Childhood Experiences (ACEs) Scale, Benevolent Childhood Experiences (BCEs) Scale, Emotion Regulation Questionnaire, The Compass of Shame Scale (CoSS). Path analysis of structural equation modeling (SEM) was used to explore possible pathways among variables. Results indicated that both ACEs and BCEs were directly related with psychological distress of college students (for ACEs β = .139, p < .05; for BCEs β = -.104, p < .05). Also, both ACEs and BCEs were indirectly associated with psychological distress of college students via emotion regulation strategies namely reappraisal and suppression and maladaptive shame coping style (for ACEs β = .088, p < .001; for BCEs β = -.139, p < .001). Psychological counseling and preventive interventions for college students may focus on providing trainings on increasing adaptive emotion regulation and shame coping skills.