İlkokul ve ortaokul öğretmenlerinin algılarına göre örgütsel dedikodunun okul iklimi üzerindeki rolü
The role of organizational gossip on school climate according to the perceptions of primary and secondary school teachers
- Tez No: 690505
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN KAHVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Dedikodu, Okul İklimi, İlkokul, Ortaokul, Öğretmenler, Organizational Gossip, School Climate, Primary School, Secondary School, Teachers
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Araştırmanın amacı ilkokul ve ortaokul öğretmenlerinin algılarına göre örgütsel dedikodunun okul iklimi üzerindeki rolünü belirlemektir. İlişkisel tarama modelinde gerçekleştirilen bu araştırmanın evrenini 2020-2021 eğitim öğretim yılında Rize il merkezinde ve ilçelerinde ilkokullarda ve ortaokullarda görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmada basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılarak örneklem oluşturma yoluna gidilmiş ve 440 öğretmen araştırma grubuna dâhil edilmiştir. Araştırmanın verileri, Han ve Dağlı (2018) tarafından geliştirilen“Örgütsel Dedikodu Ölçeği”, Kavgacı (2010) tarafından geliştirilen“Okul İklimi Ölçeği”ve öğretmenlerin demografik özelliklerine ulaşabilmek için“Kişisel Bilgi Formu”aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin örgütsel dedikodu algılarının ve okul iklimi düzeylerinin orta düzeyde olduğu, örgütsel dedikodu ve okul iklimi arasında düşük düzeyde negatif yönlü anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Regresyon analizine göre, örgütsel dedikodunun okul ikliminin anlamlı bir yordayıcısı olduğu ve okul iklimine ait varyansın %7'sini açıkladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the role of organizational gossip on school climate according to the perceptions of primary and secondary school teachers. The universe of this research conducted in the relational screening model consists of teachers working in primary and secondary schools in Rize city center and its districts in the 2020-2021 academic year. In the research, sampling method was used by using simple random sampling method and 440 teachers were included in the research group. The data of the study were obtained through the“Organizational Gossip Scale”developed by Han and Dağlı (2018), the“School Climate Scale”developed by Kavgacı (2010), and the“Personal Information Form”to access the demographic characteristics of teachers. As a result of the research, it was determined that teachers' perceptions of organizational gossip and school climate were moderate, and a low level negative significant relationship between organizational gossip and school climate. According to the regression analysis, it was concluded that organizational gossip is a significant predictor of school climate and explains 7% of the variance of school climate.