A Study on commercial spaces in the urban context and a proposal for a commercial complex in Şişli, İstanbul
Kentsel çevrede ticaret merkezleri üzerine bir çalışma ve Şişli, İstanbulda bir ticaret merkezi önerisi
  1. Tez No: 75981
  2. Yazar: SİNEM KONU
  3. Danışmanlar: İLHAN KURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ticaret faaliyeti, alışveriş merkezi, çok amaçlı merkez, ticaret merkezi, şehir merkezi. VI, commercial activity, shopping center, shopping mall, mixed-“^ g use center, commercial center, civic center. !§ < || |4 ”IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
öz KENTSEL ÇEVREDE TİCARET MERKEZLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA VE ŞİŞLİ, İSTANBUL'DA BİR TİCARET MERKEZİ ÖNERİSİ Konu, Sinem Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: öğr. Gör. İlhan Kural Aralık 1998, 203 sayfa Bu çalışmanın amacı çağdaş ticaret yapılarındaki gelişmeleri, yeni tutumları değerlendiren, bunların kentsel çevre içerisinde yarattıkları sorunlara çözüm arayan bir ticaret merkezi önermektir. Geliştirilen öneri, İstanbul Şişli'de, konferans oteli, büro yapıları, sanat ve ticaret dükkanları, sanat galerileri, fuar alanları, tiyatro ve sinemalardan oluşan bir ticaret merkezidir. Ticaret yapılarının kültürel alanlarla bütünleşmesi de bu öneride uygulanmaya çalışılmıştır. Ana kriterler, çağdaş ticaret merkezi standardlarını yakalarken, aynı zamanda da bulunduğu çevreye iyi entegre olmuş bir merkez önermektir. Tarihsel referanslar ışığında ana kararları oluşturmak da önemli hedeflerden biridir. Bu çerçevede, ticaret yapıları geniş bir çerçevede değerlendirilmiştir. İlk olarak tarihsel bağlamda ticaret faaliyeti tartışılmıştır. Bir sonraki bölümde, alışveriş merkezleri, ilk prototiplerinden, güncel örneklere uzanan gelişmeleri irdelenerek kategorilere ayrılmıştır. Ardından Vçağdaş alışveriş merkezleri tasarımındaki tutum ve kriterlerlerin analizi yapılmıştır. Beşinci kısım, seçilen arazi ve bölge ile ilgili analizleri ele alır. Altıncı kısımda, yerel yönetimlerin önerileri ve çevrenin ihtiyaçları göz önüne alınarak, projenin ana hedef ve ilkeleri konmuştur. Bu analizlerin sonunda, program önerilmiş, ve program elemanları ve bunların arazi üzerindeki konumları belirlenmiştir. Son kısım tezin genel bir değerlendirmesiyle birlikte, sonucu içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON COMMERCIAL SPACES IN THE URBAN CONTEXT AND A PROPOSAL FOR A COMMERCIAL COMPLEX IN ŞİŞLİ, ISTANBUL Konu, Sinem M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Inst. İlhan Kural December 1998, 203 pages The aim of this study is to develop a proposal for a commercial complex, concerning the new trends in the commercial space development and searching for solutions to the problems caused by them. The proposed solution is a commercial center in Şişli, Istanbul, associated with a convention hotel, office towers, art and retail shops, commercial and cultural exhibition spaces, theaters, cinemas. The integration of commercial spaces with the cultural spaces is tried to be practiced in this proposal. The basic objectives are proposing a center both fulfilling the contemporary commercial center requirements and creating a structure integrated into the existing environment. Taking references from commercial spaces in the historical context is also one of the important objectives. Within the context of this frame, commercial spaces are evaluated in a wide context. First, commercial activity is discussed in historical context. In the next chapter, shopping centers are classified according to the developments from first prototypes to the contemporary examples in iiiTurkey and abroad. Then, the design trends in shopping centers are analyzed. The fifth chapter deals with analysis concerning the selected site and the district. In the sixth chapter, the main objectives and goals of the proposal are set, where the suggestions of local authorities, public and the requirements of the area are taken into consideration. At the end of this study, a program for the proposal is produced, its elements scrutinized in detail and their location on the site is discussed. This chapter also involves the design criteria of the proposal. The last chapter includes a general evaluation of the thesis and the conclusions arrived at. kL- ^i 5?