An Investigation into the loading of parts into an fms with cyclic schedules
Parçaların bir döngü çizelgesiyle bir esnek imalat sistemine yüklenmesi üzerine bir araştırma
- Tez No: 75982
- Danışmanlar: PROF. DR. S. ENGİN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Flexible Manufacturing System, FMS, Makespan, Utilization, Mathematical Model, Simulation Model, Cyclic Schedule IV, Esnek İmalat Sistemi, FMS, İş Bitimi, Doluluk, Matematiksel Model, Canlandırma Modeli, Döngü Çizelgesi vı
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
ABSTRACT AN INVESTIGATION INTO THE LOADING OF PARTS INTO AN FMS WITH CYCLIC SCHEDULES ÖZLÜ, Sinan M.S., Department of Mechanical Engineering, Supervisor: Prof. Dr. S. Engin KILIÇ Co-Supervisor: Assoc. Prof Dr. Sinan KAYALIGİL September 1998, 176 Pages Today, in the competitive area of manufacturing industry, implementations are always done to get the best efficiency from the resources. Flexible Manufacturing Systems are the manufacturing systems which consist of a group of numerically controlled (NC) machines connected by an automated materials handling system under computer control and set-up to process a wide variety of different parts with low to medium demand volume. Loading problem in FMS is a short term decision which determines the utilization of capital intensive resources and productivity of the system. The solution to the problem requires an integrated mix of optimization and simulation methodologies as well as the knowledge about manufacturing processes. This study focused particularly on the preparation of a mathematical model to load the parts into an FMS with cyclic schedules. Data collected from six month operation is used in simulation experiments The validation of the model is done by a simulation model based on the working iiiprinciples of the line. By this way makespan minimization, utilization maximization, workload balance between machines and a fixed route for each part are achieved. The mathematical model is written in LINGO Release 3.1 and the simulation model for validation is written in SIMAN 4.
Özet (Çeviri)
oz PARÇALARIN BİR DONGU ÇIZELGESİYLE BİR ESNEK İMALAT SİSTEMİNE YÜKLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZLÜ, Sinan Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü, Tez Yöneticisi: Prof. Dr. S. Engin KILIÇ Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sinan KAYALIGİL Eylül 1998, 176 Sayfa Günümüzün rekabetçi imalat piyasasında kaynakların en verimli şekilde kullanılabilmesi için devamlı geliştirmeler yapılmaktadır. Esnek İmalat Sistemleri bir grup nümerik kontrollü tezgahın bir araya gelerek oluşturdukları, parçaların bir taşıyıcı vasıtasıyla taşındığı, bir bilgisayarın kontrol ettiği ve çeşitli tipte parçanın az veya çok miktarlarda yapılabildiği sistemlerdir. Sistemde parça dağıtımı kararı kısa vadede kaynakların en verimli şekilde kullanılmasını ve sistemin üretkenliğini etkiler. Bu problemin çözümü mükemmelleştirme (optimizasyon) ve canlandırma (simülasyon) tekniklerinin ortak kullanılması ve imalat işlemlerinin bilinmesini gerektirir. Bu çalışma matematiksel bir modelin yardımıyla parçaların tezgahlara yüklenmesini ve böylece parçaların sabit bir döngü çizelgesi içinde yer almalarım amaçlamaktadır. Altı aylık üretim bilgileri canlandırma deneylerinde kullanıldı. Modelin doğruluğu hattın çalışma prensiplerini baz alan bircanlandırma modeli ile kanıtlanmaktadır. Bu yolla bütün işlerin en kısa sürede bitirilmesi, azami tezgah doluluğu, tezgahların iş yüklerinin dengelenmesi ve her parça için sabit bir rota sağlanmaktadır. Matematiksel model LINGO Sürüm 3. 1' de ve canlandırma modeli SIMAN 4 'de yazılmıştır.