Hipokampusun iç mimarisi ve komşuluklarının lif mikrodiseksiyonu ile üç boyutlu gösterilmesi
Three-dimensional exhibition of the hippocampal internal architecture and its vicinity by fiber microdissection
- Tez No: 759712
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN TANRIÖVER, UZMAN HASAN BURAK GÜNDÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Nöroşirürji, Anatomy, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Cornu Ammonis, Epilepsi, Entorinal Korteks, Forniks, Perforan Yolak, Subikulum, Cornu Ammonis, Epilepsy, Entorhinal Cortex, Fornix, Perforant Pathway, Subiculum
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Hafızanın oluşmasında esas role sahip olan ve Alzheimer ve epilepsi araştırmalarının odağındaki hipokampusun iç mimarisi lif mikrodiseksiyonu yöntemiyle gösterilebilir. Komşuluklarıyla beraber hipokampus iç mimarisinin ortaya konması cerrahi bilgimizi artırmasının yanında, görüntüleme yöntemleriyle ortaya konan konneksiyonel anatominin doğrulanmasını sağlayacaktır. Gereç ve Yöntem: Klingler Yöntemi ile yapılan diseksiyonlar anaglif hale getirilip, üç boyutlu olarak incelenmiştir. Bulgular: Cornu Ammonis'i oluşturan altı katman ve dentat girus mikrodiseksiyonlar ile ilk kez aynı çalışmada gösterildi. Hipokampusun intrinsik bağlantılarından perforan yolak, alvear yolak, endfolial lifler, Schaffer Kollateralleri, CA1'den subikuluma uzanan, subikulumdan entorinal alana uzanan lifler üç boyutlu olarak ilk kez ortaya konuldu. Hipokampusun ekstrinsik bağlantılarından peririnal–entorinal alan arası ve posterior parahipokamkus-entorinal alan arası kısa asosiasyon lifleri, fimbriaya uzanan alveus lifleri ve hipokampal komissüre, aksesuar kallozal lif demetine uzanan alveus lifleri diseke edildi. CA1-subikulum lifleri, subikulumdan fimbriaya uzanan lifler, Schaffer Kollateralleri ve perforan liflerin CA1 girifikasyonlarına paralel seyrettiğini gösterdik. Girifikasyonlar haricinde perforan lifler Cornu Ammonis üzerinde uzun eksende longitudinal, subikulumdan fimbriya uzanan lifler ve Schaffer Kollateralleri ise anteroinferoateral ve posterosuperomedial bölge arasında seyrediyorlardı. Angüler demetin devamlılığı insan beyninde ilk kez mikrodiseksiyonlar ile gösterilmiştir. Entorinal alan kaynaklı perforan liflerin ne kadar medialden köken alırsa o kadar hipokampus rostraline, buna karşın ne kadar lateralden köken alırsa o kadar hipokampusun kaudaline uzandığını mikrodiseksiyonla doğruladık. Sonuç: Bu çalışma hipokampusa ve bağlantılarına yönelik yapılmış ilk üç boyutlu lif mikrodiseksiyonu çalışmasıdır. Çalışmamızda yeni veriler sağladığımızı başka çalışmalara zemin hazırladığımızı düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: The hippocampus, the primary focus of Alzheimer's disease and epilepsy research, plays an essential role in the formation of memory. Revealing the internal structure and connections of the hippocampus via fiber microdissections will improve surgical understanding and validate the results of those revealed by imaging methods. Material and Methods: Hemispheres were dissected via the Klingler's method and 3D images were obtained to present via anaglyph glasses. Results: Six layers of cornu Ammonis and dentate gyrus were simultaneously demonstrated for the first time. The intrinsic connections of perforant, alvear and endfolial pathways, Schaffer collaterals, fibers from CA1 to subiculum and subiculum to entorhinal area were demonstrated for the first time. The extrinsic connections between the perirhinal-entorhinal and posterior parahippocampal-entorhinal areas were exhibited, in addition to the alveus fibers to the fimbria, hippocampal commissure and accessory callosal bundle. Schaffer collaterals, fibers from CA1 to subiculum and subiculum to the fimbria, as well as those of perforant pathway ran parallel to the CA1 gyrifications. The perforant fibers along the extragyrifical regions passed longitudinally on the Cornu Ammonis. Subiculum fibers extending to the fimbria, and the Schaffer collaterals traversed in an anteroinferoateral to posterosuperomedial path. The continuity of the angular bundle was demonstrated for the first time by fiber microdissections. Typically, more medially located perforant pathway fibers – arising from the entorhinal area – projected to the rostral regions along the hippocampus, in contrast to those fibers arising from the lateral compartment, which tended to project more caudally. Conclusion: Our study presents the first 3D fiber microdissection results of the hippocampus and its connections and provides significant new data with the aim of laying the groundwork for other studies.