Öğretmenlerin anlamlı iş, örgütsel dedikodu ve örgütsel ikiyüzlülük algıları arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examining the relationships of teachers perceptions of meaningful work, organizational gossip, and organizational hypocrisy
- Tez No: 759834
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anlamlı İş, Örgütsel Dedikodu, Örgütsel İkiyüzlülük, Meaningful Work, Organizational Gossip, Organizational Hypocrisy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin anlamlı iş, örgütsel dedikodu ve örgütsel ikiyüzlülük algılarının hangi düzeyde olduğunu belirleyerek üç değişken arasındaki olası ilişkiyi tespit etmektir. Araştırma betimsel ilişkisel tarama modeliyle desenlenmiştir. Araştırmanın evrenini; 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş ili merkez ilçeleri Dulkadiroğlu ve Onikişubat ilçelerinde bulunan devlete ait anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan 9843 öğretmen oluşturmaktadır. Örneklem ise seçkisiz örnekleme yöntemlerinden tabakalı örnekleme yöntemi kullanılarak ulaşılabilen 717 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırma verilerinin toplanması amacıyla“Eğitim Örgütleri için Anlamlı İş Ölçeği”,“Örgütsel Dedikodu Ölçeği”,“Örgütsel İkiyüzlülük Ölçeği”ve katılımcıların demografik bilgilerinin yer aldığı“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin uygun analiz programı kullanılarak yüzde, frekans, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri bulunmuş, iki kategorili değişkenler için t-Testi ve MannWhitney-U Testi ikiden fazla kategorili değişkenler için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Kruskal Wallis-H Testi kullanılmıştır. Anlamlı fark olan grupların belirlenmesi için Post-Hoc (Bonferroni ve Tamhane's) testi, değişkenler arasındaki ilişikinin belirlenmesi için ise Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; boyutlar bazında öğretmenlerin sahip oldukları anlamlı iş algı düzeyleri“yüksek”düzeyde, örgütsel dedikodu algı düzeyleri“orta”düzeyde ve örgütsel ikiyüzlülük algı düzeyleri“düşük”düzeyde bulunmuştur. Anlamlı işin alt boyutları ile örgütsel dedikodu ve örgütsel ikiyüzlülüğün alt boyutları arasında negatif anlamlı ilişkiler bulunmuşken örgütsel dedikodu ve örgütsel ikiyüzlülük arasında pozitif anlamlı ilişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is determining the level of teacher's, meaningful work, organizational gossip and organizational hypocrisy and establishing the possible relationship between 3 variables. The research was designed with a descriptive relational survey model. The population consists of 9843 teachers working in state-owned preschool, primary, secondary and high schools in Onikişubat and Dulkadiroğlu districts of Kahramanmaraş in the 2021-2022 school year. The sample, on the other hand, consists of 717 teachers, who were formed by using the“stratified sampling method”, which is one of the simple random sampling methods.“Meaningful Work Scale for Educational Organizations”,“ Organizational Gossip Scale ”,“ Organizational Hypocrisy Scale”and the“Personal Information Form”, which includes the demographic information of the participants, were used as data collection tools in the research. Percentage, frequency, arithmetic mean and standard deviation values were found by using the appropriate analysis software of the data obtained from the research, t-Test and MannWhitney-U Test was used for variables with two categories and ANOVA and Kruskal-Wallis H Test analysis was used for variables with more than two categories. Post-Hoc (Bonferroni and Tamhane's) test was used to determine the groups with significant difference, and Pearson correlation analysis was used to determine the relationship between the variables. According to the results of the research; through the dimensions, the meaningful job level of the teachers is“High”, the level of Organizational Gossip is“Medium”, and the level of Organizational Hypocrisy is“Low”. It is clear that there is a negative relationship between sub-dimensions of meaningful job and organizational gossip and sub dimensions of organizational gossip. On tur other hand there is a positive relationship between organizational gossip and organizational hprocrisy.