İdiopatik parkinson hastalarında obsesif kompulsif semptomlar, obsesif kompulsif bozukluk ve ilişkili bozukluklar
Obsessive compulsive symptoms, obsessive compulsive disorder and related disorders in idiopathic parkinson's disease
- Tez No: 759839
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL OZAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Obsesif Kompulsif Bozukluk, Obsesif Kompulsif Spektrum, Parkinson Hastalığı, Biriktiricilik Bozukluğu, Deri Yolma Bozukluğu, Saç Yolma Bozukluğu, Obsessive Compulsive Disorder, Obsessive Compulsive Spectrum, Parkinson's Disease, Hoarding Disorder, Skin Picking Disorder, Hair Picking Disorder
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Amaç: İdiopatik Parkinson Hastalığı tanısı olan hastaların obsesif kompulsif semptomlar, Obsesif Kompulsif Bozukluk ve İlişkili Bozukluklar açısından incelenmesi, yapılandırılmış klinik görüşme kullanılarak sistematik olarak değerlendirilmesi, eşleştirilmiş kontrol grubu ile karşılaştırılması ve iki fenomen arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Materyal ve Metod: 80 İdiopatik Parkinson hastasına Birleşik Parkinson Hastalığı Değerlendirme Ölçeği, Frontal Değerlendirme Bataryası (FDB), Parkinson Hastalığı Anketi (PHA-39) ve Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği; 80 kişiden oluşan kontrol grubuna Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği uygulanmış ve Parkinson Hastalığı ile OKB ve ilişkili bozukluklar ile obsesif kompulsif semptomların ilişkisi değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların %21.3'ünde bulaş obsesyonu, %13.8'inde temizlik kompulsiyonu; kontrol grubunun %16.3'ünde bulaş obsesyonu, %8.8'inde temizlik kompulsiyonu bulunmuştur. Obsesyonlar (p=0.215) ve kompulsiyonlar (p=0.361) açısından Parkinson ve kontrol grubu karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark saptanmamıştır. Parkinson hastalarının soygeçmişinde PH olması obsesyon (p=0,027) ve kompulsiyona (p=0,007) sahip olmaları açısından istatistiksel açıdan anlamlı saptanmıştır. Parkinson grubunda FDB puanları ile PHA-6 arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. (r= -0.359, p=0.001) FDB puanları açısından Parkinson ve kontrol grubu arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark saptanmıştır (p=0.001). Sonuçlar:Parkinson hastalığı, frontobazal ganglion devrelerinde işlev bozukluğu ile karakterizedir. Benzer bir devre, OKB'nin patofizyolojisinde de önemlidir. Parkinson hastalarında nöropsikiyatrik tablolar arasında obsesyonlar ve kompulsiyonlar, Biriktiricilik Bozukluğu, Deri Yolma ve Saç Yolma Bozuklukları eşlik edebilir. Aile öyküsü Parkinson hastalarında herhangi bir obsesyon ve kompulsiyon olma durumunu artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate patients with Idiopathic Parkinson's Disease (PD) in terms of obsessive-compulsive symptoms, Obsessive Compulsive Disorder (OCD) and Related Disorders, compare with a matched control group, and determine the relationship between the two phenomena. Material and Method: The Unified Parkinson's Disease Rating Scale, Frontal Assessment Battery (FAB), Parkinson's Disease Questionnaire (PDQ) and Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale (Y-BOCS) were applied to 80 PD patients and Y-BOCS was administered to the control group consisting of 80 people. The relationship between PD and OCD and related disorders and obsessive-compulsive symptoms was evaluated. Results: Contamination obsession was found in 21.3% of patients and 16.3% of the control group; cleaning compulsion was found in 13.8% of patients and 8.8% of the control group. Two groups were compared in terms of obsessions (p=0.215) and compulsions (p=0.361); no statistically significant difference was found between the groups.A statistically significant correlation was found between FAB scores and PDQ-6 in the Parkinson's group(r= -0.359, p=0.001). A statistically significant difference was found between two groups in terms of FAB scores (p=0.001). Conclusion: PD is characterized by dysfunction in frontobasal ganglia circuits. A similar circuit is also important in OCD. Obsessions and compulsions, Hoarding Disorder, Skin Picking and Hair Picking Disorders may accompany PD. Family history increases any obsession and compulsion in PD.